Oteplí sa, dusno nás bude dusiť ďalej

Dva najbližšie víkendy by mohli dovolenkárov potešiť. Meteorológovia predpovedajú počasie ideálne k vode. Teploty stúpnu a ubudne zrážok.

30.07.2016 07:00
počasie, leto, teplo, horúčavy, kúpanie,... Foto: ,
Osvieženie vo vode dobre padne ľuďom aj ich štvornohým priateľom.
debata (21)

Po kratučkom ochladení, ktoré bolo cítiť na našom území vo štvrtok ráno, nás počas víkendu čakajú vyššie teploty. Na najteplejších miestach sa môžu podľa klimatológa Pavla Faška vyšplhať najmä v nedeľu nad 30 stupňov Celzia. Ubudne aj dažďa, ktorý nešetril Slovensko tento týždeň. Na mnohých miestach boli krátke, no zato intenzívne lejaky, ktoré spôsobili lokálne záplavy.

Ešte vo štvrtok spadlo viac ako 50 milimetrov zrážok na viacerých miestach najmä na strednom Slovensku. V Lome nad Rimavicou napršalo 60 milimetrov, v Oravskej Lesnej 58 milimetrov. V Kráľovej Lehote namerali meteorológia 56 milimetrov a rovnako v Podbanskom.

„Júl v roku 2016 bude patriť medzi zrážkovo najbohatšie júlové mesiace. V historických bilanciách bude niekde v popredí,“ hovorí Faško s tým, že analýzam zrážok sa meteorológovia venujú od roku 1880.

Prvé pracovné dní sa mierne ochladí. Striedať sa budú oblačné fázy sprevádzané prehánkami s prechodným slnečným svitom. V tom trende sa bude niesť prvá polovica nasledujúceho pracovného týždňa.

Ako bude

  • Sobota – polooblačno, pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky alebo búrky, denná teplota: 27 až 31 stupňov, nočná teplota: 17 až 13 stupňov
  • Nedeľa – jasno až polooblačno, v priebehu dňa pribúdanie kopovitej oblačnosti. Najmä na západnom a strednom Slovensku miestami prehánky alebo búrky, ojedinele aj intenzívne. Denná teplota: 27 až 32 stupňov, nočná teplota: 19 až 15 stupňov
  • Pondelok – prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach dážď, prehánky alebo búrky, ojedinele aj intenzívne a s krúpami, denná teplota: 24 až 28 stupňov, nočná teplota: 21 až 16 stupňov
  • Utorok – jasno až polooblačno, cez deň pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky, denná teplota: 24 až 28 stupňov, nočná teplota: 16 až 11 stupňov
  • Streda – jasno až polooblačno, na severe pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky, denná teplota: 23 až 29 stupňov, nočná teplota: 15 až 10 stupňov
  • Štvrtok – jasno až polooblačno, denná teplota: 24 až 30 stupňov, nočná teplota: 15 až 10 stupňov

Zdroj: SHMÚ

„Na miestach s prehánkami budú teploty dosahovať 22 až 24 stupňov,“ hovorí Faško. Tam, kde zem nebude kropiť dážď, sa ľudia dočkajú príjemných 26 stupňov. V druhej polovici týždňa sa opäť začne otepľovať a ďalší víkend by mohol byť takisto letný.

Hoci sme v predchádzajúcich dňoch nemali tropické horúčavy, počasie bolo pre organizmus zaťažujúce. „Vysoká vlhkosť vzduchu spôsobovala dusno. Teploty, ktoré sa pohybovali okolo 30 stupňov Celzia, prežívali ľudia veľmi zle. Dokonca oveľa horšie ako vlaňajšie 36-stupňové horúčavy v suchom vzduchu,“ pripomína Faško.

Vlhkosti je vo vzduchu stále veľa, preto bude dusno aj v najbližších dňoch. Tým, že bude slnečno, vlaha sa bude vyparovať a opäť sa vracať do atmosféry. Český portál Meteocentrum.cz upozorňuje, že dusno nie je len ľudové pomenovanie javu, ale aj presne definovaný meteorologický pojem. Stanovuje sa na základe tlaku vodnej pary.

Zároveň vysvetľuje, prečo je pocitová teplota vzduchu vyššia. Telo sa ochladzuje potením, teda odparovaním kvapiek nášho potu do vzduchu. V dusnom počasí sa to deje veľmi ťažko a pot nám zostáva na tele. Náš organizmus sa prehrieva, preto máme výraznejší pocit tepla.

V tomto období prebiehajú žatvy, ale dážď ich môže spomaľovať. Tešiť sa však môžu milovníci húb. Teplé a vlhké počasie im praje. Podľa aktuálnej mapy na portáli Nahuby.sk hlásia výskyt húb najmä ľudia v okolí Liptovského Mikuláša, Popradu, Starej Ľubovne, Čadce, Martina či Malých Karpát.

V prvej dekáde augusta sa súčasný charakter počasia podľa Faška zásadnejšie nezmení. Bude väčšinou teplo, ale v niektorých dňoch sa vyskytnú búrky.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy #leto 2016 #dusno