Trans muž: Bolo to vo mne celý život

Od začiatku vedel, že to má byť inak. Matúš sa narodil ako dievča, no už od detstva sa v tomto pohlaví necítil „vo svojej koži". Dnes má štyridsať a tesne pred dokončením zmeny pohlavia. Jeden zo záverečných krokov v podobe dokladov na mužské meno s písmenkom M v kolónke pohlavie mu však skomplikovala úradmi požadovaná kastrácia. Stále zvažuje a bojuje s tým, ako sa s touto situáciou vyrovnať.

25.07.2016 08:30
debata

S premenou na muža začal približne pred dvoma rokmi, absolvoval hormonálnu liečbu a nechal si operačne odstrániť prsníky. Dovtedy svoje skutočné pocity a pohlavie pred okolím skrýval. „V súčasnosti mám 40 rokov. Nedalo sa to riešiť skôr, pretože situácia s lekármi nebola vhodná. Okrem toho som študoval v zahraničí, takže celé riešenie mojej situácie prišlo až teraz, hoci všetko to bolo vo mne celý život," vysvetľuje.

V začiatkoch mu pomohla hlavne rodina, keďže to, že skôr ako dievča sa vníma ako chlapec, vyšlo na povrch veľmi rýchlo. „Vždy stáli pri mne rodičia aj brat. Vďaka nim sa dalo prekonať schovávanie sa pred svetom. Fungoval som vo svojom pôvodnom ženskom mene, tu na Slovensku sa to nedalo ináč. V spoločnosti, v škole ani potom v práci," pokračuje.

Skrývanie a pretvarovanie sa podľa jeho slov už nedalo vydržať. „Okrem toho sa posunula doba, ľudia ako ja v súčasnosti nekončia na psychiatrii," zamýšľa sa Matúš. Vzápätí však dodáva, že Slovensko je v prípade trans ľudí a celkovo LGBTI ešte stále pozadu.

Bez nových dokladov stále musí ľuďom vysvetľovať, ako to s ním vlastne je. „Keď mám ísť niekam do banky alebo na úrady, všade sa pozerajú na pohlavie. Je to veľmi nepríjemná situácia a veľmi dlhá doba na to, že to nejde dokončiť. Môžete prejsť cez všetky vyšetrenia, ktoré hovoria, áno, ste trans muž až po matriku, kde narážame na veľké neporozumenie a problémy," hovorí.

Od zamietnutia zmeny dokladov je podľa vlastných slov v zlej situácii a stále premýšľa, čo spraví. Ako môže pomôcť sebe, ale aj ostatným transsexuálom, aby neboli nútení do kastrácie, ktorú sami často nechcú. Zákrok na ukončenie plodnosti ešte nepodstúpil. Zmenený rod na občianskom a iných dokladoch je však pre neho posledným krokom a definitívnym potvrdením jeho premeny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #transrodové osoby #LGBTI+