Ministerskou sestrou bude Tatiana Hrindová

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zriadilo od 15. júna tohto roka odbor ošetrovateľstvo. Od 1. augusta by ho mala viesť ministerská sestra Tatiana Hrindová. Informovala o tom Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA).

27.07.2016 15:21
debata (6)

Komora sestier v stanovisku uviedla, že dlhodobo upozorňovala na potrebu zriadenia pozície ministerskej sestry s patričnými kompetenciami. Bola to taktiež jedna z troch požiadaviek, ktorú sestry požadovali od nového ministra zdravotníctva Tomáša Druckera.

„Sme veľmi radi a vítame túto aktivitu ministerstva, že vyhovelo požiadavkám komory a zriadilo samostatný odbor ošetrovateľstva. Sestry a pôrodné asistentky ako najpočetnejšia skupina zdravotníkov majú konečne manažérske zastúpenie v štruktúre ministerstva zdravotníctva,“ konštatovala prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.

Prezidentka komory zároveň dúfa, že minister funkciu nezriadil len naoko, ale aj s patričnými kompetenciami a novej ministerskej sestre umožní robiť zásadné zmeny v ošetrovateľstve a pôrodnej asistencii, ktoré budú pre sestry a pôrodné asistentky prijateľné.

Ministerstvo zdravotníctva o zriadení odboru ošetrovateľstva, ani o výbere ministerskej sestry a jej kompetenciách vopred neinformovalo.

Sestra bude koordinovať metodické riadenia a ošetrovateľské postupy

Hlavnou úlohou novej šéfky odboru ošetrovateľstva by mala byť podľa komory koordinácia metodických riadení a ošetrovateľských postupov, pretože sestry sa v legislatíve od roku 2004 prakticky nikam neposunuli. Podľa Lazorovej by ministerská sestra, podobne ako v Českej republike, mala mať kompetencie vydávať nariadenia, vyhlášky či podobné legislatívne rámce regulujúce ošetrovateľstvo a pôrodnú asistenciu, pričom by mala dohliadať na zmenu v zdravotníctve.

Lazorová dodala, že pozícia ministerskej sestry nie je ničím novým, lebo už bývalý minister zdravotníctva Tibor Šagát sa na konferencii ministrov zdravotníctva v Mníchove v roku 2000 zaviazal, že sestry by mali mať pozíciu ministerskej sestry a mali by sa podieľať na politike štátu v zdravotnej starostlivosti a ošetrovateľstve.

Ako informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Stanislava Luptáková, v kompetencii ministerskej sestry bude tvorba vecných podkladov pre návrhy zákonov a iných právnych predpisov v oblasti zdravotnej starostlivosti so zameraním na ošetrovateľskú starostlivosť.

Riešiť bude tiež zavádzanie a hodnotenie štandardov ošetrovateľskej praxe a pôrodnej asistencie, či tvorbu kompetencií rozsahu praxe pre zdravotnícke povolania sestra, pôrodná asistentka, zdravotnícky asistent, a iné povolania. Na starosti bude mať aj komunikáciu a spoluprácu so stavovskými organizáciami v zdravotníctve, s hlavnými odborníkmi v jednotlivých zdravotníckych povolaniach, so samosprávnymi krajmi pri zabezpečovaní zdravotnej starostlivosti.

Hrindová je skúsená špecialistka

Hrindová je podľa ministerstva zdravotníctva odborníčkou v odbore ošetrovateľstvo. „Má prax v oblasti riadenia a organizovania ošetrovateľskej starostlivosti, pôsobila ako námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť v ústavnom zdravotníckom zariadení, je špecialistka, má tiež skúsenosti v oblasti manažmentu, ako aj prípravy sestier na výkon regulovaného povolania,“ priblížila Luptáková.

Od zriadenia spomínaného odboru rezort očakáva pokračovanie konštruktívnej a efektívnej komunikácie a spoločné riešenie problémov sestier a stredných zdravotníckych pracovníkov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #ošetrovateľstvo