Homofóbom roka môže byť Kollár, Šimkovičová či Kotleba

Víťazom anti-ceny Homofób roka, ktorú vyhlasujú organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko, môže byť tento rok líder strany Sme-rodina Boris Kollár či poslankyňa NR SR Martina Šimkovičová. Mimovládky tak už zverejnili vo štvrtom ročníku anti-ceny nominácie, informoval o tom Peter Weisenbacher z IĽP.

27.07.2016 12:37
debata

Medzi nominovanými je aj predseda strany Kotleba-Ľudová strana naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba, vedenie KDH a zbrojár a miestny poslanec za Kotleba-ĽSNS Jaroslav Kuracina.

"Do hlasovania o víťazovi sa môže zapojiť každý do pondelka 15. augusta. Aj takýmto spôsobom môžu všetci povedať, že nenávisť a verbálne útoky nie sú novou spoločenskou normou ani po nedávnom vstupe neonacistov do parlamentu,“ vysvetlila Alena Krempaská z Inštitútu ľudských práv.

Boris Kollár je na anti-cenu nominovaný za snahu ochrániť tradičnú rodinu s výrokom "Rodina je otec, mama a deti. Maximálne mama, mama, mama, mama, mama, mama, mama a moje deti! Dvaja teploši a dieťa? Zvrátené!“

Kotleba zas za plány na znovuzavedenie cenzúry a obmedzenie ľudských práv LGBT osôb, ide o citát "Zavedieme pravidlá na kontrolu obsahu médií, nedovolíme, aby boli deti oblbované zvrátenosťami.“ Vedenie KDH si nomináciu vyslúžilo za volebnú kampaň a reklamu, ktorou sa snažilo podľa Weisenbachera vysvetliť klesajúcu podporu strany – "Napadli nás vyznávači kultúry smrti.“

Martina Šimkovičová je nominovaná za slová „Neomarxisti vymenili kapitál za rod, ale cieľ zostal rovnaký. Zničiť tradičnú rodinu, západnú civilizáciu a vytvoriť totalitnú spoločnosť. Všetky problémy, na ktoré sa odvolávajú platení homoaktivisti, sa dajú riešiť 3–4 všeobecnými úpravami zákonov. Nie je potrebné žiadne homosexuálne manželstvo.“

Posledný nominovaný Jaroslav Kuracina si nomináciu vyslúžil za napadnutie detského karnevalu – „Chlapi, nedovoľte, aby vám traumatizovali synov. Nedovoľte, aby vašim synom podsúvali, že chodiť ako buzerant je normálne“.

"Výroky, ktoré sa dostali do ankety na základe podnetov verejnosti, nebezpečne pripomínajú názory páchateľov aktuálnych útokov v Nemecku a vo Francúzsku. Rovnako zneužívali náboženstvo a tradície na ospravedlňovanie nenávisti a zakrývanie svojej hlúposti s cieľom popierať ľudské práva a slobody.

Polícia, prokuratúra i súdy by si mali uvedomiť, že síce nie každý nenávistný výrok viedol k teroristickému činu, no na začiatku každého teroristického útoku boli takéto vyhlásenia,“ uviedol výkonný riaditeľ IĽP a spoluzakladateľ podujatia Dúhový Pride Peter Weisenbacher.

Víťazmi ankety sa v minulosti stali hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík či vtedajší poslanec NR SR Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov. Medzi víťazmi bola i Konferencia biskupov Slovenska s tvrdením, že ľudskoprávni aktivisti sú "aktérmi kultúry smrti“.

Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4%, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii. Autorom je dizajnér Maroš Schmidt, ktorý ju vytvoril bez nároku na odmenu.

debata chyba
Viac na túto tému: #homofób #mimovládky