Nočná obloha opeknie, budú padať hviezdy

Nočná obloha sa tento víkend premení na zaujímavé divadlo. V noci zo soboty na nedeľu sa ňou preženie meteorický roj s názvom Alfa Kaprikornidy, ktorý je charakteristický dlhými, pomalými a jasnými meteormi.

30.07.2016 12:00
debata (4)

Počas pozorovania „padajúcich hviezd“ bude však potrebná ostražitosť, roj bude mať totiž frekvenciu v priemere len štyri meteory za hodinu, najlepšie ich budeme môcť vidieť po jedenástej hodine večer.

Pre mnohých komplikované názvy rojov majú pomenovanie podľa súhvezdia, odkiaľ meteory odlietajú, názvy sú odvodené z latinských mien znamení zverokruhu. „Alfa Kaprikornidy, ktorých maximum nás čaká v sobotu, sú zo súhvezdia Kozorožca,“ vysvetľuje astronóm Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Tento rok sú podmienky pre pozorovateľov priaznivé. Mesiac sa blíži pomaličky k novu, takže jeho svit nebude rušiť. „Mesačné svetlo totiž spôsobuje, že menej výrazné meteory zaniknú,“ vysvetľuje astronóm a dodáva, že pohľad počas pozorovania treba upriamiť viac-menej na juh. Do karát by pritom malo zahrať aj počasie, sobotná noc má byť čiastočne oblačná, no neskôr v noci by sa malo vyjasniť.

Výber miesta na sledovanie meteorického roja patrí medzi najdôležitejšie faktory. „Pokiaľ ste na mieste, kde je rušiace svetlo, ako napríklad pouličné lampy, budete vidieť len najväčšie meteory a tých je podstatne menej. Treba si nájsť také miesto, kde je dobrá tma, pričom musíte nechať chvíľku aj pre vaše oči, aby si na tmu zvykli a prispôsobili sa,“ radí Svoreň.

Najväčší zážitok už každoročne ponúkne august s meteorickým rojom Perzeidy zo súhvezdia Perzeus alebo ľudovo so Slzami svätého Vavrinca. Svoje maximum bude mať z 12. na 13. augusta, frekvencia bude jeden meteor za minútu.

„Najkrajšie pozorovanie by malo byť približne pred polnocou. Mesiac tiež nebude priveľmi rušiť, keďže bude len pár dní po nove – meteory teda budeme pozorovať na tmavej oblohe,“ ozrejmil Svoreň. Prírodný úkaz sa dá pozorovať zhruba týždeň pred jeho maximom.

Na Perzeidy sa pripravuje aj Slovenský zväz astronómov ama­térov. „Chceli by sme usporiadať pozorovanie pre členov krúžku aj pre verejnosť, ktorá o to bude mať záujem. Podujatie bude v Sobotišti v okrese Senica, budeme sčítavať intervaly, koľko meteorov poletí, koľko ich patrí ku ktorému roju, Perzeidy budeme zaznamenávať aj fotograficky,“ povedal podpredseda zväzu Svetozár Štefeček. Tvrdí, že aj napriek tomu, že je to každoročný úkaz, stále nás môže niečím potešiť a prekvapiť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #perzeidy