Kotlebovci sa k Pridu nedostali. Rodičia s deťmi vytvorili sprievod Hrdých na rodinu

Organizátori pochodu, ktorý v sobotu v Bratislave proti LGBTI pripravila strana Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), akciu oficiálne ukončili okolo 14:00. Pochod bol pokojný a k žiadnym výtržnostiam a stretom počas neho nedošlo. V Bratislave sa o 15:00 zišlo približne 150 ľudí na V. ročníku živej reťaze s názvom Hrdí na rodinu.

30.07.2016 12:59 , aktualizované: 17:14
protest proti Dúhovému Pridu v Bratislave,... Foto: ,
Prívrženci a sympatizanti strany Kotleba - ľudová strana Naše Slovensko držiac transparent s nápisom: "Za Boha, za národ!" počas akcie s názvom "Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave" na bratislavskej Hlavnej stanici.
debata

Mladí ľudia a rodiny mali vytvoriť živú reťaz, išlo však skôr o sprievod, ktorý začal pred Národnou radou SR. Odtiaľ pokračovali po Zámockej, cez Michalskú bránu na Hlavné námestie v červených tričkách s bielou potlačou a s nápismi: RODINA JE ÚŽASNÁ A VÝNIMOČNÁ, LEBO DETI SÚ NAŠA BUDÚCNOSŤ, MAMA A TATO NAVŽDY, NIE JE NIČ LEPŠIE PRE DETI, HRDÍ NA RODINU.

Účasťou chceli verejne vyjadriť, že rodina je skutočne úžasná a výnimočná, lebo sa v nej rodia a najlepšie vychovávajú deti, inde sa to lepšie nedá. Organizátori zdôrazňujú, že nič iné nie je také výnimočné a žiadne iné priateľské vzťahy sa rodine založenej manželstvom muža a ženy nevyrovnajú. Rodina si podľa nich zaslúži výnimočné postavenie.

Balón s logom 5. ročníka živej reťaze s názvom... Foto: SITA, Marek Mrvis
Živá reťaz - Hrdí na rodinu, Balón s logom 5. ročníka živej reťaze s názvom Hrdí na rodinu pred Národnou radou SR. Podujatie je reakciou na Dúhový Pride.

Podľa Antona Chromíka, ktorý patrí medzi organizátorov podujatia, akcia má ukázať radosť z rodiny. „Je to láskavá odpoveď, ktorú si zaslúži každý, kto sa snaží vytvárať dialóg o téme súvisiacej s rodinou. Nechceme protestovať, chceme ukazovať radosť z detí a z rodiny,“ povedal Chromík. Zdôraznil, že otec a mama sú pre deti to najlepšie. „To je pravda, ktorú chceme ukázať,“ uviedol.

Na pochod okrem rodín s deťmi prišlo aj niekoľko kňazov. Prišiel aj bývalý poslanec NR SR za KDH Jozef Mikloško. „Účasťou som chcel potvrdiť, že to, čo je napísané v ústave o manželstve je pravda,“ povedal Mikloško

Kotlebovci sa k Dúhovému Pridu nedostali

Približne 150 účastníkov po 12:00 vyrazilo spred železničnej Hlavnej stanice k Prezidentskému palácu na Hodžovom námestí, kde člen Kotlebovej strany Marián Mišún vyzval ľudí, aby sa pokúsili urobiť bariéru LGBTI pochodu Dúhový PRIDE 2016.

Dav sa následne vydal do historického jadra bratislavského Starého Mesta. Narazil však na policajné bariéry – najprv pri Štúrovej ulici a následne pri dvoch vstupoch na Hviezdoslavovo námestie – na rohu Panskej ulice a Rybného námestia a na rohu Hviezdoslavovho námestia a Rybárskej brány.

Na Hviezdoslavovo námestie sa tak účastníci pochodu nazvaného „Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave“ vôbec nedostali. Jeden z jeho účastníkov, poslanec NR SR za stranu Kotleba – ĽSNS Ján Kecskés, poďakoval ľuďom za účasť a odporučil účastníkom podporiť protest iniciatívy Hrdí na rodinu. Rozlúčili sa pokrikom „Na stráž!“ (pozdrav užívaný za vojnového slovenského štátu). Kecskés tak spravil na mieste bývalej židovskej neologickej synagógy a dnešného Pamätníka obetiam holokaustu.

Kotlebovci pochodovali Bratislavou, protestovali proti Dúhovému Pridu

Niekoľko desiatok ľudí sa v sobotu stretlo na bratislavskej hlavnej stanici, aby sa zúčastnili akcie s názvom „Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave“. Protest organizuje Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko a reaguje tak na zhromaždenie príslušníkov LGBTI komunity s názvom Dúhový Pride Bratislava 2016.

Väčšina ľudí malo zelené tričká so znakom Ľudovej strany Naše Slovensko a niektorí nesú aj vlajky tejto strany.

Člen Kotlebovej strany Marián Mišún, ktorý pôsobí ako asistent poslanca NR SR za túto stranu Milana Beluského, na začiatku uviedol, že je to spontánne zhromaždenie ľudí a tiež petičná akcia za vystúpenie Slovenska z EÚ. Protest je zatiaľ veľmi pokojný. Protestujúci sa začali pomaly presúvať do centra mesta aj v sprievode polície.

Účastníci akcie s názvom "Protest... Foto: SITA, Marek Mrvis
PROTEST: Proti Dúhovému Pridu v Bratislave, ľsns, kotlebovci, Účastníci akcie s názvom "Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave" držiac transparenty pred Prezidentským palácom.

V Bratislave sa konali celkovo tri akcie. Okrem Kotlebu reaguje na podujatie Dúhový PRIDE aj akcia, ktorej organizátorom je iniciatíva Hrdí na rodinu. Jej členom je aj Anton Chromík z Aliancie za rodinu. Podľa organizátorov pôjde o piaty ročník tzv. živej reťaze, ktorá sa začne o 15:00 pred Národnou radou SR (NR SR). Účastníci budú následne reťaz tvoriť od NR SR, cez Zámockú ulicu, Michalskú bránu až po Hlavné námestie.

Akcia s názvom „Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave“, ktorý organizuje Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, tá by sa začala o 12:00 na bratislavskej Hlavnej stanici. Ako píšu organizátori v pozvánke na sociálnej sieti, zo stanice sa protestujúci presunú na „vhodné miesto s cieľom vyjadriť svoj odpor“.

Ako potvrdila Nora Gubková z tlačového oddelenia bratislavského staromestského úradu, Dúhový Pride ako aj podujatie iniciatívy Hrdí na rodinu majú od mestskej časti na svoje podujatia povolenie. Organizátor tretej akcie, strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko však povolenie od bratislavského Starého Mesta nedostal, ani oň nepožiadal.

Polícia: Zabezpečíme verejný poriadok

Bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff informoval, že polícia v Bratislave prijala opatrenia tak, aby pred zhromaždením, počas neho a po jeho ukončení v mieste ich konania ako aj v ich okolí zabezpečili verejný poriadok, i ochranu života, zdravia ako aj majetku občanov. „V prípade ak by bolo narušenie verejného poriadku alebo páchanie inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ pripomenul Szeiff s tým, že verejný poriadok na území hlavného mesta bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej polície, dopravnej polície ako aj kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KRPZ) v Bratislave.

„Zo strany KRPZ v Bratislave budeme verejnosť o pripravovaných bezpečnostných opatreniach v dostatočnom časovom predstihu informovať,“ poznamenal policajný hovorca. Hovorca bratislavských mestských policajtov Peter Pleva uviedol, že bezpečnostné opatrenia budú počas podujatí uskutočňovať v súčinnosti s policajným zborom. „Nebudeme však bližšie špecifikovať, o aké opatrenia pôjde,“ uzavrel Pleva.

debata chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS #Dúhový PRIDE Bratislava #Anton Chromík