Splatí oslabená Sieť svoje dlhy?

Strana Sieť je odkázaná pri splácaní svojho dlhu na to, aby v parlamente vydržala celé štvorročné volebné obdobie. V prípade predčasných volieb by prišla o časť príspevkov zo štátneho rozpočtu, od ktorých je závislé jej financovanie a hlavne splácanie pôžičiek. Českej Fio banke z takmer trojmiliónového úveru strana vrátila zatiaľ približne polovicu.

19.08.2016 12:00
siť, radoslav prochádzka Foto:
Sieť minula na volebnú kampaň financovanú z úveru vyše dva milióny eur. Na snímke Radoslav Procházka na stretnutí s občanmi v Nitre, február 2016.
debata (15)

Okrem banky Sieti požičali peniaze aj poslanci, ktorí v nej už v súčasnosti nie sú. Najvyššiu sumu, 100-tisíc eur, jej poskytol bývalý podpredseda Andrej Hrnčiar. Ako pred časom uviedol pre denník Pravda, išlo o oficiálnu pôžičku, ktorá mu odišla z osobného účtu a celú sumu už má späť vďaka štátnym príspevkom. „Išlo o všetky moje úspory, takže som povedal, že môžem požičať, ale požadujem vrátenie hneď z prvej tranže zo štátneho rozpočtu, a to aj bolo dodržané,“ konštatoval Hrnčiar. Peniaze dostal podľa vlastných slov späť v máji.

Strane prispeli aj ďalší odídenci Katarína Cséfalvayová a Eduard Adamčík. Poslankyňa dala strane 2 500 eur. Teraz, keď odišla zo strany, ako získa peniaze späť? „Niekto požičiaval viac niekto menej, moja pôžička je relatívne malá suma. Mala som inzerciu v časopise a na sociálnych sieťach a platila mi to Sieť s tým, že sme sa dohodli, že to bude z pôžičky,“ vysvetlila Cséfalvayová. Poznamenala, že pôžičku teda považuje za vyriešenú a uzavretú vec a žiadne peniaze požadovať nebude. S kancelárom sa ústne dohodli na splatení reklamou. „Peniaze nepovažujem za stratené, lebo som za ne dostala protihodnotu, potom som zvlášť za reklamu neplatila,“ doplnila poslankyňa.

Adamčík podľa údajov vo výročnej správe prispel do rozpočtu strany sumou 70-tisíc eur. Či svoje peniaze alebo časť z nich získal späť, však nepovedal. „Moja pôžička strane Sieť je vzťah medzi mnou a Sieťou a v prípade problémov sa o nej budem rozprávať so štatutármi strany. Žiadne špeciálne dohody ani podmienky tejto pôžičky neexistujú. Je to štandardná pôžička strane, ktorú som pomáhal zakladať,“ reagoval Adamčík.

Hlavnú časť zdrojov na financovanie svojej činnosti a kampane, presne 2,8 milióna eur, si strana požičala od Fio banky. Dohodla sa s ňou na splátkovom kalendári na celé volebné obdobie. Na tento rok bola určená splátka 1,2 milióna eur, ktorú už strana uhradila. Zvyšných 1,6 milióna eur bude banke odovzdávať od budúceho roka až do roku 2020, nakedy je dohodnutá splatnosť celej sumy.

Pôžičky Siete

  • Úver vo výške 800-tisíc eur poskytla Fio banka Sieti na základe zmluvy o úvere z 29. augusta 2014. Vtedajší predseda strany Radoslav Procházka vyhlásil, že za pôžičku ručí svojimi pozemkami.
  • Podľa dodatku z 21. júla 2015 bola pôvodná zmluva navýšená o milión eur, ďalší dodatok z 26. novembra 2016 navýšil pôžičku o milión eur. Spolu si tak Sieť od banky požičala 2,8 milióna eur.
  • V zmluve s bankou, ktorú Sieť zverejnila v januári tohto roka, sú ako ručitelia uvedení iba strana Sieť a jej dnes už bývalý predseda Radoslav Procházka. Zmluva hovorí hlavne o ručení Siete budúcimi príjmami, teda príspevkami zo štátneho rozpočtu.
  • Úver je splatný najneskôr do 6 rokov od uzavretia zmluvy, teda do 29. 8. 2020.
  • Strana sa s bankou dohodla na splátkach na celé volebné obdobie. Na rok 2016 bola dohodnutá splátka v sume 1,2 mil eur, ktorá je už podľa Siete splatená. Zvyšných 1,6 mil eur bude strana splácať postupne.
  • Podľa záverečnej správy Siete na volebnú kampaň, financovanú tiež z úveru, minula presne 2 157 020,23 eur.

Podľa údajov v zmluve o úvere boli ako jediní dvaja ručitelia uvedení Sieť a jej vtedajší predseda Radoslav Procházka. Expredseda ručí svojimi pozemkami, zmluva však hovorí najmä o ručení budúcimi príjmami Siete. Ide o príspevky zo štátneho rozpočtu za získané voličské hlasy, príspevky na činnosť a na poslanecké mandáty. Spolu je to viac ako tri a pol milióna eur. Celú sumu však strana dostane iba v prípade, že volebné obdobie potrvá štyri roky. V prípade skrátenia volebného obdobia by o časť štátnych príspevkov prišla, čo by jej mohlo spôsobiť problémy pri splácaní dlhov.

Na podrobnosti úveru a možné sankcie pri nesplácaní sme sa pýtali aj samotnej banky, odmietla však poskytnúť akékoľvek informácie. „S ohľadom na bankové tajomstvo nemôžeme poskytnúť žiadne informácie týkajúce sa našich klientov,“ povedal hovorca Fio banky Zdeněk Kovář.

V súvislosti s nedávnymi zmenami na predsedníckom poste sme od Siete chceli vedieť, či za úver stále ručí Procházka, alebo ručenie prešlo na nového lídra a ministra dopravy Romana Brecelyho. Zaujímalo nás tiež, akú sumu z príspevkov od štátu už strana dostala a na akú ešte čaká. Do štvrtkovej uzávierky však Sieť neodpovedala, sľúbila, že tak urobí.

V každom prípade za voličské hlasy už strana dostala od štátu 1,29 milióna eur. Všetky strany, ktoré získali viac ako tri percentá hlasov, získajú príspevok naraz a v plnej sume bezprostredne po voľbách. Ďalšie dva príspevky sa však nevyplácajú jednorazovo, ale postupne počas celého volebného obdobia. Príspevok na činnosť, ktorý je rovnaký ako za hlasy, teda 1,29 milióna eur, a príspevok na poslanecké mandáty 1,06 milióna eur, by sa však v prípade predčasných volieb krátili podľa počtu mesiacov.

„Podľa mojich informácií štátny finančný príspevok pre Sieť bude stačiť na pokrytie úveru,“ spresnil predvčerom bývalý podpredseda Andrej Hrnčiar. K téme dlžôb strany a ručenia za úver bývalého predsedu Procházku sa pre týždenník Plus 7 dní vyjadrila aj jeho manželka. „Čo sa týka obavy z dlhu, zatiaľ nemám dôvod obávať sa,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #poslanci #financovanie #Sieť #štvorkoalícia