Tragický júl na cestách. 27 vyhasnutých životov

Za posledných päť rokov to bol tretí najtragickejší júl na cestách. Dokazujú to štatistiky dopravných nehôd, ktoré sa podarilo Pravde získať. V prvom prázdninovom mesiaci si vyžiadali 27 obetí na ľudských životoch. Väčšina z nich bola z posádok áut. Hlavnou príčinou tragédií bola nepozornosť vodičov.

05.08.2016 07:00
dopravná nehoda, cesty, autá, hasiči Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Nepriaznivé čísla nezlepšuje ani fakt, že v porovnaní s minulým júlom počet nehôd klesol z 1 194 na 1 151. Policajti sa preto chystajú v auguste ešte viac pritvrdiť a avizujú celoslovenské a regionálne akcie. Zamerajú sa nielen na osobné autá, ale aj na kamióny.

Prvý dovolenkový mesiac celkovo priniesol horšie štatistiky ako vlani. Na cestách zomrelo 27 ľudí, v minulom roku to bolo len 16. Najviac tragédií eviduje Nitriansky a Banskobystric­ký kraj.

Najnešťastnejšia zrážka, ktorá stála životy troch členov rodiny, sa stala v poslednom júlovom týždni pri obci Cabaj-Čápor v okrese Nitra. Osobné auto, v ktorom sa viezli 32-roční Martin a Zuzana a dvojročný Leo, vybočilo náhle do protismeru. V tej chvíli šlo oproti nákladné auto. Hoci sa vodič podľa polície snažil brzdiť, zrážka s kolosom mala pre mladú rodinu strašné následky. Osobné auto sa zmenilo na hromadu skrčeného plechu. Jeho posádka nemala šancu. „Vodič Fordu Focus sa pravdepodobne plne nevenoval vedeniu vozidla a nesledoval situáciu v cestnej premávke,“ uviedla hovorkyňa nitrianskych krajských policajtov Renáta Čuháková.

Obete júlových dopravných nehôd

Rok júl 2016 júl 2015 júl 2014 júl 2013 júl 2012
počet obetí 27 16 17 28 30

Smrteľné nehody podľa krajov

Kraj počet obetí júl 2016 prvý polrok 2016
Bratislavský 2 12
Nitriansky 7 20
Trnavský 4 16
Trenčiansky 0 9
Žilinský 5 22
Banskobystrický 6 19
Košický 1 9
Prešovský 2 12

Polícia tvrdí, že každé leto zvyšuje počet kontrol a organizuje dopravnobezpeč­nostné akcie, ktoré vopred ohlasuje. Stále to nestačí. „Vysoká rýchlosť a neprispôsobenie jazdy sú príčiny dopravných nehôd, ktoré opakovane zohrávajú hlavnú úlohu pri vzniku dopravných nehôd,“ pripomína hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Tie sa podpísali pod kolízie aj minulý mesiac. Najviac obetí, až sedem, bolo počas prvého týždňa. Nepozornosť vodičov, ale aj samotných chodcov stála v júli životy piatich peších. Riskantné jazdy sa podpísali pod šesť úmrtí pri piatich nehodách motorkárov. O život prišiel v júli aj jeden cyklista.

Dopravný konzultant Marosch Palesch hovorí, že nástup prázdnin je vždy rizikový. „Na cestách sa objaví viac áut, ľudia sa ponáhľajú, sú nepozorní. Jazdí viac motorkárov či cyklistov,“ upozorňuje Palesch. Analytik Ján Bazovský zase pripomína, že pribúda aj sviatočných, aj zahraničných vodičov. Okrem toho mnohí vo vidine dovoleniek sa cítia v pohode a šoférujú nepozornejšie. „Už rozmýšľajú, čo budú robiť o hodinu, a nevenujú sa tomu, čo robia práve teraz,“ mieni Bazovský.

Na základe júlovej štatistiky sa polícia pripravuje v auguste na viacero celoslovenských a regionálnych akcií. Kontrolovať bude dodržiavanie rýchlosti či alkohol za volantom, okrem toho vodičov spolu s odborníkmi z Červeného kríža preskúša, či vedia poskytnúť prvú pomoc.

Za štyri dni zomrelo šesť motocyklistov

  • Prvý júlový týždeň bol najhorší. Za prvé štyri dni zahynulo pri nehodách sedem ľudí, z toho šesť motocyklistov a jeden chodec.
  • Smrteľná nehoda sa stala v Leopoldove v sobotu 2. júla na Námestí sv. Ignáca. Daniel (20) po prejdení zákruty na rovnom úseku cesty narazil motorkou do zaparkovaného osobného auta. Na mieste zraneniam podľahol.
  • Iba 34-ročný Marián bol otcom dvoch detí a profesionálnym hasičom v Krupine. Na motorke sa ponáhľal do 70 km vzdialeného Štúrova, kde autom havarovala jeho manželka. V obci Salka mal nehodu, zastavil ho až plot rodinného domu. Podľa policajtov zrejme prekročil povolenú rýchlosť a nezvládol v zákrute svoju motorku. Hoci mal na hlave prilbu, zachrániť sa ho už nepodarilo.
  • Ďalšia smrteľná nehoda motorkára sa stala tiež 2. júla medzi obcami Košťany nad Turcom a Príbovce v okrese Martin. Patrik (25) na motorke sa zrazil s nákladiakom. Nehodu neprežil. 
  • V obci Žaškov v okrese Dolný Kubín vodič motorky so spolujazdcom išiel 3. júla neskoro večer do obce Párnica. Narazil do obrubníka a kovového plota. Pri nehode zahynuli Jakub (16) a Peter (29).
  • V pondelok 4. júla večer došlo vo Zvolene k zrážke motorky a chodca. Dôchodca zraneniam na mieste podľahol. Na motorke sedeli 26-ročný Ivan a 27-ročný Marek, ktorého stav bol po nehode kritický. Zomrel pri prevoze do nemocnice.

Policajti budú hliadkovať na úsekoch s najväčšou nehodovosťou, ale aj v turistických centrách, v okolí letných hudobných festivalov a tiež na hlavných cestných ťahoch smerujúcich do a z dovolenkových oblastí. „Polícia upozorňuje vodičov, aby dodržiavali dopravné predpisy, najmä aby na preplnených a vyťažených cestách zvážili svoje konanie a správanie tak, aby všetci účastníci prišli do cieľa svojej cesty živí a zdraví,“ vyzvala Baloghová.

Muži zákona sa špeciálne zamerajú na kamionistov. Odrážajú sa tým od výsledkov celoeurópskej akcie TISPOL z konca júla, ktoré nie sú povzbudzujúce. V rámci týždňovej kontroly skončili pod drobnohľadom vodiči nákladných vozidiel a autobusov. Policajti skontrolovali vyše šesťtisíc nákladných vozidiel a takmer tritisíc autobusov nielen zo Slovenska, ale aj zahraničia. Ukázalo sa, že profesionáli sa dopustili takmer sto priestupkov denne.

Prirýchlo jazdilo 140 slovenských kamionistov, nezaostávali za nimi ani zahraniční, tých pokutovala polícia 79. Podľa Baloghovej šoféri autobusov boli disciplinovanejší. Rýchlosť prekročilo 34 slovenských vodičov a necelá desiatka zahraničných. Keďže polícia nie je spokojná s výsledkami najmä u kamionistov, čakajú ich ďalšie kontroly. „Práve tieto výsledky prispeli k tomu, že polícia si posvieti na týchto vodičov častejšie,“ upozornila Baloghová.

Dopravné nehody počas júla 2016

  • 27 obetí bolo na cestách za prvý prázdninový mesiac, to je o 11 viac ako vlani
  • zahynulo 6 motocyklistov, 5 chodcov a 1 cyklista, ostatné obete boli z posádok áut
  • v 421 prípadoch zaznamenala polícia porušenie povinnosti vodiča, čo bolo najčastejšou príčinou nehôd
  • 129 vodičov prekročilo rýchlosť
  • 60 vodičov nesprávne jazdilo cez križovatku
  • 55 porušilo povinnosti účastníka cestnej premávky
  • 50 jazdilo nesprávne

Počas akcie šoféri kamiónov spáchali vyše 560 priestupkov, stovku porušení zákona zaznamenali u vodičov autobusov. Zdá sa, že vodiči autobusov si vstúpili do svedomia. Podľa polície si uvedomujú zodpovednosť, ktorú na seba berú prevážaním cestujúcich. „Ani jeden zo skontrolovaných vodičov nebol pod vplyvom alkoholu. U dvoch vodičov nákladiakov dychová skúška potvrdila prítomnosť alkoholu,“ poukázala policajná hovorkyňa.

Za prvých sedem mesiacov zahynulo pri nehodách 119 osôb, čo je o 11 menej ako za rovnaké obdobie vlani. Na následky zrážky doplatilo viac motorkárov, vlani ich zomrelo 13, tento rok 14. Štatistiky sa mierne zlepšili pri tragických nehodách chodcov. Za sedem mesiacov ich prišlo o život 32, vlani to bolo až 35. Údaje o tom, koľko vodičov jazdilo pod vplyvom alkoholu počas júla, bude mať polícia spracované až na budúci týždeň.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #cesty #vodiči #úmrtia #tragická smrť #dopravné nehody