Čižnár prokurátora Paloviča nepotrestá, doplnil údaje o majetku

Aké nehnuteľnosti vlastnia dvaja okresní prokurátori, otec a syn Palovičovci, a či k nim majú všetky doklady, ako ich nadobudli, vie iba vedenie prokuratúry. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár tieto informácie zatiaľ nechce zverejniť.

01.08.2016 13:01
Jaromír Čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zatiaľ nechce zverejniť údaje o majetkovom priznaní prokurátorov Palovičovcov.
debata (7)

Generálna prokuratúta zverenila iba to, že jeden z nich doplnil údaje týkajúce sa jeho majetkového priznania. Prokuratúra vyhlásila, že všetko je v poriadku.

Či údaje doplnil prokurátor Palovič starší alebo jeho syn, nechce prokuratúra prezradiť. „Oslovený prokurátor doplnil svoje vyjadrenie týkajúce sa požadovaných údajov jeho majetkového priznania. Po ich vyhodnotení neboli zistené skutočnosti, ktoré by odôvodňovali prijatie iných opatrení voči tomuto prokurátorovi,“ reagovala stroho hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Podľa nej druhý oslovený prokurátor doposiaľ požadované listiny k majetkovému priznaniu nepredložil. "Predloží ich po ich doručení z katastrálneho odboru, nakoľko, podľa jeho uvedenia, sám týmito listinami nedisponuje,“ doplnila hovorkyňa.

Čižnár vyzval koncom júla bratislavských prokurátorov figurujúcich v kauze Baštrnák, aby mu vysvetlili nezrovnalosti vo svojich majetkových priznaniach. Za nezrovnalosti v priznaniach môže hroziť prokurátorom disciplinárne stíhanie. Čižnárovi to umožňuje zákon a prokurátor tak musí urobiť do 30 dní. Jeden z prokurátorov odmietol pri objasňovaní všetkých zistených skutočností, spolupracovať.

Opozícia prišla pred pár dňami s tým, že byt prokurátora Bystríka Paloviča mladšieho, ktorý sa má nachádzať v bytovom komplexe na Tupého ulici v Bratislave a stavala ho firma Ladislava Bašternáka, mal prejsť vlastníctvom 12 firiem, kým skončil na prokurátorovom mene. Poslanec SaS Jozef Rajtár dal kvôli tomu aj trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru.

Palovič starší má vlastniť apartmán na Floride a mal mať na dva byty v komplexe, ktorý staval Bašternák, záložné právo. Majiteľom bytu na Floride má byť podľa Rajtára aj Palovičov syn. Poslanec obvinil prokuratúru, že je "prešpikovaná ľuďmi, ktorí presne vedia, čo robia a pre koho pracujú“.

Bašternákove firmy vyšetruje polícia pre daňové podvody. Vyšetrovateľka v roku 2014 v tejto veci síce odmietla stíhanie, polícia však začala v kauze opäť konať tento rok v apríli.

Z majetkového priznania na meno Bystrík Palovič, ktoré je zverejnené na webe Generálnej prokuratúry, vyplýva, že v roku 2000 dostal do daru byt, bez ďalších podrobností. V druhom majetkovom priznaní Bystrík Palovič uvádza kúpu troch bytov v rokoch 2003, 2011 a 2015. Ktoré majetkové priznanie patrí synovi a ktoré otcovi, sa z dokumentu nedá zistiť. Mená majú rovnaké, starší pracuje na Okresnej prokuratúre Bratislava I, mladší na prokuratúre v piatom bratislavskom okrese.

Na realitnom trhu ponúkajú v komplexe na Tupého ulici trojizbový byt s plochou 115 štvorcových metrov a lodžiou za 253-tisíc eur, štvorizbový s terasou takmer za 270-tisíc. Priemerný mesačný plat prokurátora je okolo 3 400 eur.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Generálna prokuratúra #kauza Bašternák #Palovičovci