OĽaNO: Novela o hazardných hrách je málo ambiciózna

Novela zákona o hazardných hrách, ktorú ministerstvo financií predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, je málo ambiciózna. Uvádza sa to v stanovisku poslankyne OĽaNO Veroniky Remišovej.

15.07.2016 11:03
veronika remišová Foto: ,
Veronika Remišová kritizuje, že novela neruší povinnosť petície pri zámere obcí obmedziť hazardné hry na svojom území.
debata (16)

Dalo sa to očakávať, pretože to bola práve strana Smer, ktorá v roku 2012 prijala novelu zákona o hazarde a podstatne skomplikovala obciam možnosť regulovať hazard na svojom území. Ak by vládna strana Smer mala skutočne záujem obmedziť hazard, tak prijme podobnú úpravu ako napríklad v Poľsku alebo vo Francúzsku, kde výherné hracie prístroje môžu byť umiestnené len v kasínach, ktorých počet je prísne regulovaný. Iné krajiny, ako napríklad Rakúsko, majú výherné prístroje limitované na počet obyvateľov," povedala.

Podľa Remišovej sa novela zameriava na reguláciu zahraničných nelicencovaných poskytovateľov online hazardných hier, čo je potrebné z hľadiska výberu daní, ale je nedostatočná, pokiaľ ide o ochranu ľudí, najmä mladistvých. Ako ďalej povedala, je nezmyselné, že novela neplánuje zrušiť povinnú petíciu v prípade, že sa obec snaží o reguláciu hazardných hier na svojom území. „Je absurdné, aby zastupiteľstvo nemohlo vydať všeobecne záväzné nariadenie o regulácii hazardu, ak sa pod petíciu nepodpíše najmenej 30 percent obyvateľov obce," dodala.

Ministerstvo financií pripravilo návrh novely zákona o hazardných hrách, ktorej cieľom je prísnejší dozor, tvrdšie podmienky prevádzkovania hazardných hier a vyššia miera ochrany spotrebiteľov. Návrh ministerstvo predložilo do pripomienkového konania. Poberatelia pomoci v hmotnej núdzi dostanú podľa návrhu stopku na hranie hazardných hier. Vznikne totiž zoznam osôb, v ktorom budú evidovaní poberatelia tejto pomoci od štátu. Okrem nich si podľa návrhu minimálne pol roka nemajú zahrať aj osoby, ktoré o to sami požiadajú a patologickí hráči, za ktorých o to bude môcť požiadať aj ich blízka osoba. Osoby, u ktorých zanikne dôvod pre zápis v registri, správca z registra vymaže.

Cez návrh novely chce ministerstvo zároveň aj zvýšiť koncentráciu hazardných hier v herniach, v ktorých sa budú prevádzkovať výherné prístroje, technické zariadenia obsluhované priamo hráčmi, videohry a stávkové terminály, ktoré si nevyžadujú pri ich prevádzke obsluhu. Zároveň by mal znížiť počet prevádzok, keďže sa navrhuje zvýšiť minimálny počet prístrojov pripadajúcich na jednu herňu.

Novela má riešiť aj čierny trh, ktorý obchádza regulačné rámce. Zamedzený má byť vstup na webové stránky nelicencovaných poskytovateľov služieb v oblasti online hazardných hier, rovnako sa majú obmedziť platby súvisiace s hrou na takýchto stránkach. Dôvodom takéhoto postupu je podľa ministerstva aj snaha vytvoriť férovejšie prostredie pre licencovaných online poskytovateľov hazardu, ktorí sú oproti nelicencovaným firmám, nerešpektujúcim slovenskú legislatívu, v značnej nevýhode.

Novela podľa rezortu financií zavádza aj spravodlivejší systém rozdelenia odvodov do rozpočtu obce z prevádzkovania hazardných hier. Každá obec, na území ktorej sa budú zariadenia prevádzkovať, by tak dostala príslušný podiel z odvodu podľa počtu dní, počas ktorých sa tieto zariadenia prevádzkovali. Významné postavenie pri dozore a kontrole hazardu má mať po novom finančná správa, ktorá sa stane jediným orgánom dozoru v oblasti hazardných hier. Navrhuje sa aj nový nástroj, tzv. „mystery shopping“, keď bude môcť byť dozor vykonaný aj prostredníctvom osoby s utajenou identitou.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #novela zákona