Prokuratúra podala žalobu na pacientov, ktorí podplácali

Dvaja pacienti bývalého primára urológie skalickej nemocnice Jozefa M., ktorý je obvinený z prijímania úplatku, čelia obžalobe za jeho podplácanie. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd obžaloby.

26.07.2016 16:45
debata (17)

Hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová informovala, že prokurátor podal obžalobu na obvineného Ľuboša Š. a na Ladislava N. za prečin podplácania.

Ľuboš Š. podľa obžaloby v januári v Nemocnici s poliklinikou Skalica na urologickom oddelení v pracovni primára mu ako pacient dal 50 eur. Išlo o úplatok za poskytnutú zdravotnú starostlivosť a vykonané lekárske úkony. Rovnako dal v pracovni primára úplatok aj Ladislav N., v tomto prípade išlo o 40 eur.

Exprimár urológie Jozef M. chce uzavrieť dohodu o vine a treste, ktorá čaká na schválenie súdom. Termín verejného zasadnutia je vytýčený na 19. augusta. Lekár priznal, že od 9. novembra 2015 do 11. januára 2016 v súvislosti s poskytnutím zdravotnej starostlivosti a vykonaním úkonov prijal úplatky v rôznej výške v 26 prípadoch. Dostával ich od pacientov, ktorí za ním ako známym odborníkom chodili z celého Slovenska. Urológa stíhali na slobode, pretože pri rozhodovaní o väzbe v januári tohto roka predložil súdu i prokurátorovi dohodu o skončení pracovného pomeru s nemocnicou. Tým pokračovanie v trestnej činnosti pominulo ako dôvod väzby.

Dohody o vine a treste uzavreli aj ďalší úplatní lekári – kardiochirurg Viliam Fischer a detský urológ Vladimír Polák. Obaja dostali dvojročný podmienečný trest.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #podplácanie #úplatok