Výkyvy počasia nás budú sprevádzať do konca leta

Mnohí zo Slovákov sa zobudili do poriadne studeného rána. Hoci je ešte prvá polovica augusta, meteorológovia predpovedali riziko prízemných mrazov, ktoré sa mali objaviť nielen v niektorých severných, ale aj v južnejších okresoch. Už zajtra sa však má opäť otepliť a očakáva sa slnečný a horúci víkend. Takéto striedanie počasia, ktoré vždy zamáva s ľudským organizmom, nás vraj čaká do jesene.

11.08.2016 20:00
počasie, teplo, zmrzlina Foto: ,
Niekde meteorológovia hrozili prízemnými mrazmi, ale v Bratislave to bolo aj na zmrzlinu.
debata (2)

Posledné ochladenie sme cítili výraznejšie už vo štvrtok. V Bratislave ráno o ôsmej ukazovali teplomery na niektorých miestach len 12 stupňov Celzia. V noci na piatok sa očakávali najmä na severe územia vo výške päť centimetrov nad zemou aj prízemné mrazíky. Podľa meteorológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Marcela Macka to môžeme pripísať na vrub studenému frontu zo severozápadu, s ktorým k nám prišiel aj zvlnený front, a keďže mal ustať vietor, vytváralo to dobré podmienky na výrazný pokles teplôt. Podľa Macka výskyt prízemných mrazov v auguste je síce ojedinelý, no nie výnimočný jav.

Prudké ochladenie však neznamená, že leto sa už skončilo. Podľa meteorologičky Miriam Jarošovej sa nemusíme obávať nejakého posunu ročných období, že sa leto bude začínať oveľa skôr ako v minulosti a skôr sa bude aj končiť. Len sme zabudli na to, kde sa Slovensko nachádza. V našich zemepisných šírkach dokáže byť počasie aj v lete veľmi premenlivé. Chladný vzduch sa k nám dostane hoci len na pár dní či dokonca pár hodín a spôsobí takú veľkú zmenu v počasí, akú sme zažili teraz.

„Aj v minulosti sa takéto javy vyskytovali. Napríklad v 80. rokoch minulého storočia boli takéto chladné dni aj v nížinách západného Slovenska, podobne ako to bolo napríklad v stredu alebo vo štvrtok. My sme si však zvykli na teplo a za leto považujeme iba to obdobie, keď máme teploty nad 30 stupňov Celzia. Ale leto u nás je charakterizované skôr teplotami pod 30 stupňov a kopovitou búrkovou oblačnosťou v popoludňajších hodinách,“ pripomína Miriam Jarošová.

Podobne reaguje aj klimatológ SHMÚ Pavol Faško. Upozorňuje, že aj prízemné mrazy vo výške päť centimetrov nad zemou sme tu mali napríklad v rokoch 2005, 2011, ale aj vlani. „V Liptovskom Hrádku klesla teplota 9. augusta 2005 na mínus 0,2 stupňa Celzia, minulý rok 1. augusta namerali v Poprade mínus 0,4 stupňa,“ poznamenal Faško.

Premenlivé počasie ľuďom neprospieva. Praktická lekárka Elena Kupcová hovorí, že sú naň náchylní najmä meteosenzitívni ľudia. „Zmeny počasia sa u nich prejavujú závratmi, ťažšie sa im dýcha, viac sa potia, ich organizmus sa ťažšie prispôsobuje zmenám. Platí to najmä pre ľudí s vysokým tlakom a chorých na srdce,“ podotkla lekárka.

Nestále počasie má vplyv aj na úrodu. Niektorým plodinám určite neprospeje, napríklad paprika nemá rada takéto teplotné šoky.

Vinári sa pomaly chystajú na zber hrozna a nestále počasie nevplýva na úrodu najlepšie. Vinár Róbert Kušický tvrdí, že má na vinič zlý vplyv. „Striedanie tepla a zimy mu neprospieva. Navyše, teraz je veľa vlhka, čo je živná pôda pre všetky huby. Počasie, aké je v súčasnosti, má preto vplyv na kvalitu úrody,“ zdôraznil Kušický.

Po ochladení z konca tohto týždňa sa však opäť môžeme pripraviť na vzostup teplôt. Meteorológ Macko povedal, že to pocítime už tento víkend. „V sobotu by v najteplejších častiach Slovenska malo byť do 26, v nedeľu až do 30 stupňov Celzia,“ zdôraznil. Prudké ochladenie ako tento štvrtok a noc na piatok nám podľa neho na budúci týždeň výhľadovo nehrozí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #meteorológovia #prízemný mráz #august