Košický súd potrestal Brita za napadnutie policajta

Sudca Okresného súdu Košice I trestným rozkazom uznal obvineného občana Veľkej Británie A. O. vinným z prečinu útoku na verejného činiteľa a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere 12 mesiacov s podmienečným odkladom na 24 mesiacov.

08.08.2016 16:56
debata (13)
Informovala o tom v pondelok hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová. Ďalej súd zaviazal obvineného nahradiť poškodenému bolestné vo výške 442 eur. „Keďže obvinený aj prokurátor sa vzdali práva podať odpor proti vydanému trestnému rozkazu, ten dnes nadobudol právoplatnosť. Vzhľadom na to dôvody väzby pominuli. Obvinený bude prepustený z väzby na slobodu,“ uviedla Gálová.

Britský občan sýrskeho pôvodu vzbudil rozruch na košickom kúpalisku Červená hviezda, keď sa po kúpalisku pohyboval oblečený a fotografoval si stavby. Ako informovala hovorkyňa košickej polície Jana Mésarová, 25. júla v popoludňajších hodinách polícia prijala na linku tiesňového volania oznam, že v areáli kúpaliska Červená hviezda v Košiciach sa pohybuje osoba, ktorá sa podozrivo správa. Na miesto boli vyslané hliadky polície. Od zamestnancov kúpaliska policajti zistili, že po areáli sa pohyboval oblečený muž, chodil po celom areáli, všetko si fotografoval a správal sa podozrivo. Zamestnanci povedali, že keď tento muž zistil, že bola privolaná polícia, preskočil oplotenie areálu a z miesta utiekol.

Mésarová uviedla, že polícia si prezrela zábery bezpečnostných kamier, kde bol zistený opis osoby. Pri prezeraní záberov z kamier však bolo zistené, že muž pri vstupe do areálu niesol plátenný vak a v jedenej ruke držal igelitovú tašku. No na záberoch jeho úteku mal pri sebe už len vak. Na základe týchto informácií polícia dala vyprázdniť areál kúpaliska a po osobe začala pátrať, pričom osobu našli na letisku v Košiciach.

„Muž bol pri prvých otázkach polície na letisku značne nervózny, s policajtmi nespolupracoval, odmietal odpovedať na otázky o svojich aktivitách na kúpalisku a taktiež odmietal odpovedať na otázky, kde je jeho igelitka. Policajti podozrivého zadržali. Prvotnými previerkami polícia zistila, že tento muž za posledné dva roky niekoľkokrát navštívil Sýriu, Irak a Ukrajinu. Po vykonaní procesných úkonov bol muž umiestnený do cely policajného zaistenia. Na druhý deň ráno pri jeho kontrole napadol policajta, ktorému spôsobil zranenia tváre,“ uviedla Mésarová. Doložila, že na základe dôkaznej situácie vyšetrovateľ cudzinca obvinil z útoku na verejného činiteľa a bol stíhaný väzobne.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #napadnutie #kúpalisko