Fico: Potenciál terorizmu priniesol nelegálny príliv migrantov

Potenciál individuálnych teroristických útokov je podľa premiéra Roberta Fica mimoriadne vysoký. Predseda vlády vyzval na brífingu novinárov, aby tieto jeho vyjadrenia nebrali ako strašenie, ale snahu poskytnúť relevantné informácie o bezpečnostnej situácii, ktorá nie je dobrá. Zároveň vyjadril solidaritu ku všetkým krajinám a ľuďom, ktorí musia čeliť terorizmu.

29.07.2016 11:41 , aktualizované: 14:00
debata (69)

Fico informoval, že sa stretol s riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS) Antonom Šafárikom a požiadal ho, aby služba využila všetky kapacity na plnenie si svojich povinností a v maximálnej miere spolupracovala so zahraničnými partnermi. „Je to oblasť spolupráce medzi službami, ktorá môže byť najefektívnejšia,“ uviedol s tým, že zriadenie národnej gardy, o čom uvažujú vo Francúzsku, nepomôže. „Dnes máme dočinenia s individuálnymi páchateľmi, ktorí využili migráciu na prechod do Európy a môžu byť viac úspešní ako organizované skupiny,“ vyhlásil predseda vlády.

Medzinárodné bezpečnostné inštitúcie majú podľa Fica informácie, že v Európe je niekoľko stoviek možných teroristov. „Existuje prepojenie medzi migráciou a terorizmom. Migráciu mohli teroristi využiť na prevoz zbraní a výbušnín, preto pravdepodobnosť útokov je veľmi vysoká,“ zdôraznil s tým, že o 300 000 migran­toch sa nič nevie. Zopakoval, že si stojí za žalobou pre povinné kvóty a slovami na adresu migrácie.

Bezpečnosť Slovenska prioritou

Bezpečnosť obyvateľov Slovenska je pre vládu podľa premiéra na prvom mieste záujmu. „Verím, že kroky, ktoré sme urobili aj v oblasti migrácie, znižujú u nás riziko útokov, aké vidíme v zahraničí,“ uviedol. Podľa neho na hraniciach Slovenska je pokoj. Len začínajú byť aktívnejší prevádzači, ale situácia je stabilizovaná.

Slovenské národné bezpečnostné analytické centrum analyzuje podľa Fica všetky informácie, ktoré získava vlastnými zdrojmi alebo spoluprácou s partnermi. Polícia posilnila prácu na prázdninových aktivitách. „Minulý rok sme precvičili 800 vojakov, ktorí sú pripravení byť súčasťou policajných hliadok,“ povedal predseda vlády. Bezpečnostné zložky preverujú podľa neho všetky individuálne podania, tak ako to bolo na jednom kúpalisku. Do Maďarska odchádza skupina 25 policajtov, ktorí budú pomáhať na žiadosť maďarskej vlády na maďarsko-srbskej hranici. Do Macedónska ide ďalších 30 policajtov.

Premiér zároveň informoval médiá, že SIS poskytla všetky informácie poľským kolegom, ktorí zadržali páchateľa s výbušninami. Šafárika tiež požiadal, aby SIS poskytla súčinnosť poľskej spravodajskej službe počas Svetových dní mládeže, ktoré sa konajú tento týždeň v Krakove.

Fico o obchodovaní so zbraňami

Premiér Robert Fico pri obchode so zbraňami vyzýva, aby sme neboli pápežskejší ako pápež. „Nerobme moralistické výstupy v tejto téme. V 90-tych rokoch, keď bol veľký potenciál zbrojárskej výroby na Slovensku, napriek rozpadu ZSSR a Varšavskej zmluvy, vtedy tu chodili všelijakí ľudia zo západných krajín. USA, Francúzska, Nemecka. Všetci hovorili: Nesmiete vyrábať zbrane. To je v rozpore s ľudskými právami. To je nemorálne. Pod tlakom svätuškárov a ľudí pri moci sa v mnohých oblastiach zastavila výroba zbraní. Opustili sme trhy, a všetky obsadili tí, ktorí nás moralizovali,“ vyhlásil Fico.

Zbrane sú podľa predsedu vlády predmetom súkromného obchodovania. „Robiť prepojenie medzi vojenským prebytkom predávaným cez súkromné firmy a vládou ,principiálne odmietam',“ povedal s tým, že ak ručné zbrane nepredajú slovenské firmy, tak ich predá niekto iný. „Trh sa okamžite naplní ponukou. Zbraň je biznisový produkt. Ak nepredáme my, predá iný. Potom neplačte, ak zbrane nepredáme, že naši ľudia prichádzajú o prácu. Nebuďme hlúpi a majme odvahu o tom hovoriť,“ vyhlásil Fico.

Dianie v Turecku

To, čo sa udialo v Turecku po pokuse o vojenský prevrat, bude mať podľa premiéra Roberta Fica vplyv na turecké ambície stať sa členskou krajinou EÚ. Ako dodal, medzi lídrami európskych štátov prevláda presvedčenie, že v čase prevratu bolo správne podporiť demokraticky zvoleného prezidenta a vládu.

„Turecko je strategický partner v oblasti migrácie. Neviem, čo by sa stalo v Európe, keby migranti z Turecka, ktorých je približne 2,5 milióna, prešli do Európy. Veríme, že všetky procesy v Turecku budú zvládnuté z hľadiska európskych pohľadov na štandardy,“ zdôraznil predseda vlády s tým, že európskym krajinám mimoriadne záleží na stabilite politického systému v Turecku, lebo je to obrovská krajina s veľkým vojenským potenciálom.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Robert Fico #osamelí vlci