Štát stavil na staré dobré jasle

Detské jasle po dlhých rokoch čakajú zmeny. Od budúceho januára sa za ne postaví štát a zahrnie ich do zákona ako sociálnu službu. Znamená to veľa, jednak bude musieť zabezpečiť aspoň čiastočné financovanie a určiť podmienky, za ktorých môžu jasle fungovať. V praxi by to mohlo priniesť vyšší počet zariadení a ich lepšiu kvalitu.

10.08.2016 13:06 , aktualizované: 20:00
deti, škôlka, materská škola, jasle, Foto:
Od budúceho roka sa jasle budú považovať za sociálnu službu.
debata (18)

Do 90. rokov minulého storočia spadali jasle do rezortu zdravotníctva a o deti sa starali zdravotné sestry. Po reforme zdravotníctva z legislatívy vypadli. Rezort práce pripravil novelu zákona o sociálnych službách, v ktorej si ich berie pod gesciu.

„Návrh sme pripravovali už od minulého roka, keďže sa toho nechytilo ani ministerstvo školstva, ani zdravotníctva. Naším zámerom nie je nasilu tlačiť rodičov, aby sa vzdávali celodennej starostlivosti o svoje deti do troch rokov, ale ak si to želajú, chceme im na to vytvoriť podmienky,“ reagoval štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš.

Ondruš odmietol, že novela zákona prichádza ako reakcia na júnový prípad 9-mesačného Adamka, ktorého mala v súkromných jasliach v Trnave zbiť učiteľka. Vtedy vyšlo najavo, že súkromné centrá nik nekontroluje, pretože chýba ich akékoľvek legislatívne ukotvenie. Na ich prevádzkovanie stačí, ak si žiadateľ vybaví voľnú živnosť. Nik už potom nemá právo zisťovať, aké vzdelanie majú napríklad učiteľky a ako sa jasle o deti starajú.

Ministerstvo preto v novele dáva na zriadenie jasieľ a ich chod jasné kritériá. Reaguje tiež na požiadavku rodičov na zvýšenie počtu miest. Do roku 2020 vyčlení z eurofondov na výstavbu nových alebo rekonštrukciu starších zariadení sumu vyššiu ako 28 miliónov eur. Peniaze pôjdu na 90 jaslí, z toho osem v Bratislavskom kraji a 82 v ostatných regiónoch. Pre deti sa tak vytvorí asi 1 800 nových miest.

Jasle, ale aj ostatné služby budú podľa Ondruša prevádzkovať samosprávy, tie zo štátneho rozpočtu dostávajú každý rok balík peňazí na sociálne služby. Či táto suma bude v prípade zriadenia jaslí vyššia, to Ondruš nespresnil. Povinnosť zriadiť jasle ale mestá mať nebudú, bude to na ich slobodnom rozhodnutí.

Hovorca rezortu Michal Stuška hovorí, že tok peňazí k samosprávam sa v posledných rokoch zintenzívnil. Štát podľa neho stále spolufinancuje poskytovanie sociálnych služieb, ktoré patria do kompetencie samospráv.

„V roku 2012 to bolo 37 miliónov eur, v roku 2015 to bolo 90 miliónov eur,“ vysvetľuje Stuška. Za štyri roky sa táto suma podľa neho takmer strojnásobila. Okrem rekonštrukcie štát pomôže príspevkom, ktorý aj dnes vypláca rodičom vo výške 280 eur mesačne. Samospráva sa tiež bude môcť dohodnúť so súkromným majiteľom jaslí, že mu na prevádzku poskytne peniaze.

Ako sa samosprávy novej príležitosti chytia, to hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák povedať ešte nevedel. „Nemáme zatiaľ o tom predstavu, počkáme si na ďalšie rokovanie, kde budeme riešiť financovanie podrobnejšie,“ vysvetlil Kaliňák.

Napríklad najväčšie sídlisko na Slovensku bratislavská mestská časť Petržalka má v tom už jasno. Prispeje na chod súkromných prevádzok. „Nad zriaďovaním nových jaslí neuvažujeme, nemáme na to momentálne priestorové kapacity,“ objasňuje hovorkyňa mestskej časti Michaela Platznerová.

Milada Dobrotková, prezidentka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb, si myslí, že novela rieši len to, čo potrebuje ministerstvo. „Aby mohli použiť zdroje z Európskej únie, začlenili jasle do systému sociálnych služieb, ktorý je však už teraz totálne finančne poddimenzovaný,“ hovorí Dobrotková.

Podľa nej je otázne, čo sa stane, keď sa dotácia v roku 2020 skončí. „Problém môžu mať menšie obce, utiahnuť celý chod jaslí a platiť kvalifikovaných ľudí,“ vysvetľuje Dobrotková. Samotný fakt začlenenia jaslí do zákona vníma pozitívne, najmä pre ich kontrolu a spôsob financovania.

Od budúceho januára sa prevádzkovatelia jaslí budú musieť zaregistrovať na samosprávnom kraji, pričom budú musieť zaplatiť správny poplatok vo výške 66 eur. Budú dokazovať, že spĺňajú potrebné hygienické, personálne či priestorové podmienky. Pôjde teda o štátom regulovanú a registrovanú sociálnu službu.

Ondruš ale upozorňuje, že šanca môcť podnikať aj na voľnú živnosť nezanikne. „My touto zmenou nemôžeme nikomu zakázať, aby si otvoril jasle na voľnú živosť, ale takéto zariadenia nebudú spadať do sociálnych služieb a nebudú regulované,“ pripomenul štátny tajomník. Zoznam zaregistrovaných prevádzok si budú rodičia môcť vyhľadať v oficiálnom registri ministerstva, a je na nich, akú formu prevádzky zvolia.

V zariadení bude môcť byť maximálne 20 detí, pričom na jedného pracovníka budú pripadať štyri deti. Platiť bude tiež, že počet detí v jednej miestnosti, kde budú spať aj sa hrať, nesmie presiahnuť 12. Pracovať v jasliach už nebude môcť hocikto. Novela upravuje, že 80 % zamestnancov musí mať stredné odborné vzdelanie alebo pedagogického, alebo zdravotníckeho charakteru.

Opatrovateľom sa môže stať aj absolvent gymnázia, pokiaľ absolvuje ministerstvom akreditovaný kurz opatrovania detí v rozsahu najmenej 220 hodín. Uvedená kvalifikácia je potrebná podľa novely na všetky tri varianty určené pre rodičov.

Cena za kurz sa pohybuje na úrovni 250 eur. Detské jasle budú po novom tiež podliehať prísnym hygienickým aj priestorovým podmienkam, ktoré bude kontrolovať kraj aj štát. Zariadenie pre deti do troch rokov poskytne starostlivosť, stravovanie, výchovu či záujmovú činnosť.

Pôvodnú správu z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotná starostlivosť #Braňo Ondruš