Slovensko môže prísť o milióny eur, pozastavili prítok peňazí z Bruselu

Preplácanie eurofondov v piatich operačných programoch pozastavila Európska komisia. Ak peniaze nakoniec neuvoľní, rozbehnuté projekty bude musieť zafinancovať štát a vyplatené peniaze bude vracať Bruselu, presné čísla zatiaľ známe nie sú.

21.07.2016 07:00
pavol frešo, frešo, Foto: ,
Pavol Frešo.
debata (87)

Problém sa týka aj Bratislavského kraja, ktorému pozastavili peniaze v marci tohto roka. Na situáciu v stredu reagoval župan Pavol Frešo, ktorý tvrdí, že jeho úrad v tomto prípade nepochybil. O aký balík peňazí ide a čo sa z nich malo financovať, to nepovedal.

"Desiatky našich projektov sú uzavreté, na štyroch ešte prebieha kontrola. Aj keby dopadli katastrofálne, stále by sme hranicu chybovosti neprekročili. Najväčší problém je vo verejnom obstarávaní, to však spravuje rezort pôdohospodárstva,“ ozrejmil Frešo.

Župa uskutočnila 116 projektov za viac ako 46 miliónov eur, všetky boli podľa predsedu kraja uzatvorené aj uhradené. „Kolegovia, ktorí sa venovali tejto problematike v programovom období 2007 až 2013, svoju prácu robili dobre a projekty kontrolovali tak, že k žiadnym dramatickým pochybeniam nedošlo,“ tvrdí riaditeľka odboru na zlepšenie a zefektívnenie územnej spolupráce Interact Petra Masácová z úradu kraja.

Viac informácií poskytlo ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré operačný program Bratislavský kraj zastrešuje. Priznalo, že chyby v projektoch sa týkali prevažne tendrov, ktoré malo práve ono na starosti. „Zistené nedostatky sa týkali predovšetkým oblasti verejného obstarávania.

Pozastavenie sa týka doteraz neuhradených platieb nárokovaných v objeme 11,4 mil. eura,“ povedal hovorca rezortu Vladimír Machalík. Dodal, že ministerstvo prijalo opatrenia na lepšiu kontrolu tohto procesu a predchádzaniu vzniku chýb v budúcnosti. "Niektoré z financií dotovaných vládou však Slovenská republika nemusí dostať preplatené. Konkrétne čísla zatiaľ nie sú,“ pripustil hovorca. 

Problém s eurofondami je celkom v piatich operačných programoch – Informatizácia spoločnosti, Zdravotníctvo, Bratislavský kraj, Výskum a vývoj a Cezhraničná spolupráca SR – ČR. Ten posledný tiež spadá pod gesciu pôdohospodárskeho rezortu. Aj v tomto prípade sa vyskytli chyby pri verejnom obstarávaní a tiež pri oprávnenosti výdavkov.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Pavol Frešo #Bratislavský kraj