Chcela pracovať s Rómami, musela sa súdiť

Vzoprela sa radnici a potom aj súdom, aby sa domohla pravdy. Už šesťročný boj vedie s mestom Spišská Nová Ves 52-ročná Rómka Viera Pompová, ktorej novým domovom je v súčasnosti Írsko.

23.07.2016 14:00
Viera Pompová Foto:
Viera Pompová nevzdala svoj boj s našou súdnou mašinériou a štátnym aparátom.
debata (17)

Do sporu s mestom sa v roku 2010 dostala po tom, čo neuspela vo výberovom konaní na miesto terénnej sociálnej pracovníčky. Tvrdí, že za dôvodmi možno hľadať aj farbu jej pleti, predsudky a diskrimináciu. V konflikte dlho ťahala za kratší koniec, ale nevzdala sa a za pravdu jej dal Ústavný súd.

„S určitými prejavmi netolerancie národnostnej väčšiny voči menšine som sa stretávala a rovnaký pocit som mala aj na konkurze, ktorý vyhlasovalo mesto. Hoci išlo o prácu s Rómami a na konkurze som bola jediná Rómka a rómsky hovoriaca uchádzačka o prácu, nevybrali ma. Zo samotného konkurzu som mala pocit, že som bola diskriminovaná z rasových dôvodov,“ hovorí Pompová.

Z neprijatia bola sklamaná, veď už mala za sebou dlhoročnú prácu s rómskou komunitou. O pomoc požiadala Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, ktoré v jej mene pripravilo žalobu za diskrimináciu pri výberovom konaní. Na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi v roku 2012 však neuspela. „Súd vypočul svedkov, ale moju žalobu v plnom rozsahu odmietol ako neodôvodnenú,“ hovorí Pompová. Po odvolaní rovnaký verdikt vyslovil aj Krajský súd v Košiciach.

Nevzdala sa a v roku 2013 s pomocou advokátky Vandy Durbákovej, spolupracujúcej s mimovládnou organizáciou Poradňa pre občianske a ľudské práva so sídlom v Košiciach, podala sťažnosť na Ústavný súd. Namietala postup súdov s tým, že boli porušené jej práva na spravodlivý súdny proces. „Oba súdy nebrali do úvahy moje pripomienky a argumenty, zohľadňovali iba názor protistrany,“ zdôrazňuje Pompová.

Verdiktu sa dočkala na prelome minulého a tohto roka. Ústavný súd konštatoval, že jej práva na spravodlivý súdny proces boli porušené a všeobecným súdom vyčítal nesprávnu interpretáciu antidiskriminačnej legislatívy. Zároveň zrušil rozhodnutie Krajského súdu v Košiciach a prípad mu vrátil na opätovné prerokovanie. „Rozhodnutie Ústavného súdu vnímam ako satisfakciu,“ priznáva.

Primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný je presvedčený, že spomínané výberové konanie v roku 2010 sa uskutočnilo korektne. „Záujemcov o voľné miesta bolo viac. Žiadna diskriminácia niekoho na základe farby pleti alebo etnicity určite neprichádzala do úvahy. Členovia komisie vybrali víťazov podľa objektívneho zhodnotenia uchádzačov,“ zdôrazňuje Volný.

Kým sa Pompová dočkala verdiktu Ústavného súdu, zažila ďalšie sklamania. Dva roky po neúspešnom konkurze v Spišskej Novej Vsi sa márne pokúšala získať inú prácu. „Zúčastnila som sa troch výberových konaní, no v prvých dvoch som neuspela, hoci som spĺňala všetky podmienky súťaže. V jednom prípade uprednostila komisia uchádzačov zo svojej obce, v druhom som pocítila dôsledky toho, že sa súdim s mestom a som vraj preto konfliktný typ. Uspela som až vo výberovom konaní v roku 2012 v obci Smižany, kde som niekoľko mesiacov pracovala,“ hovorí Pompová.

Prácu v Smižanoch ukončila v tom istom roku, keď sa vydala. Jej manžel František pochádza zo Slovenska, ale už roky žije a pracuje v Írsku. Odcestovala tam za ním. V Írsku nepracuje, ako sama hovorí, je pani domácou. Spor s mestom Spišská Nová Ves chce dotiahnuť do konca. Okrem ospravedlnenia za morálnu ujmu si nárokuje aj odškodné.

„Už v prvej žalobe som žiadala nemajetkovú ujmu vo výške 5-tisíc eur a ospravedlnenie. Na tomto trvám a budem žiadať aj vyplatenie ušlej mzdy za dva roky, počas ktorých som nepracovala a bola bez príjmu. Z dôvodu, že sa súdim s mestom, čo mi vytváralo prekážky k ďalšiemu zamestnaniu,“ zdôrazňuje.

Momentálne neuvažuje o návrate domov. „Priznám sa, že v Írsku mám oveľa lepší a spokojnejší život. Žijem v krajine, kde je veľa cudzincov a nikto sa nad nimi nepozastavuje. Vládne tu tolerancia. S rasovou diskrimináciou či potláčaním práv som sa tu nestretla,“ priznáva.

Viera Pompová je absolventkou strednej ekonomickej školy a neskôr Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre na Fakulte sociálnych vied. Od roku 2005 do roku 2010 sa venovala projektom komunitnej sociálnej práce a keď v roku 2010 v Spišskej Novej Vsi začínal tretí, vo výberovom konaní neuspela.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Róm #súdny spor #rasová diskriminácia