Exšéfa nemocnice v Z. Moravciach zatkli v Thajsku, zmizol s pol miliónom

Bývalého riaditeľa Mestskej nemocnice Rudolfa Korca v Zlatých Moravciach hľadaného Interpolom zadržala thajská polícia. Michal G. šéfoval nemocnici dva roky, vo funkcii skončil v septembri 2013. Odvtedy zmizol a spolu s ním aj viac ako pol milióna eur z účtov nemocnice.

29.07.2016 12:34
debata (3)

„Na Michala G. vydal okresný súd v Nitre medzinárodný a európsky zatýkací rozkaz. Obvinený je z obzvlášť závažného zločinu sprenevery a thajská polícia ho zadržala na ostrove Ko Samui,“ informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. V prípade dokázania viny mu hrozí 15-ročné väzenie. Michal G. porušil aj thajské imigračné predpisy.

Spolu s ním zatkla thajská polícia aj ďalšieho hľadaného Slováka Mariána S. Národná ústredňa Interpol Bratislava v súčasnosti intenzívne pracuje na ich odovzdaní slovenským justičným orgánom, uviedol Slivka.

Zmizol s „balíkom“

Mesto Zlaté Moravce podalo po zmiznutí Michal G. na polícii trestné oznámenie za spreneveru vyše 590-tisíc eur. Trestné stíhanie voči exriaditeľovi nemocnice začala polícia v novembri 2013. Vydaný bol naňho európsky aj medzinárodný zatykač.

„Zhruba pred dvoma týždňami nám prišlo oznámenie od polície, že trestné konanie pre neprítomnosť obvineného prerušili,“ povedal primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár. Mesto bude teraz podľa jeho slov čakať na vydanie Michala G. na Slovensko. „Peniaze môžeme vymáhať jednak od neho a zároveň by sme chceli rozšíriť trestné oznámenie aj o spoločnosti, cez ktoré boli „preliate“ finančné prostriedky,“ hovorí Husár. Ako ďalej dodal, polícia exriaditeľa vypátrala aj vďaka tomu, že si v Thajsku vyberal peniaze z bánk.

Zaujímavosťou je, že už pred časom napísal diskutér na sociálnej sieti k článku o Michalovi G., že exriaditeľ nemocnice odpočíva na ostrove Ko Samui v Thajsku. „Trepe tam niečo o turistickom ruchu v Kambodži a hľa­dá spoluinves­tora. Ďalej tam oblbuje ľudí, že rozbieha cestovnú kanceláriu na Siem Reap,“ napísal.

Tajný životopis

Michala G. do funkcie riaditeľa nemocnice dosadil bývalý primátor Peter Lednár. V tom čase mal 33 rokov a mal ukončenú strednú školu. Jeho kompletný profesijný životopis vtedy mesto nezverejnilo. Od roku 2000 do roku 2008 údajne pôsobil v riadiacich funkciách, radnica však neprezradila, v akých firmách. Lednár Michalovi G. po dvoch rokoch nepredĺžil poverenie na výkon funkcie. Odôvodnil to tým, že stratil jeho dôveru a „najmä zo zdravotných dôvodov manažérsky nezvládal funkciu riaditeľa nemocnice,“ keďže bol dlhší čas PN.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté Moravce