Nové technológie ovládli život mladých ľudí z generácie Z

Narodili sa do sveta internetu a mobilov ako jeho neodmysliteľnej súčasti. Vedia narábať s technologickými novinkami prakticky od útleho veku, počítače používajú pri písaní domácich úloh a život bez sociálnych sietí si ani nevedia predstaviť.

25.07.2016 16:00
dieťa, tablet, technológie, Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Ich charakteristikou sú predovšetkým netradičné účesy, trendové oblečenie a mobil v ruke takmer pri každej príležitosti. Staršie generácie ich vnímajú ako drzých a príliš sebavedomých, bez jasných cieľov. Reč je o generácii Z, Gen tech, iGeneration či o Millennials generácii narodenej koncom 90. rokov.

Z nedávneho výskumu agentúry TNS Slovakia na vzorke 1 500 mladých ľudí vo veku 12 až 26 rokov vyplýva, že na internete trávia takmer tri hodiny denne, najviac času im zaberie četovanie s priateľmi a sociálne siete. „Po spánku a pobyte v škole alebo práci je surfovanie na internete štvrtá najpopulárnejšia aktivita mladých ľudí. Činnosti súvisiace s tým, že človek je pripojený do siete, sa stávajú také bežné, že tieto aktivity už nevnímajú ako niečo „iné“ a „odlišné“. Skôr sa pousmejú, keď im budete hovoriť o „virtuálnej“ realite. Keď o niečom komunikujú, tak je to ich prežívanie života, len si to nehovoria, ale „sharujú“,“ hovorí sociológ Lukáš Bomba zo spoločnosti TNS Slovakia.

Filip Jacko, 19-ročný študent, trávi na počítači v priemere 2 hodiny denne. „Priznám sa, že cez prázdniny som na počítači viac času, 3 až 4 hodiny denne. Chcem si predovšetkým oddýchnuť. Pozerám videá, som na sociálnej sieti a čas od času si zahrám aj počítačové hry,“ priblížil. Počas školského roku hľadá často na internete informácie potrebné do školy. „Keď nemám k dispozícii počítač, mám pri sebe vždy smartfón, s ktorým som v podstate vždy pripojený k internetu, vďaka čomu si môžem pozrieť, čo je vo svete nové,“ dodáva.

Ako denne trávia mladí čas

  • Spánok – 444 minút
  • Návšteva školy – 262 minút
  • Práca – 177 minút
  • Surfovanie na internete – 160 minút
  • Trávenie času s priateľmi – 141 minút
  • Počúvanie hudby – 128 minút
  • Sledovanie televízie – 90 minút
  • Sledovanie na YouTube – 75 minút

Zdroj: millennials.tns-global.sk

Internet zmenil aj uvažovanie mladých o ich budúcnosti. Kým kedysi snívali o tom, že by chceli byť hasičmi, dnes snívajú o popularite na internete, blogovaní, teda písaní príspevkov na internet a o vlogovaní, čo je nakrúcanie a ukladanie videí na globálnu sieť YouTube. Detská psychologička Mária Tóthová-Šimčáková vníma tento trend ako charakteristiku dnešnej technologickej doby, ktorej budúcnosť a vývoj sa dá len ťažko odhadnúť. „Dnešným idolom detí sú tínedžeri z internetu. Každé druhé dieťa chce byť vlogerom, sníva o tom. Deti si to celé predstavujú v naivite ich veku,“ vysvetľuje. Počítače a tablety sa zároveň stávajú súčasťou výučby v školách. Podľa psychologičky neraz dochádza k tomu, že deti technologicky prevýšili rodičov a robia im „koučov.“ To však aj znamená, že svoje dieťa nechajú technologicky rásť, ale bez kontroly bezpečnosti na internete.

Podľa vychovávateľky Aleny Svitekovej s takmer 30-ročnou pedagogickou praxou vplývajú na vývoj detí predovšetkým rodičia a priority, ktoré im pri výchove nastavia. „Sú hyperaktívnejšie, ale čo sa týka autority, závisí to predovšetkým od každého učiteľa zvlášť. Zväčša sa však s deťmi dá bez problémov pracovať, ale je nutné striedať aktivity častejšie ako v minulosti. Tým, že sú hyperaktívnejšie, cítiť tam aj istý egocentrizmus a kvôli tomu niekedy nemajú zábrany,“ vysvetľuje. Sociologička Magdaléna Piscová upozorňuje zase na istú hodnotovú rozkolísanosť mladých. Veci, ktoré boli v minulosti označované ako hodnoty, sú dnes relativizované. „Z toho istým spôsobom vyplýva, že sa nám zdá byť dnešná mladá generácia drzejšia, pretože jej chýba pocit autority, ktorý pri predchádzajúcich generáciách bol,“ konštatuje sociologička.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #počítače #technológie #generácia