Koncert ako návnada na Bonapárty? Nedvěd napokon nepríde, ochorel

Po klesajúcej účasti ľudí na protestoch pred bratislavským bytovým komplexom Bonaparte, kde býva premiér Robert Fico, sa opozícia snaží prilákať svojich priaznivcov koncertmi známych hudobníkov. Minulý týždeň spievala hudobná skupina Noc a deň, dnes podvečer mal vystúpiť český spevák František Nedvěd.

18.07.2016 15:00
debata (334)
Na dnešný protest má ľudí nalákať aj česká... Foto: FACEBOOK
František Nedvěd, bonaparte, protest Na dnešný protest má ľudí nalákať aj česká legenda František Nedvěd.

Ten však napokon nepríde. Ako sa uvádza v dnešnej aktualizácii facebookovej pozvánky Obyčajných ľudí, „v nedeľu večer 17. júla manažér Františka Nedvěda oznámil, že František vážne ochorel a nebude sa môcť zúčastniť koncertu“.

Opozícia už zorganizovala štyri demonštrácie. Chce nimi upozorniť na kauzu podnikateľa Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Politici z SaS a OĽaNO-Nova tlačia na ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby odišiel z funkcie. Nedôverujú jeho tvrdeniu, že polícia dokáže nestranne vyšetriť Bašternákovu kauzu. Dôvodom je, že minister bol v obchodnom vzťahu s podnikateľom, keď od neho, podľa opozície, výhodne odkúpil obchodný podiel v spoločnosti B. A. Haus.

Na demonštráciu pred Bonaparte 21. júna prišlo odhadom 2– až 5-tisíc ľudí. Naposledy to bolo zhruba 1 500 účastníkov. V protestoch pred bytom premiéra mieni opozícia pokračovať celé leto. Minulý týždeň sa konal míting aj pred rodinným domom primátora Košíc Richarda Rašiho zo Smeru. Dôvodom bol nesúhlas so systémom plateného parkovania v metropole východu republiky.

Politológ Michal Horský hovorí, že pouličné demonštrácie v demokratických režimoch sú rôzneho typu a majú rôzny význam. „Ak politici abdikujú na svoju primárnu činnosť posilňovať demokraciu a právny štát v parlamente a bezprostredne po voľbách buntošia v uliciach, je to spoločensky nebezpečný a neprimeraný fenomén v zastupiteľskej demokracii. Verejnosť postupne odhaľuje pseudorevolučné gestá politikov, a aj preto sa účasť na demonštráciách zmenšuje. Zrejme si to uvedomujú predstavitelia strán a pseudostraničiek, ktoré sa dostali do parlamentu, a aj preto sa zakrývajú hudobnými skupinami, organizovaním párty, rozdávaním safaládok, aby zamaskovali svoju činnosť, ktorá rozkladá zastupiteľskú parlamentnú demokraciu,“ povedal Horský.

Demonštrácie priamo pod oknami obydlí politikov sú na Slovensku novodobým javom. Prvýkrát sa tak stalo v minulom volebnom období, keď vtedajší poslanec Alojz Hlina zvolal občanov do Košíc pred dom šéfa parlamentu Pavla Pašku zo Smeru kvôli kauze nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu.

V susednom Maďarsku demonštrovať pred domom premiéra nie je dovolené. Pred niekoľkými dňami tak rozhodol tamojší ústavný súd. Ako uviedla stanica Rádio Slovensko, dôvodom bola skutočnosť, že protest by obmedzoval pokoj, súkromný a rodinný život v priestore, kde býva predseda vlády.

Parlament má však presne vymedziť podmienky, kedy prevažuje právo na neporušiteľnosť súkromného života nad slobodou zhromažďovania. Podľa Rádia Slovensko sa v minulosti pred domom socialistických expremiérov Gyurcsánya a Medgyessyho konali demonštrácie v réžii vtedy opozičného Orbánovho Fideszu. Zhromažďovacie právo menili nedávno aj v Českej republike. Polícia dostala do rúk nové oprávnenie, že bude môcť verejné zhromaždenie rozpustiť. Pôvodne mali takú možnosť len úradníci.

© Autorské práva vyhradené

334 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #protivládne protesty #kauza Bašternák #Bonaparte