Mayová na Slovensku: Obmedzíme voľný pohyb, ale hľadáme dohodu

Hneď po veľkých prišlo na rad Slovensko. Britská premiérka Theresa Mayová navštívila Bratislavu. Slovensko bolo po Nemecku, Francúzsku a Taliansku ďalšou zastávkou na jej ceste po Európskej únii. Z Bratislavy pokračovala Mayová do Poľska. Slovensko práve predsedá Rade EÚ. Aj to je jeden z dôvodov, prečo u britskej premiérky dostalo prednosť pred inými krajinami. Samozrejme, situáciu zásadným spôsobom ovplyvňuje referendum, v ktorom 23. júna Briti povedali nie pokračujúcemu členstvu krajiny v EÚ.

28.07.2016 16:12 , aktualizované: 29.07.2016 09:20
Robert Fico, Theresa Mayová Foto: ,
Theresa Mayová a Robert Fico na spoločnom stretnutí v Bratislave.
debata (22)

„Je dôležité podčiarknuť, že hoci Spojené kráľovstvo odchádza z únie, neopúšťa ani Európu, ani svet, ani sa neuzatvárame do seba,“ zopakovala na Slovensku Mayová slová, ktoré už niekoľko ráz o brexite povedala.

Britská premiérka takisto v Bratislave opäť potvrdila, že chce až na budúci rok spustiť rokovania o odchode krajiny z EÚ na základe článku 50 Lisabonskej zmluvy.

„Stretnutie ma utvrdilo v presvedčení, že je záujem na predstavení takého projektu budúceho spolužitia Európskej únie a Veľkej Británie, ktorý bude vzájomne výhodný pre občanov Británie a EÚ,“ uviedol slovenský premiér Robert Fico.

Predseda vlády spomenul tri hlavné témy, ktoré budú predmetom rokovaní s Britániou. „Pochopiteľne to bude téma migrácie. Britskí občania ju vnímajú predovšetkým cez prácu obyvateľov EÚ v Británii. Požiadal som pani premiérku o osobitnú mieru starostlivosti o Slovákov, ktorí dnes v Británii pracujú,“ povedal Fico. „Druhá téma, ktorá bude predmetom rokovaní, je jednotný trh. Treťou je bezpečnosť, kde musia EÚ a Británia maximálne spolupracovať,“ povedal slovenský premiér.

V Británii žije a pracuje 80– až 90-tisíc Slovákov. Mayová tvrdí, že bude schopná zabezpečiť ich práva, keď zostanú chránené práva Britov, ktorí sú v krajinách EÚ. Premiérka však pripomenula, že Briti v referende jednoznačne povedali, že si neželajú voľný pohyb osôb tak, ako to bolo v minulosti. „Budeme hľadať také riešenie, ktoré nám to umožní do istej miery kontrolovať a zároveň získať čo najlepšie možné výhody pri prístupe na trh s tovarmi a so službami. Je to v najlepšom záujme Spojeného kráľovstva aj EÚ,“ povedala Mayová.

„Je to súčasť širšieho balíčka jej ciest. Predpokladám, že Mayová navštívi takmer všetky krajiny EÚ. Slovensko je prioritou pre predsedníctvo,“ reagoval pre Pravdu Vladimír Bartovic, šéf Inštitútu pre európsku politiku – Europeum. Podľa analytika je pre Slovensko v jeho predsedníckej pozícii aj dôležité, akým spôsobom nastaviť úlohu Británie v prijímaní legislatívy, pri rozhodovaní v Európskej rade.

Tomáš A. Nagy z Globsec Policy Institute pripomína, že Mayová si pripravuje pôdu na budúce rokovania. „Chce využiť diplomatický potenciál Británie. Londýn mal v minulosti dobré vzťahy so strednou Európou, ale aj so škandinávskymi či pobaltskými krajinami,“ povedal Nagy pre Pravdu. „Británia chce viesť dialóg o tom, akú podobu bude mať brexit. Pokračuje diskusia, ako bude vyzerať. Bude to akýsi mäkký brexit, teda politická odluka so zachovaním čo najhlbších hospodárskych vzťahov? Alebo to bude tvrdý brexit? Tú prvú možnosť považujem za pravdepodobnejšiu. Aj z pohľadu Slovenska a strednej Európy by bolo najlepšie, keby sme išli skôr cestou mäkkého brexitu,“ myslí si expert.

Bartovic predpokladá, že sa pri rokovaniach s Britániou nájde kompromis, aj keby malo dôjsť k istému obmedzeniu prístupu občanov EÚ na jej pracovný trh. „Už sa hovorí o sedemročnom prechodnom období. Nebude sa to aj tak asi vzťahovať na tých, čo tam už žili pred dátumom referenda. Obmedzenia budú pre tých, ktorí ešte budú chcieť do Británia vycestovať. Takýto vývoj by nebol politicky problematický,“ myslí si Bartovic. „Teda stredná Európa, napriek tomu, že veľa jej obyvateľov v Británii žije, nebude blokovať dohodu s Londýnom, ktorá by zabezpečila, že krajina bude mať prístup na vnútorný trh. Slovensko určite neurobí nič, čo by ohrozilo investície, ako je napríklad Jaguar,“ pripomenul Bartovic.

Nagy tvrdí, že ani Londýn nebude úplne tlačiť na uzavretie pracovného trhu pre občanov EÚ. „Politicky musí vláda migráciu riešiť a brzdiť ju. Ale pre Britániu bola ekonomicky výhodná. Londýn v tom musí hľadať rovnovážny model,“ predpokladá Nagy.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #Theresa Mayová