Dúhový Pride podporilo 2-tisíc ľudí, neodradilo ich ani horúce počasie

Pochod Dúhový Pride Bratislava 2016 v sobotu prišlo do hlavného mesta podporiť približne dvetisíc ľudí. Neodradilo ich ani horúce počasie. V dave bolo vidieť množstvo farieb, dúhových zástav a ľudí poobliekaných v pestrofarebnom oblečení. Podujatie na Hviezdoslavovom námestí ako aj pochod cez bratislavské staré mesto boli pokojné, ulice boli uzavreté, na ľudí po celý čas dohliadala štátna i mestská polícia, nad hlavami im takisto lietal vrtuľník.

30.07.2016 13:57 , aktualizované: 20:33
Dúhový PRIDE Bratislava 2016 Foto: ,
Atmosféra 6. ročníka pochodu Dúhový Pride Bratislava 2016 na Hviezdoslavovom námestí.
debata

Podujatie na Hviezdoslavovom námestí ako aj pochod cez bratislavské staré mesto boli pokojné, ulice boli uzavreté, na ľudí po celý čas dohliadala štátna i mestská polícia, nad hlavami im takisto lietal vrtuľník. Sprievod išiel cez Vajanského nábrežie, Štúrovu, Gorkého späť na Hviezdoslavovo námestie. Atmosféru dotvárala kapela, ktorá hrala počas pochodu na bubny.

Pre ľudí bol najskôr pripravený program na Hviezdoslavovom námestí. Davu sa prihovorila verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, europoslankyňa Monika Flašíková Beňová či poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS).

Na pódium vyšla i jedna z organizátorov Romana Schlesinger či iní ľudia z LGBTI komunity. Príhovory hostí dopĺňala hudba. Organizátori chceli dnešným podujatím opäť upozorniť na problémy so zrovnoprávnením LGBTI komunity či na absenciu právnej úpravy, ktorá sa týka zväzkov ľudí rovnakého pohlavia.

Dúhový PRIDE Bratislava 2016
Dúhový PRIDE Bratislava 2016
+21Dúhový PRIDE Bratislava 2016

„V záujme verejného ochrancu práv je tiež pomôcť pri presadzovaní dodržiavania základných práv a slobôd a táto menšina u nás stále ťahá za kratší koniec,“ povedala médiám ombudsmanka Jana Dubovcová s tým, že to je dôvod, prečo prišla Dúhový PRIDE podporiť. Podľa nej by malo byť spolužitie LGBTI ľudí rovnoprávne upravené v slovenskom právnom poriadku.

Slovenská politická elita sa podľa ombudsmanky prejavuje v tomto smere ignorantsky. „Slovensko sa v tomto smere neposunulo medzi ostatné európske štáty. Sme skoro posledným štátom, ktorý si nevyriešil rovnoprávne postavenie LGBTI ľudí v právnom poriadku,“ dodala.

Hlavnou myšlienkou podujatia je podľa jedného z organizátorov Martina Macka z Iniciatívy Inakosť fakt, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na to, čo ich rozdeľuje, kam patrí aj sexuálna orientácia či rodová identita.

„Chceme ukázať, že LGBTI páry a rodiny majú tie isté problémy ako všetci ostatní na Slovensku, no majú ich spojené s tým, že štát neuznáva ich zväzky a rodiny,“ vysvetlil. Podľa neho sa to však dá riešiť jednoduchým zákonom bez veľkých príprav či zložitých diskusií.

O protestoch proti Dúhovému Pridu si prečítajte článok: Kotlebovci sa k Pridu nedostali. Rodičia s deťmi vytvorili sprievod Hrdých na rodinu

„LGBTI páry majú tie isté problémy ako heterosexuálne, no s tým rozdielom, že si to nemajú ako právne ošetriť,“ doplnil Macko. LGBTI ľudí však treba podľa jeho slov predstaviť Slovensku, pretože väčšina ľudí osobne geja či lesbu nepozná. „Je to pre nás mementom, čo musíme do budúcna zmeniť,“ poznamenal.

Dúhový Pride Bratislava 2016 na Hviezdoslavovom... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Dúhový PRIDE Bratislava 2016 Dúhový Pride Bratislava 2016 na Hviezdoslavovom námestí.

Ľuďom na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa prihovorila tiež europoslankyňa Monika Flašíková Beňová, ktorá chodí na Dúhový Pride pravidelne. Smutné je podľa nej to, že najhlučnejšie proti LGBTI komunite vystupujú tí, ktorí často majú mimomanželské vzťahy, nemanželské deti alebo tí, ktorí nepriznávajú základné práva nikomu okrem seba a sedia v parlamente. „Nad tým by sa mohli zamyslieť aj voliči,“ poznamenala.

Jej strana Smer sa podľa nej nikdy v tomto smere neusilovala o nejakú zmenu, čo nie je štandardné pre stranu, ktorá tvrdí, že je sociálnodemokra­tická a reprezentuje sociálnodemokra­tické hodnoty.

„Práve sociálni demokrati v Európskom parlamente patria medzi tých najvýraznejších bojovníkov za dodržiavanie práv menšín, pričom LGBTI komunita je menšinová, ktorá by mala mať všetky práva, ktoré má väčšina, pretože o tom svedčí vyspelosť krajiny či spoločnosti,“ vysvetlila. Ministerka spravodlivosti by mala podľa jej slov prísť s návrhom týkajúcim sa tejto menšiny. Aspoň verejnosť uvidí, kto to chce riešiť a kto nie, doplnila na záver.

Dúhový Pride Bratislava 2016. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Dúhový PRIDE Bratislava 2016 Dúhový Pride Bratislava 2016.

Polícia: Pochody boli pokojné, predviedli štyroch mužov

Polícia hodnotí tri pochody, ktoré sa uskutočnili popoludní v Bratislave, ako pokojné. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff, verejné zhromaždenie Dúhový Pride Bratislava 2016, ktoré sa konalo na Hviezdoslavovom námestí, ako aj následný pochod účastníkov zhromaždenia bol bez mimoriadnych incidentov.

„Nezaznamenali sme mimoriadne narušenia verejného poriadku. Do času ukončenia verejného zhromaždenia sme predviedli celkovo štyri osoby,“ informoval Szeiff. Na zaistenie bezpečnosti a poriadku v hlavnom meste dozeralo vyše 500 policajtov z radov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Polícii pomáhala aj letka ministerstva vnútra, počas protestov nad centrom hlavného mesta krúžil vrtuľník. Polícia bezpečnostnú situáciu v hlavnom meste ďalej monitoruje a je pripravená zasiahnuť.

Do skončenia pochodov polícia predviedla štyri osoby. Dvoch mužov, 28-ročného a 24-ročného zaistila polícia krátko pred 14:00 blízko Mosta SNP pre „neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci“. Z rovnakého dôvodu policajti o 14:30 zaistili pod Mostom SNP 38-ročného muža.

Ako ďalej informoval bratislavský policajný hovorca, krátko pred 14:45 na Pribinovej ulici policajná hliadka zaistila 42-ročného muža pre podozrenie z trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Všetkých štyroch mužov predviedli na políciu, aby podali vysvetlenia.

„Výrokmi osôb zúčastnených na neohlásenom protestnom pochode sa v súčasnosti zaoberá príslušný útvar v pôsobnosti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave, ktorý v súlade so zákonom uvedené výroky vyhodnotí. V prípade zistenia naplnenia skutkovej podstaty niektorého z trestných činov extrémizmu, útvar bude postupovať v zmysle príslušných právnych predpisov,“ dodal Szeiff.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava