Kontrolný úrad potvrdil nevýhodnosť zmlúv VšZP s tetou Ankou

Všeobecná zdravotná poisťovňa zvýhodňovala firmy, v ktorých pôsobili osoby spriaznené s vedením poisťovne. Ukázalo to vyšetrovanie Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý výsledky zverejnil v stredu 20. júla na svojej internetovej stránke.

20.07.2016 11:35 , aktualizované: 21.07.2016 15:15
Najvyšší kontrolný úrad Foto: ,
NKÚ na základe výsledkov kontroly nepovažuje súčasné nastavenie stratégie nákupu zdravotnej starostlivosti za prostredie, ktoré by eliminovalo možnosť zvýhodňovať konkrétnych poskytovateľov na úkor iných.
debata (21)

Pôvodne sa úrad chcel zamerať iba na spoločnosti, ktoré boli spojené s príbuznou „tetou Ankou“ exšéfa poisťovne Marcela Foraia. Kontrola nakoniec odhalila aj iné firmy, ktoré mali lepšie zmluvy ako ich konkurenti. Medzi nimi je Klinika Kostka, päť lekárni aj eseročky, ktoré prevádzkujú magnetické rezonancie. Kontrolu začal úrad ešte na jeseň minulého roka. Podnet na ňu dostal nielen od exministra zdravotníctva Viliama Čisláka. „V procese začatia kontroly o ňu požiadal aj vtedajší predseda predstavenstva a generálny riaditeľ poisťovne; išlo o kontrolu spoločností jemu osoby blízkej, podnikajúcej v zdravotníctve,“ uviedol NKÚ v záverečnej správe.

Inšpektori preverovanie rozšírili aj na poskytovateľov laboratórnej diagnostiky, CT vyšetrení, magnetickej rezonancie, rádiológie a podobných diagnostických vyšetrení, ako aj lekárenstva.

Z ich zistení vyplýva, že v niektorých prípadoch poisťovňa uzatvárala zmluvy na oveľa viac výkonov, ako mohol poskytovateľ poskytnúť. Taký je prípad spoločnosti Medimas. Aj firma Welix zase vykázala o polovicu menej výkonov, ako mala v zmluve, VšZP napriek tomu zazmluvnený objem ponechávala na rovnakej úrovni. Pri spoločnosti SPV40 kontrolóri zistili výrazný nárast úhrad zdravotníckych výkonov v roku 2015, a to dôsledkom štvornásobného zvýšenia počtu rádiologických ambulancií. Podľa NKÚ v tom čase nebolo nutné takto rozširovať sieť. Vo všetkých týchto troch firmách figuruje alebo figurovala Anna S., príbuzná bývalého riaditeľa Foraia. Ten kvôli týmto zmluvám prišiel vlani v septembri o post šéfa VšZP. „Po medializácii zmluvných vzťahov kontrolóri zaznamenali pokles úhrad pri spoločnostiach, kde pôsobili blízke osoby,“ zhrnul NKÚ.

Súčasné vedenie VšZP pritom nedávno spoločnostiam Welis a SPV40 predĺžilo zmluvy, ktoré mali pôvodne končiť v júni. Odôvodnilo to tým, že nemá za ne náhradu a ich služby budú pacientom chýbať.

V roku 2011 VšZP z vlastného podnetu zazmluvnila aj CPKSB Spišská Belá, prevádzkovateľa rehabilitačnej Kliniky Kostka. V evidencii mu pridelila špeciálny kód, ktorý nebol schválený, čím podľa NKÚ konala v rozpore so zákonom o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Za 5 rokov poisťovňa podľa úradu klinike uznala a uhradila za neschválené výkony 4,15 mil. eur. Denník Pravda oslovil aj majiteľa kliniky lekára Pavla Kostku, do uzávierky sa nevyjadril.

Podľa úradu menila poisťovňa tiež úhrady na vyšetrenia magnetickou rezonanciou tak, že vďaka tomu časom na trhu získali dominantné postavenie spoločnosti Medicína Nové Zámky, MR Poprad, Dr. MAGNET, Pro Magnet, všetky so sídlom v Komárne. Tie majú dnes 30-percentný trhový podiel.

V firmách ako štatutár figuruje lekár Ladislav Pásztor. Podľa neho nešlo o žiadne zvýhodňovanie. „Popri tom, že máme takýto podiel na trhu, realita je taká, že čakacie lehoty na vyšetrenie magnetickou rezonanciou sú dva aj tri mesiace. Keby sa na to niekto pozrel hlbšie, musel by vedieť, kde sa tieto pracoviska nachádzajú. Takmer všetky sú v univerzitných a fakultných nemocniciach, pracuje sa na dve zmeny, sú pracoviská, kde robíme aj o polnoci, pretože taký obrovský je dopyt po vyšetrení. Napríklad neurochirurgia na Kramároch bez nášho pracoviska nemôže operovať,“ vysvetľuje Pásztor s tým, že toto je reálny dôvod na ceny také, aké sú. Keby to hlbšie analyzovali, prišli by podľa neho k úplne iným záverom. „Máme stotisícový nadlimit, ktorý nám poisťovne nezaplatia,“ doplnil.

Pásztor odmieta aj spájanie s „tetou Ankou“ či s doktorom Kostkom. „Robíme na trhu dobrú a kvalitnú medicínu, máme najmodernejšie prístroje a dobrých pracovníkov. Keby to tak nebolo, tak nemáme pacientov,“ dodal.

Pri lekárňach zase kontrolóri zistili, že 31 z preverovaných 99 má výhodnejšie úhrady. Najvyššie sumy dostávalo 5 lekární, medzi nimi sú aj tri, ktoré patria do siete Dr. Max. „Práve úhrady týmto lekárňam tri- až päťnásobne prekračovali priemer úhrad vybranej vzorky 99 lekární,“ uvádza protokol.

PR manažérka siete Dr.Max Zdenka Krížová uviedla, že dve lekárne Refarm a Trnávka získali len koncom júna tohto roka, preto im neprináleží vyjadrovať sa k ich dovtedajším vzťahom. Spoločnosť Železničná lekáreň patrí pod ich sieť už dlhšie. „Vo všetkých troch prípadoch ide o tzv. spádové lekárne pri veľkých poliklinikách, pre ktoré je prirodzená vyššia návštevnosť pacientov s liekmi na predpis, ku ktorým sa viažu úhrady zdravotnej poisťovne,“ vysvetlila Krížová. V niektorých lekárňach podľa nej si pacienti vyberú lieky na dvetisíc receptoch mesačne, ale sú aj také, kde je to 12-tisíc receptov. „Je zrejmé, že takéto lekárne majú aj vyššiu hodnotu úhrad od zdravotných poisťovní,“ dodala.

Vedenie VšZP potvrdilo, že napriek viacerým vecným námietkam k záverom kontrol odporúčania úradu akceptuje. „Nové vedenie už pri svojom nástupe do funkcií verejne deklarovalo, že má záujem stransparentniť a sprehľadniť procesy v poisťovni,“ reagovala poisťovňa vo svojom stanovisku. V tejto súvislosti už pripravili novelizáciu interných noriem.

Lepšiu kontrolu má zabezpečiť aj zmena stanov, ktorú avizoval minister zdravotníctva Tomáš Drucker po svojom nástupe do funkcie. Členov dozornej rady by malo obsadiť ministerstvo financií, ministerstvo vnútra a ministerstvo spravodlivosti. Zástupcu v dozornej rade by mala určiť aj asociácia zamestnávateľov, parlamentná opozícia či tretí sektor a rezort zdravotníctva.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

21 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #VšZP #Marcel Forai #klinika Kostka #teta Anka