Zbraň z Mníchova preveria aj na Slovensku

Polícia sama iniciatívne preverí, či pištoľ, ktorou strieľal terorista minulý týždeň v Mníchove, má slovenský pôvod. Podobne ako v minulosti pri útokoch vo Francúzsku, aj teraz existuje podozrenie, že zbraň mohol terorista kúpiť od firmy na Slovensku cez internet. Ide o expanzné zbrane, z ktorých sa dá strieľať slepými, ale po úprave aj ostrými nábojmi.

26.07.2016 07:00
mníchov, streľba Foto: ,
Ozbrojení policajti prenasledujú strelca z nákupného centra Olympia v Mníchove, ktorý v piatok 22. júla zabil deväť ľudí.
debata (21)

„Nemecká strana oficiálne žiadosť slovenským orgánom o preverenie zbrane zatiaľ neposlala. Slovensko po medializovaných informáciách si cestou medzinárodnej policajnej spolupráce vyžiadalo z vlastnej iniciatívy informácie o zbrani. Zatiaľ sme odpoveď od partnerských organizácií nedostali,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

V Mníchove David Ali Sonboly vraždil poloautomatickou zbraňou Glock 17. Na pištoľ nemal zbrojný pas, mala odstránené sériové číslo, ale certifikačnú značku mala mať zo Slovenska z roku 2014. Malo ísť o divadelnú rekvizitu. Pôvodne znehodnotenú pištoľ podľa všetkého spätne upravili na schopnú streľby.

Ako bolo možné prerobiť pištoľ slúžiacu ako rekvizita v divadle opäť na plne funkčnú? Ivan Rovder z klubu Podtatranských strelcov hovorí, že potrebná bola nová hlaveň a tú vyrobí jedine odborník puškár alebo sa dá hlaveň kúpiť na nákupné povolenie. Nedokáže to však urobiť doma laik na kolene. „Expanzná zbraň má vlastne v hlavni dva kolíky. Jeden je na ústí a druhý za nábojovou komorou. Tieto dva kolíky sú tam napevno zavarené alebo tak urobené, aby sa nedali vybrať. Aj potom, keď ich vyberiete, v hlavni zostávajú dve diery, ktoré zabraňujú bezpečnému vystreleniu,“ priblížil Rovder.

Slovensko malo v minulosti liberálne pravidlá obchodovania s expanznými zbraňami. Vlani ich však sprísnilo. Už niečo vyše roka platí povinnosť ohlásiť nadobudnutie takejto zbrane polícii a zaevidovať ju. Polícia následne vydá preukaz zbrane. Pri vývoze alebo dovoze musí jej držiteľ požiadať o vydanie sprievodného listu. Zaviedol sa aj zákaz predaja zbraní vrátane expanzných cez internet.

Lucia Grešová z jednej žilinskej spoločnosti, ktorá predáva zbrane, uviedla, že po sprísnení legislatívy záujem o expanzné zbrane poklesol. Pripomenula, že v minulosti ich predávali málo a teraz možno jednu za štvrťrok. „Ľudia nemajú záujem ísť ešte na políciu a platiť nejaký kolok. Potom si urobia radšej zbrojné preukazy a kúpia si ostré zbrane,“ dodala.

Dá sa predpokladať, že problém s pôvodne nefunkčnými pištoľami či samopalmi sa môže objavovať aj ďalej, pretože do júla 2015 sa s nimi obchodovalo voľnejšie a boli dostupné aj cez internet. Bezpečnostný analytik Milan Žitný považuje za zhodu okolností, že sa skloňuje teraz Slovensko. „Čierne trhy, najmä Balkán a Ukrajina, sú také preplnené zbraňami, že nie je problém pre páchateľov tohto typu sa k nim dostať,“ poznamenal Žitný.

Bezpečnostné riziká vyplývajúce zo šírenia expanzných zbraní, a to bez ohľadu na to, či vznikajú v tuzemsku, alebo v zahraničí, sú podľa hovorcu tajnej služby Alexandra Kurtanského predmetom záujmu všetkých spravodajských a bezpečnostných služieb vrátane SIS. „V uvedenej oblasti naša spravodajská a bezpečnostná služba intenzívne spolupracuje s policajnými orgánmi, ako aj s partnerskými zahraničnými službami,“ reagoval stroho Kurtanský. Podľa neho nemožno poskytnúť podrobnosti o opatreniach spravodajských služieb v tejto oblasti, pretože inak by došlo k zmareniu ich účelu.

Slovensko už malo byť adresou, z ktorej mali pochádzať zbrane pre teroristov vraždiacich v redakcii francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo. Podľa ministerstva vnútra doteraz sa nepotvrdilo, že by pri útoku vo Francúzsku boli použité automatické zbrane zo Slovenska. „Zo Slovenska pochádzali ručné zbrane, ktoré boli nájdené len pri následných domových prehliadkach vo Francúzsku. Nakoľko ide o rozpracované prípady, nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ povedal hovorca rezortu Lazarov.

K prísnejšej kontrole zbraní po teroristických útokoch chce pristúpiť aj Európska komisia. Tá vyzvala členské štáty i poslancov europarlamentu, aby udržali „mieru ambícií“ ohľadne novej smernice. Jej konečná podoba by mohla byť zrejmá na jeseň. V niektorých štátoch EÚ vzbudila nevôľu, pretože predpokladá vyvlastnenie veľkej časti legálne držaných zbraní.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #zbraň #streľba v Mníchove