Najkrajšia tiesňava sa opäť odhalila až po 40 rokoch

Dlhé roky boli fanúšikovia Slovenského raja zvedaví, ako sa príroda vyrovnáva s ničivým požiarom, ktorý pred 40 rokmi zachvátil roklinu Kyseľ. Kedysi turistický chodník, ktorého lákadlom je viacero vodopádov, bol odvtedy zatvorený. Od štvrtka turisti môžu na vlastné oči vidieť, ako tiesňava dnes žije a ako za ten čas opeknela.

18.08.2016 19:00
debata (14)
zväčšiť Karolínyho vodopád - voľne prístupná časť s... Foto: Peter Olekšák
slovenský raj, roklina, kyseľ Karolínyho vodopád - voľne prístupná časť s ferratovými prvkami, ale bez povinnosti mať ferratový „set".

Čierne hodiny zažil Kyseľ v noci zo 16. na 17. júla 1976. Požiar vtedy spôsobilo pravdepodobne neuhasené ohnisko v ústí Kyseľa pri Bielom potoku. Oheň sa rozšíril na severné svahy tiesňavy na plochu 30 hektárov. Keďže vtedy bolo extrémne horúco, uhasil ho až po týždni výdatný dážď. Daň bola krutá. Požiar takmer úplne zničil lesný porast, rozsiahla erózia obnažila vápencové bralá, odumreté kmene stromov a uvoľnené balvany sa zosunuli zo strmých svahov do rokliny. Zostala tam spúšť. Horskí záchranári odtiaľ postupne vyniesli dve tony zničeného zariadenia, ktoré bolo súčasťou turistických chodníkov.

Kedysi najnavštevovanejšiu a aj najkrajšiu časť Slovenského raja sa na radosť turistov teraz podarilo sprístupniť. „Znovu vidieť za štyri desaťročia nedotknutú a neporušenú prírodu bude obrovským zážitkom nielen pre ochranárov a vyznávačov turistiky, ale pre všetkých ľudí, ktorí si idú do prírody oddýchnuť a načerpať silu," povedal pri znovuotvorení chodníka minister životného prostredia László Sólymos. Pripomenul, že je to výsledok práce ochranárov zo Štátnej ochrany prírody, Správy Národného parku Slovenský raj a Horskej záchrannej služby.

zväčšiť Temnica - neopakovateľná úžina, kde sa... Foto: Peter Olekšák
slovenský raj, roklina, kyseľ Temnica - neopakovateľná úžina, kde sa prechádza jedným krokom vo výške z ľavej strany ferraty na pravú.

Riaditeľ oblastného strediska Horskej záchrannej služby Slovenský raj Ivan Krajčír priblížil, že horskí záchranári tu vo svojom voľnom čase odpracovali 1 500 hodín, nainštalovali 420 stupov, 150 skôb a použili 380 metrov lana.

Znovuotvorenie turistického chodníka v Kyseli považuje riaditeľ správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil za udalosť minimálne desaťročia. Podľa neho to bude mať významný vplyv na rozvoj turizmu v regióne Spiša. „Táto národná prírodná rezervácia je a bude perlou Slovenského raja. Posledných štyridsať rokov ho dotvárala len sama príroda," zdôraznil Dražil.

zväčšiť Nad Temnicou. Foto: Peter Olekšák
Slovenský raj, roklina, kyseľ Nad Temnicou.

Vynovený náučný chodník sa volá Kyseľ – Ferrata Horskej záchrannej služby a je sprístupnený formou ferraty, čo je zaistená cesta vybavená istiacimi lanami a železnými stúpačkami. Je dlhý takmer 1,5 kilometra s prevýšením 179 metrov, zaradený je do tretieho stupňa obťažnosti.

„Turisti budú prechádzať nad roklinou vo výške tri až desať metrov a ponúknu sa im tak celkom iné pohľady ako z iných turistických chodníkov. Len prvá časť chodníka povedie riečiskom. Tento typ chodníka bude zábezpekou, že turisti nebudú v tejto časti Slovenského raja vyšliapavať chodníky, a tak nedôjde k poškodeniu prírody," pripomenul riaditeľ národného parku.

Na túru ferratovou cestou sa ľudia nemôžu vybrať bez istiacich pomôcok. Podľa Dražila je povinnou súčasťou prilba, „set" tlmičov pádov i pevná protišmyková obuv. Tzv. ferratový set obsahuje systém dvoch karabín, ďalej tlmič pádov, ktorý je pevne spojený s telom cez sedadlo a popruhy na hrudi. Výstroj je možné v národnom parku požičať za päť eur na jeden deň, bežne sa dá kúpiť na internete. Vo výbave turistu by podľa odporúčaní nemali chýbať ani rukavice, batoh s lekárničkou či sedací úväz.

Odmenou za náročnú túru je pohľad na Barikádový, Kaplnkový, Obrovský vodopád a vodopád Roklina, no aj vodopád v Temnici, ktorý je najkrajším úsekom rokliny. Napríklad názov pre Barikádový vodopád je odvodený do pomenovania skaly – Barikáda, po ktorej voda steká vo dvoch prúdoch.

zväčšiť Obrovský vodopád - najťažšia časť ferraty. Foto: Peter Olekšák
slovenský raj, roklina, kyseľ Obrovský vodopád - najťažšia časť ferraty.

Na rozdiel od novootvoreného chodníka turisti budú môcť aj naďalej využívať náhradnú trasu, ktorá vedie nad Obrovským vodopádom po rázcestie na Malom a Veľkom Kyseli. Tá je prístupná aj bez potreby ferratového „setu".

Ferrata je jednosmerná, povedie výhradne zdola nahor a vo voľnom tempe zaberie turistom takmer štyri hodiny času. Chodník bude v prevádzke len v období od 15. júna do 31. októbra, poplatok za vstup je päť eur. Na túru je možné ísť v sprievode profesionálneho pracovníka správy národného parku, poplatok je 50 eur. Ak sa niekto rozhodne pre túru načierno, pri kontrole mu hrozí pokuta na mieste 66 eur.

Obnova najkrajšieho turistického chodníka v Slovenskom raji stála 65-tisíc eur. Finančne prispeli najmä Štátna ochrana prírody z Programu slovensko-švajčiarskej spolupráce, ďalej Košický samosprávny kraj, Horská záchranná služba aj súkromní sponzori.

Kyseľ je tiesňava na východnom okraji planiny Glac, nachádza sa medzi hrebeňmi Pircu a Čertovej sihote. Na rázcestí v Kyseli sa delí na Veľký a Malý Kyseľ. Roklina je národnou prírodnou rezerváciou. Slovenský raj je vôbec prvým národným parkom na Slovensku, ktorý má určené zóny ochrany prírody podľa nových pravidiel.

Čo môže turista uvidieť v rokline Kyseľ z fauny a flóry

Kamzík vrchovský alpský
Kamzík vrchovský alpský Kamzík vrchovský alpský
Sokol sťahovavý
Sokol sťahovavý Sokol sťahovavý
Dubnik (ďateľ) trojprstý
Dubnik (ďateľ) trojprstý Dubnik (ďateľ) trojprstý
Salamandra škvrnitá
Salamandra škvrnitá Salamandra škvrnitá
Stokráska Micheliho
Stokráska Micheliho Stokráska Micheliho
Poniklec slovenský
Poniklec slovenský Poniklec slovenský

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #roklina #Kyseľ