Meteorológovia varujú pred búrkami, prídu v nedeľu od západu

Výstrahu pred búrkami prvého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na nedeľu aj na pondelok. Posledný júlový deň by si na búrky, ktoré môžu sprevádzať aj krúpy, mali dať od 18:00 pozor takmer na celom území Slovenska s výnimkou východu krajiny.

30.07.2016 18:48
debata (14)

Na území Košického a Prešovského kraja búrky hrozia iba v niektorých okresoch, a to až v noci z nedele na pondelok, po 22:00. Ako ďalej vyplýva z výstrahy SHMÚ aktualizovanej v sobotu o 17:14, v pondelok hrozia búrky na celom Slovensku. Výstraha pred búrkami vydaná na 1. august je tiež prvého, teda najnižšieho stupňa.

SHMÚ výstrahy priebežne aktualizuje a dostupné sú na jeho webstránke. Podľa predpovede by studený front sprevádzaný búrkami mal na naše územie prísť od juhozápadu v nedeľu popoludní. Pred jeho príchodom sa ešte viac oteplí, na juhu sa očakáva teplota 30 až 32 stupňov Celzia.

Búrky sú potenciálnou hrozbou pre všetkých, ktorí sa počas nich nachádzajú vonku. Ak nás búrka zastihne vonku, treba vypnúť mobilný telefón. V búrke sa neodporúča bežať, jazdiť na bicykli, používať dáždnik a nenosiť nad úrovňou hlavy ďalšie kovové predmety, ako je batoh s výstužou, lyže, hrable a iné. Slúžia totiž ako bleskozvod. V prípade, že sa blíži búrka, snažíme sa opustiť voľné priestranstvo – lúku, pole, vodnú plochu a podobne. Keď to nestihneme a nejde o vodnú plochu, potom sa treba zdržiavať čo najnižšie. Ideálne je si ľahnúť.

„Dávnejšie odporúčané polohy počas búrok – drep, čupenie, poprípade pokľaknutie, sa po najnovších výskumoch nehodnotia ako bezpečné polohy,“ zdôrazňujú rady. Zdržiavať sa pod objektmi, ktoré výrazne prečnievajú svoje okolie, ako je strom na okraji lesa či na poli, stĺp, komín, alebo budova bez bleskozvodu, je nebezpečné, lebo priťahujú blesky.

Počas búrky sa treba vyhnúť aj korytám potokov a premočeným miestam, keďže voda je vodičom elektrických výbojov z bleskov. V mokrom teréne sa prúdy po údere blesku môžu šíriť až na vzdialenosť 300 metrov. V skalnatom teréne aj viac. Taktiež sa treba vyhýbať rudným žilám vychádzajúcim na povrch.

Ak sa počas búrky nie je kam skryť a v blízkosti je miesto s nižším terénom, ako je napríklad priekopa, výkop či priehlbina, dá sa do nej čupnúť alebo sadnúť s nohami pri sebe. Treba však zvážiť riziko zaplnenia priekopy či výkopu vodou a možný zával. Ak by nám z takéhoto miesta trčala hlava, musíme si ľahnúť.

Ak búrka človeka zastihne v horách, nestačí zostúpiť z hrebeňa na svah. „Ak sa nachádzame 100 výškových metrov pod hrebeňom, stále existuje pomerne veľké riziko zasiahnutia bleskom. Z toho vyplýva, že ani horské sedlá nie sú bezpečné, preto treba zísť dostatočne dole do doliny,“ upozorňuje ďalej webstránka Záchranári.sk, ktorá patrí do projektu Škola mladých záchranárov iniciovaného združením Rescue team Slovakia a eSlovakia.

Búrku v horách je ideálne prečkať na bezpečnom mieste: v horskej chate, v horskej útulni, aute, autobuse, vo vlaku či v dome. Horské chaty a horské útulne, ktoré nemajú bleskozvod, však nie sú na 100 percent bezpečné pred zásahom blesku.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #búrky #výstraha #krupobitie