Spor o koncesie sa blíži ku koncu

Rozhodnutie o tom, či minister kultúry Marek Maďarič (Smer) zostane, alebo odíde z funkcie, nemusí byť tak ďaleko. Novela o zvýšení koncesionárskych poplatkov, na schválenie ktorej tlačí Maďarič a podmieňuje tým svoje zotrvanie, sa dostala medzi vládne materiály.

12.08.2016 12:00
Marek Maďarič. Foto: ,
Minister kultúry Marek Maďarič stojí pred dilemou, či pre spor o konceionárske poplatky odíde z funkcie.
debata (25)

Termín, kedy bude o nej kabinet rokovať, nie je známy. So zdražovaním nesúhlasí koaličný partner SNS, podľa jej šéfa Andreja Danka minister nemal tento zákon do vlády vôbec predkladať. Ak už aj tento spor dopadne odchodom ministra, politológ si myslí, že stabilitu vládnej koalície to neohrozí.

Novela zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), ktorá okrem iného navrhuje zvýšenie koncesií zo súčasných 4,64 eura na 7 eur, je medzi materiálmi, ktoré čakajú na zaradenie na rokovanie vlády. Začiatkom tohto týždňa už prešla cez právnikov v Legislatívnej rade. Medzirezortné pripomienkovanie prinieslo viac ako 170 výhrad. Maďarič ako predkladateľ návrhu takmer rovnú polovicu z nich neakceptoval. Materiál tak ide do vlády s rozporom s ministerstvom financií, so zamestnávateľmi či s verejnosťou.

Rezortu kultúry sme sa pýtali, či minister stále trvá na odstúpení v prípade neúspechu vo vláde a či už na túto tému prebehli rokovania koalície, odpoveď sme však do našej uzávierky nedostali. SNS stále tvrdí, že jej názor sa nezmenil. „Koncesionárske poplatky by sa nemali zvyšovať, pokiaľ sa nenájdu rezervy pri financovaní verejnoprávnych médií,“ povedala hovorkyňa strany Zuzana Kohútková. Doplnila, že predseda SNS Andrej Danko nemá možnosť zabrániť konaniu jednotlivých ministrov. „Pokiaľ sa minister kultúry rozhodne odstúpiť, je to jeho osobné rozhodnutie,“ poznamenala hovorkyňa.

Denník Pravda oslovil aj ostatné koaličné strany s otázkou, ako budú ich ministri pri tejto novele hlasovať. Strana Sieť necháva rozhodnutie na nového predsedu, ktorého si bude voliť na sneme túto sobotu. „Niekoľko dní pred snemom považujeme za vhodné, aby politický postoj Siete k tomuto návrhu definovalo a prezentovalo nové vedenie strany,“ uviedla hovorkyňa Siete Karmen Nemetová.

Hovorca strany Most-Híd András Nagy pripomenul, že ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská informovala už v utorok po Legislatívnej rade vlády, že rada rieši zákony čisto z technického a právneho hľadiska a nie politického. „Rozhodnutie Legislatívnej rady vlády je len právna záležitosť, ale k dohode o tom, aby sa zákon odsúhlasil vo vláde, je potrebná ešte politická dohoda koalície, a tá ešte nie je,“ konštatoval Nagy. Smer na otázky do našej uzávierky neodpovedal.

Podľa politológa Michala Horského vládny návrh ministra Maďariča nezohľadnil kritické námietky koaličného partnera. „Aj preto je neisté, či sa čaká na to, že až parlamentné pripomienky zredukujú pôvodný návrh ministra, alebo ide o zásadnejší úmysel a minister Maďarič tým deklaruje svoj jednoznačný postoj podpory súčasnému vedeniu verejnoprávnej televízie aj za cenu vážnych koaličných nezhôd,“ zhodnotil politológ.

Ako Horský poukázal, ak by minister Maďarič rezignoval, čo však v tejto chvíli nik nepredpokladá, bolo by vhodnejšie, ak by tak urobil na sneme Smeru a nie pri novele zákona. Odchod ktoréhokoľvek ministra podľa neho nemôže zásadným spôsobom ohroziť stabilitu vládnej koalície. „Na obsadenie rezortu kultúry má Smer iste celý rad kandidátov, nie však už na post podpredsedu strany, ktorý zatiaľ zohrával kľúčovú úlohu pri projektovaní volebných kampaní a strany,“ uzavrel Horský.

Spor okolo koncesií trvá od konca mája, keď ministerstvo kultúry bez dohody s koaličným partnermi dalo zákon na pripomienkovanie. Maďarič svoj postup zdôvodnil tým, že racionalizácia poplatkov pre verejnoprávnu RTVS je súčasťou programového vyhlásenia vlády. Proti sa postavil Danko, ktorému sa zdražovanie zdalo drastické. Od RTVS chcel preto analýzu hospodárenia a zámer, kde plánuje peniaze investovať.

Danko upozorňoval, že verejnoprávne médium kupuje predražené programy od externých spoločností, požadoval aj viac domácej tvorby. SNS vyhlásila, že zvýšenie koncesií podporia po diskusii a systémových zmenách v televízii. Maďarič si zase dal podmienku, že ak zvýšenie koncesií neprejde, odstúpi z postu ministra. Nezhody riešili na viacerých koaličných radách, k výsledku však nedošli.

Novela navrhuje zvýšiť úhrady pre Rozhlas a televíziu Slovenska zo súčasných 4,64 eura na 7 eur. Zamestnávatelia budú po novom platiť od 7 do 697 eur podľa toho, koľko majú zamestnancov. Suma by sa mala každé štyri roky valorizovať. Po novom budú do skupiny oslobodených od koncesií patriť aj ľudia poberajúci dávky v hmotnej núdzi. Ruší sa tiež ohlasovacia povinnosť oslobodených aj platiteľov, ktorí už budú RTVS iba oznamovať, a tá si ich tvrdenia bude overovať v príslušných inštitúciách. Cieľom novely je podľa rezortu kultúry finančne stabilizovať verejnoprávne vysielanie na Slovensku a zaviesť nezávislý a transparentný systém určovania poplatkov.

Riaditeľ RTVS Václav Mika avizoval, že peniaze z koncesií použijú na nový tretí kanál, pričom nepôjde iba o športový okruh. Ďalej chce podporiť zlepšenie technických parametrov vrátane HD, väčšie množstvo vlastnej výroby, pôvodnej a detskej tvorby, kinematografie a regionálneho vysielania v rozhlase.

K zákonu došlo viac ako 170 pripomienkach. Zdražovanie odmietli najmä podnikateľské združenia. Hĺbkový audit RTVS požadovalo napríklad Združenie podnikateľov, tiež celospoločenskú diskusiu o úlohách verejnoprávneho média a spôsobe jeho financovania. S ráznym návrhom prišlo tiež ministerstvo financií. V prípade zvýšenia poplatkov navrhlo zrušiť všetky štátne dotácie pre RTVS.

Kto neuspel s pripomienkou k Maďaričovmu návrhu

  • Ministerstvo financií – žiadalo po zvýšení koncesií odstrihnúť RTVS od štátneho rozpočtu.
  • Klub 500 – postavil sa proti tomu, aby poplatky hradil zamestnávateľ/práv­nická osoba, ktorá zamestnáva ľudí. Považuje to za duplicitu, keďže koncesie platí aj samotný zamestnanec.
  • Republiková únia zamestnávateľov – odmietla zvyšovanie poplatkov, považuje ich totiž za formu samostatnej dane. Podľa nej v poslednom období dochádza k sústavnému nárastu daňového zaťaženia
  • Združenie miest a obcí Slovenska – žiadalo, aby organizácie, ktoré poskytujú terénne ošetrovateľské a sociálne služby neboli povinné platiť poplatky, oslobodení od úhrady by mali byť aj ich zamestnanci.
  • Združenie podnikateľov Slovenska – požadovalo najprv hĺbkový audit RTVS, na základe ktorého by sa potom rozhodlo o nových úhradách. Navrhovali tiež, aby ministerstvo kultúry zorganizovalo širokú celospoločenskú diskusiu o postavení a úlohách RTVS a spôsobe jej financovania.
  • Verejnosť – chcela, aby sa pri stanovení počtu zamestnancov zohľadňovalo, či zamestnanec pracuje na plný, alebo skrátený pracovný úväzok, teda aby sa pri stanovení počtu zamestnancov vychádzalo z prepočítaného počtu zamestnancov.
  • K novele zákona prišlo spolu vyše 170 pripomienok, 85 ich predkladateľ, teda minister kultúry, neakceptoval.

Pozn.: Vybraté z pripomienko­vacieho konania k návrhu novely zákona o úhradách pre RTVS

Zmeny, ktoré prináša novela zákona o úhradách pre RTVS

  • Zmena sadzby úhrady: Koncesionárske poplatky sa pre fyzické osoby zvýšia zo súčasných 4,64 eura na 7 eur. Zamestnávatelia budú po novom platiť od 7 eur do 697 eur podľa počtu zamestnancov. (7 eur – zamestnávateľ, ktorý zamestnáva od 3 do 9 zamestnancov, 28 eur – zamestnávateľ, ktorý zamestnáva od 10 do 49 zamestnancov, 120 eur – zamestnávateľ, ktorý zamestnáva od 50 do 249 zamestnancov, 299 eur – zamestnávateľ, ktorý zamestnáva od 250 do 999 zamestnancov, 697 – eur zamestnávateľ, ktorý zamestnáva 1 000 a viac zamestnancov.) Oproti súčasnosti tak sadzby pre každú kategóriu platiteľov narastú asi o 50 percent.
  • Nový mechanizmus stanovenia sadzby úhrady: Založený je na automatickej valorizácii v závislosti od miery inflácie. Sadzba pre každú kategóriu platiteľa sa bude valorizovať každé štyri roky k 1. januáru tak, že naposledy platná sadzba sa vynásobí priemernou mierou inflácie. Ak bude miera inflácie záporná, sadzba na nasledujúce štyri roky sa meniť nebude.
  • Rozšírenie okruhu oslobodených platiteľov: K osobám oslobodeným od koncesionárskych poplatkov pribudnú poberatelia pomoci v hmotnej núdzi a tí, ktorí sú spoločne s nimi posudzovaní. Aj naďalej ostanú oslobodení ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím a osoby, ktoré s nimi žijú v domácnosti a majú na adrese odberného miesta takýchto platiteľov trvalý pobyt. Dôchodcom, ktorí nemajú príjem z pracovnej činnosti, tiež zostanú 50-percentné zľavy.
  • Zrušenie preukazovacej povinnosti platiteľov: Novela zákona tiež ruší preukazovaciu povinnosť platiteľov aj oslobodených osôb. V súčasnosti totiž musia napríklad dôchodcovia posielať RTVS kópiu výmeru penzie od Sociálnej poisťovne. Okrem toho musia priložiť aj čestné vyhlásenie o tom, že nemajú žiadny iný príjem a až následne získajú 50-percentnú zľavu z koncesionárskeho poplatku. Po novom budú platitelia skutočnosti pre platenie alebo oslobodenie RTVS len oznamovať. Verejnoprávne médium si ich potom overí u príslušných subjektov, ktoré majú údaje k dispozícii.

Zdroj: ministerstvo kultúry

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesie