SNS: Národná zvrchovanosť je hodnota, ktorú si treba pripomínať

Národná zvrchovanosť je hodnota, ktorú si treba pripomínať. Uvádza sa to v stanovisku podpredsedu SNS Antona Hrnka pri príležitosti výročia vyhlásenia zvrchovanosti Slovenskej republiky. Deklaráciu Slovenskej národnej rady podporilo 17. júla 1992 113 poslancov.

15.07.2016 12:05
rozhovor, Anton Hrnko, podpredseda SNS Foto: ,
Podpredseda SNS Anton Hrnko.
debata (58)

„Toto rozhodnutie bolo vyústením vyše dvojročných politických ťahaníc o podobu štátoprávneho začlenenia Slovenska do rodiny slobodných európskych národov. Ukázalo sa, že predstavy českej verejnosti a jej politickej reprezentácie a slovenskej verejnosti a jej politickej reprezentácie sú nezlučiteľné s existenciou spoločného česko-slovenského štátu,“ uviedol Hrnko.

V súčasnej turbulentnej dobe, keď sa európskym národom predkladajú mnohé riešenia problémov, s ktorými ich politické reprezentácie nesúhlasia a s ohľadom na občanov svojich krajín ani nemôžu súhlasiť, je podľa Hrnka potrebné pripomínať si túto udalosť nielen ako historický fakt, ale aj ako výzvu. „Slovenská republika je suverénny štát a ako taký sa zúčastňuje na európskej a euroatlantickej integrácii. V rámci integrácie sme mnohé časti svojej suverenity preniesli na nadnárodné orgány, aby ich v našom mene spravovali lepšie a pre nás výhodnejšie. Nemôže sa preto stať a nemôžeme akceptovať také narábania s našou suverenitou, ktoré by bolo v rozpore so základnými ekonomickými, kultúrnymi a hodnotovými záujmami nášho obyvateľstva,“ vyhlásil.

Hrnko ďalej konštatuje, že občania SR sú stále väčšinovo eurooptimistickí a pokladajú členstvo Slovenskej republiky v EÚ a v menovej únii za prospešné. Preto pokladá odchod Veľkej Británie z EÚ za poľutovaniahodný.

„Nemôžeme však nevidieť skutočnosť, že výsledok referenda v Spojenom kráľovstve bol aj v dôsledkom nezvládnutej spoločnej európskej politiky v mnohých otázkach. Občania Veľkej Británie získali dojem, že sa s ich suverenitou nenakladá tak, ako by si želali, a väčšina sa rozhodla vziať si ju naspäť na svoj národný štát,“ povedal s tým, že v záujme toho, aby sa z britského odchodu z EÚ nastal dominový efekt, musí nastať hlboká sebareflexia ako Bruselu, tak aj národných štátov, v ktorej sa musia jasne pomenovať pochybenia a určiť cesty ich nápravy.

„Občania jednotlivých európskych štátov, teda aj občania SR, musia cítiť, že sú suverénnymi držiteľmi moci v svojich krajinách a tam, kde svoju suverenitu ich štáty zverili do spoločnej opatery, sa rozhoduje v ich prospech,“ dodal Hrnko

58 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #SNS #zvrchovanosť #Anton Hrnko #národná zvrchovanosť