Manželstvá gejov a lesieb rozbúrili vody u evanjelikov

Na jeho stranu sa postupne pridávajú veriaci, evanjelickí teológovia, ale aj cirkevné zbory. No zrejme to nestačí. Mladý evanjelický kňaz Jakub Pavlús má prísť o svoju prácu, pretože podporil manželstvá homosexuálov. Cirkevných hodnostárov to viedlo k tomu, aby s ním rozviazali pracovný pomer. V evanjelických farnostiach sa proti nim začína šíriť odpor.

19.08.2016 07:00
jakub pavlús Foto:
Jakub Pavlús už nebude farárom evanjelickej farnosti
debata (481)

Pavlús už od pondelka nebude farárom v Turanoch pri Martine. Zbor biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) mu nepredĺžil pracovnú zmluvu. Dôvodom je to, že vlani pred referendom o rodine na pracovnom stretnutí s biskupmi odmietol súhlasiť s definíciou, že manželstvo je iba zväzok muža a ženy. Tento rok si ho pozvali na koberec. Jedinou otázkou bolo, či zmenil názor na manželstvo. Pavlús odpovedal, že nie. To stačilo na to, aby dostal padáka. „Ako kaplán som skončil. Pokiaľ ide o môj súkromný názor, tak nie je dôvod na to, aspoň z hľadiska štátnej legislatívy, aby nemohli do manželstva vstupovať osoby rovnakého pohlavia. A v tomto sme sa nezhodli s biskupmi," povedal Pavlús, ktorý na farskom úrade v Turanoch pracoval rok.

Ako farár na Slovensku skončil

Evanjelická vrchnosť je nekompromisná. „Zbor biskupov konštatoval, že názory a stanoviská kaplána Jakuba Pavlúsa na manželstvo a rodinu sú v rozpore s vieroukou ECAV na Slovensku. To bol dôvod, prečo zbor nesúhlasil s uzatvorením novej pracovnej zmluvy,“ tvrdí v stanovisku.

Ako farár Pavlús na Slovensku skončil. „O iný farský úrad sa nemôžem uchádzať, keďže zmluvu mi môj nadriadený nepredĺžil, už nie som zamestnancom cirkvi," dodal s tým, že do konca augusta má ešte pracovnú zmluvu na základnej škole, potom sa chce pár týždňov venovať výhradne manželke a deťom.

Na jeho stranu sa postavili cirkevníci, kňazi, pedagógovia aj doktorandi z Evanjelickej bohosloveckej fakulty a žiadali biskupov v otvorených listoch, aby svoje rozhodnutie prehodnotili. Nič nepomohlo. Neobmäkčil ich ani fakt, že kňaz má rodinu a bude ju musieť uživiť.

„List adresovaný biskupom sme koncipovali v nádeji, že bude možné ešte nejakým spôsobom ovplyvniť ich rozhodnutie, a čakáme na nejakú odpoveď, ale ako to celé dopadne, to si netrúfam odhadnúť. Registrujem, že sa dvíha dosť silná vlna protestov, nespokojnosti a prekvapených reakcií voči tomuto rozhodnutiu, možno to spôsobí nejakú zmenu," mieni jeden z autorov protestného listu Ondrej Prostrednik, ktorý bol v minulosti generálnym tajomníkom Ekumenickej rady cirkví na Slovensku. V súčasnosti pôsobí ako docent na Evanjelickej bohosloveckej fakulte. Pavlúsa podporili aj ďalší pedagógovia.

Prostrednik ďalej uviedol, že ide po ľudskej stránke o tvrdé rozhodnutie. Pavlús sa podľa neho nedávno ženil, narodili sa im dvojičky a má rodinu. „Pokiaľ ide o dôvody ukončenia pracovného pomeru, toto je skutočne znepokojujúci precedens, keď v prostredí evanjelickej cirkvi je niekto potrestaný za názor, ktorý je navyše predmetom diskusie vo väčšine cirkví," doplnil.

Náhradu už našli

Predsedajúca zborová farárka Anna Polcková z Cirkevného zboru Bratislava Staré Mesto považuje trest pre mladého kňaza za neprimeraný, ľudsky necitlivý, popierajúci základné princípy slobody prejavu a osobného názoru. „Vyzývame Zbor biskupov k neodkladnému začatiu širokej odbornej diskusie k aktuálnym celospoločenským otázkam týkajúcim sa manželstva a rodiny,” vyhlásila Polcková.

Kaplána sa zastali aj jeho cirkevníci. „Je to dobrý človek, odvádzal dobrú prácu a je nám veľmi ľúto, že tu už nie je. Keď sme sa to dozvedeli, že má skončiť, napísali sme list na biskupské úrady, snažili sme sa to riešiť, no neuspeli sme," priblížila Viera Jarošová z cirkevného zboru v Turanoch. Ako farníci to nechceli riešiť protestmi. „Sme kresťania, ale vidím, že sme to neporiešili a je nám to ľúto," dodala.

Na otázku denníka Pravda, či Zbor biskupov nezmení svoj názor, odpovedali, že je to vnútornou vecou cirkvi. Náhradu za Pavlúsa už našli.

Vodu kážu, víno pijú?

Sociologička Sylvia Porubänová si myslí, že najvyššia hierarchia cirkvi či katolíckej, alebo evanjelickej sa skutočne vyznačuje nekompromisným konzervativizmom, ktorý je viditeľný práve pri ľudskoprávnych otázkach. „Jedna vec je všeobecne rozprávať o láske a porozumení a v skutočnosti konkrétny prípad z reality, pri ktorom vyjadruje svoj názor, trestať veľmi striktným spôsobom," pripomenula Porubänová s tým, že to je tá zlá správa.

Dobrou správou podľa nej je, že ešte stále vidieť rozdiel medzi evanjelikmi a katolíkmi, pokiaľ ide o mieru konzervativizmu alebo otvorenosti ľudskoprávnym otázkam. To, že sa časť predstaviteľov evanjelickej cirkvi, či už kolegov kňazov, alebo z akademického sektora, otvorene za Pavlúsa postavila s vedomím konkrétnych rizík a sankcii, ktoré môžu byť voči ním vyvodené, tak to sa v katolíckej cirkvi nemôže stať. „Svedčí to o tom, že tam panuje väčšia sloboda, takže to vyznieva lepšie v prospech evanjelickej cirkvi," poznamenala sociologička. Otázkou podľa nej ešte zostáva, aké stanovisko k prípadu zaujmú biskupi a aké bude reálne riešenie kauzy mladého človeka.

© Autorské práva vyhradené

481 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #homosexuáli #manželstvá #LGBTI+