Odborník: Na temnom webe za sebou zametajú stopy

Útočník v Mníchove si podľa nemeckej polície zbraň zadovážil na temnom internete. Odborník na informačné technológie a šéfredaktor portálu Touch IT Ondrej Macko vysvetľuje, že na takéto temné webstránky sa bežný človek nedostane, treba mať pozvánku od niekoho, kto je v tomto svete už dlhšie.

26.07.2016 09:00
debata

Čo si má bežný človek predstaviť pod temným internetom?
Dark web alebo temný internet je odvrátená strana internetu, ktorá je naozaj veľká a tvorí ju osobitá komunita používateľov. Nie je obyčajne dostupná bežným ľuďom, používatelia na nej nevystupujú pod pravými menami. V skutočnosti Dark web tvoria ľudia, ktorí žijú okolo nás a nič zlé by ste o nich nepovedali. Často ide o veľmi vzdelaných ľudí.

Ako je možné dostať sa na temné webstránky? Je to zložité pre obyčajného užívateľa?
Na tieto stránky sa bežný človek nedostane. Obyčajne treba mať pozvánku od niekoho, kto je v tomto temnom svete už dlhšie a je takpovediac preverený. Bez pozvánky sa sem nedostanete a aj s pozvánkou to chvíľku trvá, kým sa stanete plnohodnotným členom.

Čo všetko si možno na temnom webe objednať?
Sú to predovšetkým zbrane, drogy, pirátske filmy, softvér a podobne. Nájdu sa tam však aj bežné tovarové položky ako v iných internetových predajniach.

Dá sa vystopovať človek, ktorý si objedná napríklad zbraň na takejto „čiernej stránke“?
Áno, dá sa vystopovať, ale nie je to jednoduché. Členovia sa navzájom často nepoznajú a obyčajne ide o technicky veľmi zdatných ľudí, ktorí dokážu za sebou pozametať stopy. Komunikácia je v angličtine.

Akým spôsobom sa platí za dodaný tovar na takýchto weboch?
Platby bývajú najčastejšie pomocou bitcoinov, aby nebolo možné rozpoznať zdroj peňazí. Nie je to platba prevodom cez účet alebo kartou. Údajne existuje aj možnosť platby v hotovosti, ale je to výnimočný spôsob medzi ľuďmi, ktorí tam už obchodujú dlhšie, a tam sa aj obchodníci poznajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #internet #čierny trh #dark web