Rebelanti zo Siete tlačia na dohodu

Aj keď pätica nespokojných poslancov už má svojho kandidáta na predsedu Siete Eduarda Adamčíka, doterajší líder Radoslav Procházka stále nehovorí, či sa bude znovu uchádzať o vedúcu funkciu.

28.07.2016 12:00
debata (38)

Vývoj v strane však naznačuje, že ak nedôjde k dohode ešte pred snemom a delegáti Procházku alebo jemu blízkeho človeka zvolia do líderskej pozície, skupina rebelujúcich poslancov okolo Andreja Hrnčiara zo Siete zrejme odíde. O predsedovi majú delegáti rozhodnúť na mimoriadnom sneme 13. augusta v Trnave.

„Považujem za správne predstúpiť s vlastnou predstavou práve pred delegátov snemu,“ uviedol včera Procházka pre Pravdu v odpovedi na otázku, prečo nechce už teraz povedať, či bude kandidovať.

Nominant hrnčiarovcov Eduard Adamčík hovorí, že v strane je potrebné upokojiť situáciu a stabilizovať pomery. Čo konkrétne mieni zmeniť ako prípadný nový šéf, chce Adamčík predstaviť členom Siete na sneme.

Hrnčiarovci tento týždeň v spoločnom vyhlásení uviedli, že každé súperenie a každý konflikt oslabujú akýkoľvek tím a v prípade Siete to znamená osudový moment. „Preto v prípade nedosiahnutia dohody na spoločnom postupe a pokračovaní mocenských a nedemokratických trikov sme pripravení nezúčastniť sa na rokovaní snemu,“ tvrdia poslanci.

Hovorkyňa Siete Karmen Németová odmietla, že by sa mali diať nejaké nečestné praktiky. „Nikto v strane o žiadnych trikoch nemá vedomosť, pravdepodobne ide iba o nátlak na to, aby snem bol len formálnym štatistom dohody, ktorú medzi sebou uzavreli piati poslanci,“ reagovala hovorkyňa na vyhlásenie hrnčiarovcov. Podľa Németovej sa predseda Procházka zaviazal, že nebude nijako zasahovať do zloženia okresných a krajských štruktúr ani do členskej základne, a spolu s predsedníctvom tento záväzok v plnom rozsahu dodržal a dodrží.

Kto je Eduard Adamčík

Eduard Adamčík.

Vo vysokej politike je neznámou tvárou. V Sieti bol zo začiatku považovaný za človeka blízkeho Radoslavovi Procházkovi, ale iba do chvíle, kým sa nepridal ku skupine poslancov okolo Andreja Hrnčiara. V minulosti bol členom KDH. Pred marcovými voľbami podpísal deklaráciu Aliancie za rodinu. V roku 2011 za ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) vyhral výberové konanie a stal sa predsedom predstavenstva Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach. Pôsobil tam aj ako obchodný riaditeľ. Predtým zastával pozíciu šéfa Daňového úradu v Košiciach. Bol tiež ekonomickým riaditeľom Dopravného podniku mesta Košice. Adamčík je absolventom strojníckej fakulty, má 53 rokov.

Či je jednou z podmienok, aby Procházka, nekandidoval, nechcel Adamčík včera povedať. „Nebudem bližšie špecifikovať, čo je mojou podmienkou. Veď máme zástupcov oblastných centier, je tu predsedníctvo, predseda, poslanci a náš názor je, že by sme spoločne mali dospieť k dohode,“ uviedol pre Pravdu Adamčík. Za predčasné považuje hovoriť o tom, že by poslanci zo Siete odišli, ak by sa stal opäť predsedom Procházka alebo jeho nominant.

Sieť zastupuje v parlamente sedem poslancov vrátane Procházku. V júni však piati poslanci – Andrej Hrnčiar, Eduard Adamčík, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík – založili stranícku platformu, Procházkovi vyslovili nedôveru. Nepridala sa k nim len poslankyňa Alena Bašistová. Aj tá je však za zmeny vo vedení strany.

Podľa politického analytika Jána Baránka jednou z možností je, že by sa nespokojní poslanci Siete mohli stať súčasťou koaličného klubu Mostu-Híd.

Situácia by sa však mohla ešte viac skomplikovať, ak by Sieť v parlamente napokon reprezentoval len sám Procházka a všetci poslanci by Sieť opustili a neboli by ani súčasťou poslaneckého klubu Mostu-Híd. „Museli by delegovať nejakého svojho zástupcu na koaličnú radu. Viem si predstaviť, ako v rámci koaličnej rady bojujú s Procházkom, a tak či tak by to viedlo k deštrukcii,“ usúdil Baránek.

Pokiaľ ide o šance Adamčíka stať sa šéfom Siete, dnes ich je ťažké odhadnúť. Jeho pozícia by mohla byť medzi delegátmi najsilnejšia práve na východe republiky, odkiaľ pochádza. V parlamente sa zatiaľ výraznejšie neprejavil. V parlamentných voľbách získal necelých 6 500 preferenčných hlasov. Na porovnanie, Procházka vyše 67-tisíc. Adamčík patrí ku konzervatívne ladeným poslancom. Je v skupine zákonodarcov, ktorí ešte pred voľbami podpísali deklaráciu Aliancie za rodinu. Okrem iného sa zaviazal, že bude hlasovať proti „zavádzaniu nových rodinnoprávnych inštitútov pripodobňujúcich sa manželstvu“ alebo bude hlasovať proti "akémukoľvek podporovaniu LGBTI ideologickej propagandy zo štátneho rozpočtu“. Podľa analytika Baránka pre nového predsedu je podstatné, či bude vedieť manažovať stranu a či má charizmu, a to je rozdiel v porovnaní s manažovaním podniku. „Nehovorím, že to nezvládne, ale nepoznám ho,“ dodal analytik.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Sieť #predseda strany #Eduard Adamčík