Do Maďarska odíde na mesiac 25 policajtov

Policajný zbor SR vyšle opäť 1. augusta na mesiac do Maďarska 25 našich policajtov, domov sa vrátia 31. augusta. Ministerstvo vnútra tak urobí aj na základe požiadavky Maďarska, informovala o tom hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová. Naši strážcovia zákona budú pomáhať na maďarsko-srbskej hranici aj s kolegami z iných krajín, ich hlavnou úlohou bude dozor.

23.07.2016 12:44
debata (5)

Maďarsko vo štvrtok 21. júla oficiálne požiadalo v súvislosti s migračnou krízou svojich partnerov vo Visegrádskej štvorke (V4) o pomoc na južnej hranici. Premiér Robert Fico prisľúbil maďarskému kolegovi Viktorovi Orbánovi pomoc. „Slovenská republika ako aj ministerstvo vnútra si plne uvedomujú potrebu dodržiavania záväzkov vyplývajúcich aj z členstva v Európskej únii a v schengene,“ poznamenala Baloghová.

Policajný zbor má podľa hovorkyne prezídia vytvorenú zahraničnú jednotku, v ktorej je 300 policajtov. „Samozrejme, pri celkových počtoch príslušníkov, a aj vzhľadom na úlohy vyplývajúce zo slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, dokážeme naďalej spolupracovať s krajinami, ako je Maďarsko, Slovinsko, Macedónsko, ide aj o vyslania v spolupráci s agentúrou na ochranu vonkajších hraníc Frontex,“ vysvetlila.

Slovensko plánuje naďalej vysielať našich policajtov aj na misie, ktoré koordinuje Frontex, a to najmä do Talianska a Grécka. Momentálne je 25 policajtov v Macedónsku, domov sa vrátia 24. augusta. „S cieľom podporiť danú tranzitnú krajinu v boji proti nelegálnej migrácii v Macedónsku pomáhali slovenskí policajti už dvakrát, toto je už tretie vyslanie. Táto spolupráca je potvrdením solidarity Slovenska pri riešení prebiehajúcej migračnej krízy, pričom na žiadosť macedónskej strany sú plánované ďalšie vyslania slovenských policajtov v septembri a v decembri,“ dodala Denisa Baloghová na záver.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #policajti