Potravinovú pomoc už rozvážajú po Slovensku

Potravinové balíčky začali rozdávať prvým ľuďom odkázaným na pomoc. Dostať ich mali obyvatelia Levoče, Spišskej Novej Vsi či Smižian. V ďalších obciach a mestách najmä stredného a východného Slovenska si chudobní po ne prídu až na budúci týždeň. Súčasťou pomoci bude aj sociálne poradenstvo.

22.07.2016 13:00
potravinova pomoc eu, muka, cestoviny,... Foto: ,
Balíčky so základnými potravinami tento rok rozdajú takmer 50-tisíc ľuďom.
debata (25)

V balíčku sú cestoviny, ryža či mäsové konzervy. Nárok na ne majú jednotlivci či rodiny, ktorí sú v ťažkej finančnej situácii. Konečných prijímateľov potravinovej pomoci vyberalo Ústredie práce na základe databázy poberateľov pomoci v hmotnej núdzi. „Táto databáza je pravidelne aktualizovaná a nemôže sa stať, že by sa zabudlo na niekoho, kto by mal na pomoc nárok,“ zdôraznila Jana Lukáčová, hovorkyňa Ústredia práce.

Celkovo by malo byť rozdaných 103 259 balíkov, pričom hodnota jedného je 33,66 eura. „Tento rok dosiahne počet konečných príjemcov číslo 49 349,“ spresnila Lukáčová.

Tender na dodávku potravinových a hygienických balíčkov, ktoré sa budú rozdávať až na jeseň, vyhralo konzorcium dodávateľov Italmarket Slovakia, a. s., a KON-RAD, s. r. o. Zástupca konzorcia Pavol Konštiak uviedol, že do včerajšieho rána vyexpedovali viac ako 71-tisíc kusov balíkov. Zvyšné by sa do skladov mali dostať do konca budúceho týždňa. Konzorcium pomoc doručí neziskovým organizáciám, ktoré sú partnermi Ústredia práce, a tí ju posunú ku konkrétnym ľuďom.

Jednou z partnerských organizácií je Slovenský Červený kríž, ktorý má na starosti 36 okresov. Podľa zástupkyne Zuzany Rosiarovej Kesegovej začne s pomocou v pondelok 25. júla. Balíčky plánujú rozdávať do konca augusta s tým, že najväčší počet pôjde do okresov Rimavská Sobota, Rožňava či Košice. Konečných príjemcov Slovenský Červený kríž oslovil podľa Kesegovej listom alebo priamo do domácnosti zašli ich pracovníci a vysvetľovali, kde a kedy si potraviny môžu ľudia vyzdvihnúť alebo kedy im ich pracovníci doručia.

Charita svätej Alžbety pokryje dva okresy. Vo Zvolenskom okrese začne rozdávať potravinovú pomoc v utorok 26. júla a následne počas prvého augustového týždňa sa presunie do okresu Krupina. Podľa riaditeľky Patrície Margity Perátovej cieľových prijímateľov oslovovali prostredníctvom oznamu, ktorý zaslali starostom. „Balíčky sa budú vo väčšine prípadov rozdávať pri obecnom úrade,“ avizovala. V prípade, že v obci má nárok na balík málo prijímateľov, pomoc im Charita doručí osobne.

Slovenská katolícka charita obslúži 41 okresov a podľa jej zástupcu Radovana Gumuláka pri rozdávaní balíčkov spolupracuje so starostami, s farskými spoločenstvami či so sieťou zdravotníckych a sociálnych zariadení. "S distribúciou začíname dnes (včera, pozn. red.), naši pracovníci už rozdávajú balíčky v mestách Levoča, Spišská Nová Ves a Smižany.

Súčasťou pomoci je aj sociálne poradenstvo, vysvetľovanie, ako potraviny spracovať, či rady ako lepšie hospodáriť v domácnosti.

Európska únia vyčlenila v roku 2014 na balíčky pre Slovensko 55 miliónov eur v rámci Operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci 2014 – 2020. Na pomoci sa podieľa aj štát desiatimi miliónmi eur. Rozdávanie potravinových balíčkov je prvým opatrením v rámci operačného programu. Ďalším bodom programu sú balíky hygienických potrieb. Tie by sa do domácností mali dostať počas druhej vlny pomoci na prelome októbra a novembra.

S potravinovou pomocou začalo Slovensko na základe dotácií z Európskej únie v roku 2011. Prvý pokus sa však skončil blamážou. Pomoc sa vtedy nedostala takmer k 90-tisíc chudobným. Kompetentní argumentovali neskúsenosťou či zle zvládnutou logistikou. V skladoch vtedy zostalo 3 500 ton múky a cestovín. Škandál viedol k tomu, že v roku 2012 sa Slovensko do ďalšieho ročníka programu nezapojilo. O rok neskôr zase jeho žiadosť zamietla Európska komisia práve pre predchádzajúcu nezvládnutú situáciu.

Potravinový balíček (v hodnote 33,66 eura)
obsah počet balení
cestoviny – špagety 2
cestoviny – kolienka 2
cestoviny – slovenská ryža/tarhoňa 1
ryža 1
fazuľa sušená 2
hrach sušený 2
šošovica sušená 2
olej 1
cukor 1
múka hladká 2
múka polohrubá 2
konzerva s bravčovým mäsom 1
konzerva s gulášom 1
paštéta 4
sardinky v oleji 2
sardinky v paradajkovej omáčke 1
instantná polievka francúzska/hovädzia 1
instantná polievka s knedličkami 1
instantná paradajková polievka 1
paradajkový pretlak 1
sušené mlieko 1

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #potravinová pomoc #sociálne poradenstvo