Bugár: Zmena síl určite niečo znamená. Zaútočí Most na Brecelyho kreslo?

Vysokopostavený politik vládnej koalície v utorok pre Pravdu povedal, že si nevie dosť dobre predstaviť, že Roman Brecely zostane ministrom dopravy po tom, čo skupina piatich poslancov Siete okolo Andreja Hrnčiara opustila stranu.

17.08.2016 07:30
Béla Bugár, Bugár, Foto: ,
Podpredseda parlamentu a šéf Mostu–Híd Béla Bugár hovorí, že "zmena síl určite niečo znamená" strana bude musieť rozhodnúť ako ďalej.
debata (98)

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár bude s päticou (Andrej Hrnčiar, Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor a Igor Janckulík) už dnes rokovať o ich možnom prijatí do poslaneckého klubu Mostu-Híd.

Andrej Hrnčiar sa pre Pravdu včera vyjadril, že nie je prípustné, aby ako nezaradení poslanci podporovali vládnu koalíciu, lebo to nie je štandardné. „Preto sme spravili takýto krok, aby nebola spochybnená funkčnosť a stabilita vládnej koalície. Nechceme, aby na koalíciu niekto ,strieľal‘, že sú tam nezaradení poslanci, že sa s nimi vyjednáva. Už to bolo neštandardné, že Sieť nemala vlastný klub,“ povedal Hrnčiar.

Smer zatiaľ situáciu nekomentuje

Vládne strany v utorok tému prípadnej trojkoalície nekomentovali. Smer reagoval, že „politický vývoj v strane Sieť je čisto vnútrostranícka záležitosť tohto subjektu a nemá vplyv na fungovanie vládnej koalície“. Či sa bude otvárať koaličná zmluva, je podľa šéfa poslaneckého klubu Smeru Martina Glváča ťažké povedať. „Treba si počkať, čo si povedia vládni partneri,“ poznamenal.

Hrnko: Koalícia je pevná

Podpredseda vládnej SNS Anton Hrnko uviedol, že koaličná zmluva je podpísaná a musí sa postupovať podľa nej. „Neviem povedať, ako to bude v budúcnosti. Musí na to zareagovať predsedníctvo SNS a ešte sme o tejto situácii nerokovali,“ podotkol Hrnko s tým, že koalícia je momentálne pevná. „Títo ľudia deklarovali podporu koalícii. Uvidíme, aký vplyv to bude mať na postavenie Siete,“ povedal na adresu piatich odídencov zo Siete.

Bugár: Ak sa dohodneme, vec posúdi koaličná rada

O situácii v utorok večer predbežne rokovalo vedenie Mostu-Híd. (Viac v správe Most-Híd začne rokovať s päticou odídencov zo Siete.) Ich prijatím do klubu Mostu-Híd sa jeho počet rozrastie z 10 na 15. To znamená, že Most-Híd bude mať rovnaký počet členov klubu ako SNS. So vstupom Hrnčiarovej skupiny tak Most-Híd získa silnejšiu pozíciu. Keďže SNS má aktuálne troch ministrov, aj strana Bélu Bugára by mohla požiadať o tretie kreslo vo vláde, teda o spomínaný Brecelyho post. Ak by sa na to odhodlala, pravdepodobne by sa mohol zmeniť počet poslancov podporujúcich koalíciu z 81 na 79 poslancov. Nie je totiž isté, ako by sa zachovali zostávajúci dvaja poslanci Siete Alena Bašistová a Radoslav Procházka. Respektíve, ak Procházka uspeje ako sudca v Luxemburgu, jeho náhradníčka Zuzana Zimenová.

Šéf Mostu-Híd Béla Bugár v utorok po predsedníctve povedal iba toľko, že s odídencami zo Siete budú rokovať. Ak sa dohodnú, celá vec pôjde na koaličnú radu a tá rozhodne, či sa prípadne otvorí koaličná zmluva a upravia sa pomery v koalicií. „Zmena síl určite niečo znamená, budeme sa musieť rozhodnúť ako ďalej,“ povedal Bugár. Viac sa k tomu nechcel vyjadriť, rovnako nepovedal, či má jeho strana záujem o post ministra dopravy.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #koalícia #Andrej Hrnčiar #Sieť #Roman Brecely