Do Pridu zatiahli Lajčáka

Po ročnej odmlke pôjde Bratislavou opäť dúhový sprievod, aby upozornil na to, že lesby, gejovia či transrodoví ľudia stále u nás nemajú rovnaké práva ako ostatní. Tlak proti tejto komunite je veľký najmä zo strany kresťanských aktivistov. Tí sa neštítili prekrútiť slová ministra Miroslava Lajčáka a prezentovali ho ako kritika dúhových pochodov.

29.07.2016 20:00
Kancelaria verejneho ochrancu prav, pride, lgbti, Foto: ,
Na sídle verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej visí dúhová vlajka.
debata

Podobné podujatia sa konajú aj v iných krajinách a už tradične ich podporujú zahraničné ambasády. Sobotňajší Pride v Bratislave má podporu 19 veľvyslanectiev aj Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Rovnako sa zase slovenské veľvyslanectvo v Maďarsku pridalo k ďalším 30 zastupiteľským úradom a začiatkom júla v súvislosti s pochodom v Budapešti vyvesilo dúhovú vlajku.

To sa nepozdávalo konzervatívnym občianskym aktivistom, ktorí poslali otvorený list premiérovi Robertovi Ficovi aj ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi. V ňom tvrdili, že ide o pretláčanie LGBTI agendy, ktorá ide aj proti našim domácim hodnotám a Ústave SR s jej definíciou manželstva. Žiadali vyvodenie dôsledkov pre osoby zodpovedné za toto konanie.

Rezort diplomacie im v odpovedi podľa Tomáša Kováčika, spoluorganizátora Národného pochodu za život a referenda o ochrane rodiny, uviedol, že budapeštianska ambasáda konala na vlastnú päsť a v budúcnosti budú naše zastupiteľské úrady musieť podobné kroky vopred konzultovať s ministerstvom zahraničia. Aktivista to prezentoval tak, že nad našou ambasádou nemala viať dúhová vlajka. To, že minister podporil práva LGBTI, už Kováčik nespomenul.

Denník Pravda získal kópiu odpovede ministra Lajčáka, v nej píše, že nevidí rozpor medzi pripojením sa veľvyslanectva k iniciatíve a hodnotám, ku ktorým sa hlási a ktoré presadzuje aj slovenská zahraničná politika. Pripomenul, že išlo o nekonfrontačný apel na toleranciu a nediskrimináciu.

„Vzhľadom na citlivosť problematiky budú naše zastupiteľské úrady usmernené, aby podobné kroky vopred konzultovali s ústredím a aby osobitne prihliadali na platné zásady diplomatického protokolu,“ dodal Lajčák na záver listu.

„Vzhľadom na to, že autori listu vedome šírili nepravdy, tak si myslím, že minister nemusel reagovať,“ zhodnotil Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Poznamenal, že nevie, či je odporúčanie pre veľvyslanectvá konzultovať s ústredím tým najsprávnejším riešením. Formálne je však v poriadku.

„Viaceré veľvyslenectvá aj keď podporovali Pride v Bratislave, tak konzultovali vyvesovanie dúhovej vlajky, ale je to skôr praktika minulosti ako súčasnosti,“ doplnil Weisenbacher.

Nie je žiadnou novinkou, že v otázke vnímania, postavenia a práv LGBTI Slovensko zaostáva. Chýba najmä zavedenie registrovaného partnerstva, čo by im umožnilo mať také práva ako heterosexuálne rodiny.

Martin Macko z iniciatívy Inakosť pripomína, že akútnosť riešenia jednotlivých problémov je individuálna od páru k páru. Keď homosexuálne páry vychovávajú deti, tak pre nich najdôležitejšie je, aby dieťa malo ochranu, aby aj druhý partner mal nielen práva, ale aj povinnosti voči dieťaťu. Pre iné páry môže byť dôležité dedenie, keď sú napríklad vo vyššom veku. Takéto istoty naše zákony tejto komunite nedávajú.

Mimovládky vláde ešte vlani navrhli kompromis, uzákonenie životného partnerstva, ktoré by riešilo všetky nezosobášené páry, nielen homosexuálne. Ani tento návrh sa zatiaľ neujal. Aj preto bude hlavným motívom tohtoročného Pridu životné partnerstvo.

Minulý rok vláda schválila stratégiu ochrany a podpory ľudských práv. V nadväznosti na ňu ministerstvo spravodlivosti vypracovalo aj Akčný plán pre komunitu lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych ľudí. Zameriava sa v nej skôr na odstránenie homofóbie vo verejnosti voči LBGTI. Najskôr však rezort bude situáciu dva roky len analyzovať.

Denník Pravda sa opýtal rezortu spravodlivosti, ako pokročila táto analýza. Prišla všeobecná odpoveď, z ktorej vyplýva, že vecná diskusia okolo právneho uznania LGBTI párov je dôležitá.

„Na presadenie právnej úpravy v budúcnosti ju totiž musí akceptovať väčšina vo vláde, väčšina v parlamente aj v spoločnosti. V súčasnej situácii je namieste vytvoriť také právne podmienky, v ktorých aj ľudia z LGBTI komunity dosiahnu komfort aspoň v konkrétnych životných situáciách,“ tvrdí ministerstvo.

Z konkrétnych opatrení uviedlo, že v najbližšej dobe pripravuje rokovania s ostatnými rezortmi ohľadom vydávania nových diplomov či maturitných vysvedčení po zmene pohlavia a následnej úprave mena a priezviska.

Macko pripomenul, že najzákladnejšia vec, ktorá sa ukazuje všade na svete a bola rozhodujúca pre prijatie zmien, je to, koľko ľudí vo všeobecnosti pozná osobne vo svojom okolí geja alebo lesbu.

„Na Slovensku stále 60 % ľudí uvádza, že nepozná osobne geja alebo lesbu a toto je podľa mňa najrozhodujúcejšie, čo spôsobuje aj rozširovanie predsudkov. Je to aj úloha pre nás aj pre samotnú komunitu, istým spôsobom žiť otvorenejšie a zviditeľňovať komunitu naďalej,“ uzavrel Macko.

Môže dôjsť k uzavretiu časti centra mesta

Okrem Dúhového Pridu sa v predposledný júlový deň do ulíc hlavného mesta chystajú aj jeho odporcovia. Kotlebovci organizujú protest „proti pochodu úchylákov“ a iniciatíva Hrdí na rodinu, ktorá je zástancom tradičnej rodiny, bude robiť živú reťaz. Polícia tvrdí, že je pripravená ochrániť ľudí a ich majetok. V takýchto prípadoch je podľa bezpečnostných analytikov základnou úlohou polície držať jednotlivé rizikové skupiny od seba.

Kotlebova strana pozývala na sobotňajší protest prostredníctvom sociálnej siete, neskôr však pozvánku zo svojej stránky stiahla. Priaznivci a členovia tejto extrémistickej strany však akciu neohlásili samospráve, čo znamená, že zhromaždenie nemajú povolené. „Mestská časť neeviduje od ĽS NS žiadnu žiadosť o zaregistrovanie podujatia na 30. júla,“ povedala Nora Remiarová z referátu komunikácie bratislavského Starého Mesta.

Krajské policajné riaditeľstvo avizuje, že bezpečnostné opatrenia zavedie ešte pred konaním všetkých zhromaždení. Časť historického jadra mesta okolo Hviezdoslavovho námestia, kde sa začína Dúhový pochod, uzavrie pre dopravu, vrátane mestskej hromadnej dopravy. V určitom čase podľa polície môže dôjsť k úplnému uzavretiu ulíc v centre aj pre návštevníkov mesta. Zároveň ich ako aj účastníkov pochodu vyzvala, aby si nebrali so sebou zbytočnú batožinu a rešpektovali pokyny a výzvy polície.

Organizátori Pridu nezverejnili presnú trasu sprievodu. Známe je iba, že povedie okolo centra mesta. Na základný bezpečnostný pokyn „Nechoď na akciu sám“ upozorňujú aj na webovej stránke. Dúhový Pride 2016 by mal byť podľa nich bezpečnejší ako kedykoľvek predtým aj preto, že sa koná pod záštitou sloven­ského predsedníctva v Rade Európskej únie, s ktorým sú tiež spojené zvýšené bezpečnostné opatrenia.

Kde platia dopravné obmedzenia: okolie Hviezdoslavovho námestia, Rigeleho ulicu, Riečnu ulicu, Rázusovo nábrežie, Vajanského nábrežie, Námestie Ľudovíta Štúra, Mostovú ulicu, Jesenského ulicu, Štúrovu ulicu, Rybné námestie, Rybársku bránu, Stromovú ulicu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava