Chýbajú tisícky sestier a pôrodných asistentiek, komora vyzýva na riešenie

V slovenskom zdravotníctve chýbajú tisícky sestier a pôrodných asistentiek, pričom zohnať sestru je problém nielen do ambulancií lekárov, ale aj do niektorých zdravotníckych zariadení. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) preto vyzýva kompetentných, aby začali okamžite riešiť nedostatok sestier a pôrodných asistentiek.

22.07.2016 14:39
debata (49)

Ako informovala na tlačovej besede prezidentka komory Iveta Lazorová, problém sa opätovne ukázal teraz, keď nemocnica na Mickiewiczovej ulici v Bratislave ruší jednu z dvoch interných kliník pre chýbajúce sestry na oddelení. „Myslím si, že sa to deje v mnohých zdravotníckych zariadeniach na Slovensku, avšak máloktorí z predstaviteľov zdravotníckych zariadení otvorene priznáva, že je to práve kvôli nedostatku sestier,“ povedala prezidentka komory.

Podľa Lazorovej je absurdné, aby sa nedostatok sestier v 21. storočí riešil zatváraním oddelení namiesto zatraktívnenia povolania, či zlepšenia pracovných podmienok. Prezidentka komory sa tiež pýta, koľko protestných zhromaždení, „stanovačiek“, hromadných výpovedí, zatvorených oddelení je ešte potrebných, aby si kompetentní uvedomili, že sestry a pôrodné asistentky tento štát potrebuje.

Sestier stále ubúda

Nedostatkom sestier a pôrodných asistentiek trpí podľa komory celá Európa, ale Slovenská republika patrí k tým krajinám, kde je najvypuklejší problém. Kým podľa údajov OECD v Nórsku je na tisíc obyvateľov 16,89 sestry, v Nemecku 13,14, v Rakúsku 8, v Maďarsku 6,41, Českej republike 7,93, na Slovensku sa o tisíc obyvateľov v priemere stará len 5,75 sestry.

Zo štatistík SKSaPA vyplýva, že za ostatných osem rokov na Slovensku viac sestier a pôrodných asistentiek ubudlo, ako pribudlo. Ako dodal člen Rady a Prezídia SKSaPA a riaditeľ kancelárie komory Milan Laurinc, zatiaľ čo od roku 2009 do súčasnosti zo systému odišlo 6 001 sestier a pôrodných asistentiek do starobného dôchodku, komora za rovnaké obdobie registrovala len 2 102 nových sestier a pôrodných asistentiek. „Pritom si treba uvedomiť, že v systéme chýbali ešte ďalšie stovky sestier a pôrodných asistentiek, ktoré boli na materskej a rodičovskej dovolenke, respektíve každoročne odchádzali pracovať do zahraničia,“ vysvetlil Laurinc.

Na Slovensku bolo k 31. máju tohto roka registrovaných 42 415 sestier a pôrodných asistentiek (40 557 sestier a 1 851 pôrodných asistentiek), z toho 41 526 žien a 819 mužov. „Najviac sestier je v Bratislavskom kraji, a to 6 410. V Košickom kraji pracuje 5 858 sestier a pôrodných asistentiek, v Prešovskom kraji 5 525, v Žilinskom kraji 5 173, v Banskobystrickom kraji 4 692, Nitrianskom kraji 4 447 a Trenčianskom kraji 3 465,“ zhrnul Laurinc. Doplnil, že najmenej sestier a pôrodných asistentiek je v Trnavskom kraji, konkrétne 3 100. Ďalších 3 475 sestier nemá vyznačený samosprávny kraj.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #sestričky