S Dúhovým Pridom pôjdu do ulíc aj jeho odporcovia

Tri akcie o rozdielnych pohľadoch na partnerský život čakajú v sobotu Bratislavu. Po ročnej prestávke sa do ulíc hlavného mesta vráti Dúhový Pride, ktorý chce upozorniť na to, aby bolo životné partnerstvo dostupné pre všetkých.

27.07.2016 15:00
Duhovy pochod, pride, bratislava, lgbti Foto: ,
Dúhový Pride, v ktorom LGBTI komunita upozorňuje na svoje práva, sa uskutoční v Bratislave 30. júla. Na snímke je pochod ulicami hlavného mesta v roku 2014.
debata (327)

Iniciatíva Hrdí na rodinu bude zasa robiť živú reťaz za tradičnú rodinu a „proti pochodu úchylákov“ chce protestovať Kotlebova strana.

Bratislavský Pride nadväzuje na myšlienku rovnakých pochodov po celom svete. Jeho organizátori sa tento rok rozhodli podujatie prepojiť s kampaňou Životné partnerstvo s cieľom získať podporu verejnosti pre právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín.

„Minulý rok bola slovenská spoločnosť otrávená nezmyselnou referendovou kampaňou za rodinu. Aj preto sme sa rozhodli založiť platformu Životné partnerstvo. Slovensko potrebuje počuť príbehy LGBTI ľudí, ich rodičov, detí, priateľov a kolegov,“ napísala Natália Tomeková z organizačného výboru Dúhového Pridu. Stránka platformy ponúka už v tejto chvíli sedem príbehov párov dvojíc rovnakého pohlavia. A práve Dúhový Pride má za cieľ tieto príbehy sprístupniť širokej verejnosti a ukázať, že rodiny dvoch mužov a dvoch žien, či už sú detné alebo bezdetné, prežívajú rovnaké radosti a starosti ako väčšinové rodiny.

Dúhový Pride sa začína o jednej poobede na Hviezdoslavovom námestí príhovormi hostí, približne po hodine sa začne samotný pochod mestom, ktorý ukončí koncert.

Podľa mestskej časti Staré Mesto majú toto podujatie zaregistrované už od prvého júna. Postupne, ale nie náhodne sa však k nemu pridali ďalšie dve akcie. Tá, ktorú pred parlamentom organizuje iniciatíva Hrdí na rodinu, je tiež riadne ohlásená na Starom Meste, o proteste Ľudovej strany Naše Slovensko však nemajú zatiaľ žiadne informácie.

„Mestská časť neeviduje od ĽS NS žiadnu žiadosť o zaregistrovanie podujatia na 30. 7. Zo zákona má ten, ktorý žiada o zaregistrovanie podujatia, 5-dňovú oznamovaciu lehotu,“ spresnila Nora Remiarová z komunikačného oddelenia Starého Mesta.

Na profile strany na sociálnej sieti je však už pozvánka, ktorá informuje o presnom čase aj mieste začiatku protestu. „Stretneme sa pred hlavnou železničnou stanicou v Bratislave, odkiaľ sa spoločne v súlade so slobodou pohybu presunieme na vhodné miesto s cieľom vyjadriť svoj odpor,“ píše sa v pozvánke. Príliš všeobecná formulácia vyvoláva otázky, či sa protestujúci nemienia pridať k účastníkom živej reťaze. Takýto postup však obe strany odmietajú.

„K akcii pred Národnou radou sa neplánujeme pridávať,“ reagoval Milan Uhrík z ĽS NS. „Nemáme s tým nič spoločné,“ dodal Anton Chromík z iniciatívy Hrdí na rodinu. Chromík, ktorý je aj zakladateľom Aliancie za rodinu, na otázku či nepovažuje voľbu rovnakého dátumu s Pridom za silenú a nápadnú, odpovedal, že silené a nápadné je, ak neznejú v diskusii o rodine rôzne názory.

„Pravda sa hľadá v dialógu a skutočný dialóg neodmieta druhú stranu. Myslíme si, že radosť z rodiny máme právo ukázať každý deň, aj v deň Gay Pridu,“ konštatoval Chromík. Účastníci reťaze sa stretávajú o tretej poobede pred Národnou radou, kde vytvoria živú reťaz a potom prejdú na Hlavné námestie, ktoré je len niekoľko desiatok metrov od miesta, kde sa začína aj skončí Dúhový Pride.

Organizátori Pridu nevnímajú živú reťaz ako protiakciu a pozývajú všetkých medzi seba. Ako povedala Tomeková, čoraz viac ľudí na Slovensku začína chápať, že LGBTI ľudia sú rovnakí ako všetci ostatní, majú tie isté túžby aj problémy a vyznávajú tie isté tradičné hodnoty. Ich rodiny sú však menej viditeľné a majú svoje špecifické problémy. „Nevidíme žiaden rozpor medzi ochranou rodiny a požiadavkou LGBTI ľudí podieľať sa na nej,“ doplnila Tomeková. Na protest ĽS NS podľa jej slov nepotrebujú nijakým spôsobom reagovať.

Pride sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. „S tým sú vo všeobecnosti spojené zvýšené bezpečnostné opatrenia v centre Bratislavy, preto by mal byť Pride bezpečnejší ako kedykoľvek predtým. Práve v súčasnej situácii považujeme za dôležité, aby aj politické a spoločenské elity symbolicky vyjadrili politiku spájania, postoj, že aj LGBTI ľudia sú rovnoprávnou súčasťou spoločnosti a miestnej komunity,“ konštatovala Tomeková.

Na bezpečnosť akcie budú dohliadať aj muži zákona. Bratislavské policajné riaditeľstvo podľa hovorcu Michala Szeiffa prijalo opatrenia na to, aby bol zabezpečený verejný poriadok a ochránený život, zdravie aj majetok občanov.

„V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy. Verejný poriadok na území hlavného mesta bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov,“ uviedol Szeiff. Ako dodal, verejnosť bude polícia o bezpečnostných opatreniach informovať v dostatočnom predstihu.

© Autorské práva vyhradené

327 debata chyba
Viac na túto tému: #dúhový pride #Dúhový pochod #Dúhový PRIDE Bratislava #LGBTI+