Odpor k očkovaniu kriesi vyhubených zabijakov

Čierny kašeľ, šarlach ani tuberkulóza nepatria medzi ochorenia, ktoré zmizli zo života ľudí. Úrad hlavného hygienika každoročne zaznamenáva niekoľko prípadov ochorení. Aj napriek povinnému očkovaniu počty chorých, napríklad pri čiernom kašli, postupne z roka na rok narastajú. Dôvodom sú protiočkovacie kampane.

25.07.2016 15:00
lekár, doktor, zdravie, očkovanie, prevencia Foto:
Šíreniu závažných chorôb napomáha i to, že niektorí rodičia odmietajú dať svoje deti zaočkovať, čím klesá kolektívna imunita.
debata (44)

Rodičia odmietajú dať svoje deti zaočkovať, a tým klesá kolektívna imunita medzi verejnosťou. Slovensko si preto aj počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie zvolilo ako hlavnú prioritu v oblasti zdravia aj boj proti tuberkulóze, na ktorú vo svete stále zomiera viac ako jeden a pol milióna ľudí ročne.

„Tuberkulóza je liečiteľná. Čiže pacienti by sa na toto ochorenie teoreticky mali pozerať s nádejou. No na Slovensku sa stáva, že keď niekomu poviete, že má tuberkulózu, zrúti sa mu svet,“ hovorí Ivan Solovič, primár I. oddelenia pneumológie a ftizeológie v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch. Podľa jeho skúseností pacienti sú ochotní skôr akceptovať rakovinu pľúc. Je to preto, lebo tuberkulóza je stále ochorením, za ktoré sa ľudia hanbia. V našom povedomí je zakorenené, že tuberkulózu majú asociáli, alkoholici a bezdomovci. „Často sa ňou však nakazia aj ľudia so zníženou imunitou, pokojne to môžu byť pacienti po transplantáciách alebo diabetici,“ dopĺňa Solovič.

Choroba, prezývaná aj biely mor, je infekčným zápalom pľúc a často má chronický priebeh. Je prenášaná vzduchom, konkrétne kvapôčkovou infekciou, čiže najčastejšie kýchaním a kašľaním ako chrípka. Charakterizuje ju suchý, dráždivý kašeľ, bolesť v hrudníku, prípadne vykašliavanie krvi. V mnohých krajinách sveta ju očkovanie takmer vyhubilo. Veľkou hrozbou sú však vakcinačné diery, čiže regióny s nižšou mierou potrebnej zaočkovanosti. Tie môžu spôsobiť návrat ochorení, ktoré sa na Slovensku už dlhšie nevyskytovali. Napríklad plošné očkovanie proti TBC sa skončilo v roku 2012, stále je však povinné očkovanie detí v problematických regiónoch krajiny.

Tuberkulóza patrí k chorobám, ktorej výskyt sa podarilo minimalizovať vo väčšine krajín. Počas svojho vývoja si však vytvorila mnoho rôznych kmeňov a najväčším problémom je infekcia tzv. multirezistentnými kmeňmi TBC, ktorá odoláva liečbe a nezastaví ju ani očkovanie. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií bolo na Slovensku v roku 2014 až 336 prípadov tuberkulózy. Oblasťou s najvyšším výskytom ochorenia je východný región.

Úrad hlavného hygienika upozorňuje, že začalo pribúdať aj chorých na čierny kašeľ. „V rokoch 2000 až 2007 bolo približne 20 prípadov ochorení ročne. V roku 2010 bolo hlásených až 1 379 ochorení,“ povedala hovorkyňa úradu Lenka Skalická. V posledných troch rokoch sa udržiava na približne rovnakej úrovni, a to okolo tisíc chorých. Adolescenti a dospelí neboli pravidelne preočkovávaní a ich protilátky získané očkovaním v detstve postupne klesajú.

Čierny kašeľ je akútne respiračné ochorenie. Najčastejšie sa prenáša z človeka na človeka vdychovaním vzduchu kontaminovaného baktériami chorého človeka. Prejavuje sa typickým záchvatovitým kašľom trvajúcim aj 6 týždňov a dlhodobou rekonvalescenciou. Ochorenie bývalo v minulosti často sprevádzané mnohými komplikáciami, ako krvácaním do viečok, zápalom pľúc, zápalmi stredného ucha, ale aj zápalom mozgu. Účinným liekom sú antibiotiká, súčasťou liečby je aj tlmenie príznakov najmä kašľa. Najúčinnejšou prevenciou je očkovanie.

Pred piatimi rokmi prebehla alarmujúca správa o výskyte šarlachu v Česku, kde sa táto nebezpečná detská choroba vrátila po desiatich rokoch. Postihla najmä deti medzi 5 a 9 rokom. Šarlach je veľmi nákazlivé a rýchlo sa šíriace ochorenie. Spôsobujú ho baktérie streptokokov, ktoré sa usádzajú na pľúcach, kde sa množia a dostávajú sa do krvného obehu. Spôsobuje aj drobné vyrážky. Na Slovensku bolo v minulom roku hlásených 209 prípadov. Jednou z mála možností, ako zabrániť prepuknutiu epidémie, je izolovanie chorých detí od kolektívu.

Medzi ochoreniami, ktoré sa na Slovensku momentálne nevyskytujú, sú podľa Skalickej napríklad osýpky, záškrt alebo detská obrna. Prípady ochorení sú však hlásené z rôznych európskych aj mimoeurópskych krajín, napr. osýpky v Nemecku, kde vlani zomrelo 18-mesačné dieťa, vo Francúzsku, v USA, záškrt v Španielsku, detská obrna na Ukrajine, v Indii.

„Stále teda existuje nebezpečenstvo ich výskytu u nás, vzhľadom na pokles zaočkovanosti najmä z dôvodu odmietania očkovania, je toto riziko čoraz reálnejšie,“ upozorňuje Skalická. Osýpky sa prenášajú vzduchom a patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku. Spôsobujú zápaly pľúc, uší či mozgu. Šíria sa najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. „Pred zavedením očkovania na Slovensku lekári ročne evidovali tisíce ochorení s početnými komplikáciami a úmrtiami,“ uviedla Skalická. Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča na dosiahnutie dostatočnej kolektívnej imunity proti osýpkam zabezpečiť 95-percentnú zaočkovanosť dvoma dávkami očkovacej látky, čo Slovensko zatiaľ spĺňa.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #choroby #očkovanie #tuberkulóza #čierny kašeľ #šarlach