Horský: Brecelyho malú skúsenosť vyvážil realizmus

Po niekoľkomesačnom pnutí v strane Sieť je dôležité, že vládna koalícia pokračuje. Politológ Michal Horský si myslí, že v tomto zložení môže byť efektívnejšia. Oceňuje, že šéf Siete Roman Brecely sa zachoval vecne a vzdal sa kresla ministra dopravy.

20.08.2016 08:00
Michal Horský Foto: ,
Politológ Michal Horský.
debata (22)

Myslíte si, že vládna koalícia bude lepšie fungovať v trojčlennom zložení?
Niekoľkomesačné napätie o úlohe poslaneckého klubu strany Sieť vzhľadom na jej vnútrostranícke rozpory skončilo pre stabilitu vlády šťastne. Každá užšia vládna koalícia je efektívnejšia a akcieschopnejšia ako širšia.

Či bude vládna koalícia v nasledujúcich mesiacoch otvárať koaličnú zmluvu a prerábať ju na trojčlennú, alebo v rámci súčasnej zmluvy upraví ministerské posty, je otvorené. Nie je to však najpodstatnejšia otázka.

Dôležité je, že tak ako premiér oznámil, vládna koalícia pokračuje. Aj zo strany Sieť sú pozitívne hlasy na jej nového predsedu Romana Brecelyho, dobrovoľne ponúkol svoje ministerské kreslo a Sieť chce naďalej plniť vládny program.

Ako je známe, päť poslancov Siete okolo Andreja Hrnčiara vstúpilo do klubu Mostu-Híd. Bude sa tam táto skupina snažiť presadzovať vlastné záujmy?
Skupina piatich poslancov platformy bývalej Siete nemá dôvod aj na základe svojich predošlých vyhlásení prezentovať osobitné programové ciele tým skôr, že zatiaľ sa ani nepokúša o vytvorenie vlastnej strany.

Usiluje sa o úzku politickú spoluprácu s Mostom-Híd. Preto sú tieto obavy zatiaľ neopodstatnené. Nepochybne sa však táto skupina bude usilovať využiť solídne vzťahy svojho lídra Hrnčiara z predošlého volebného obdobia, keď pôsobil v klube Mostu-Híd.

Sily medzi klubmi Mostu-Híd a SNS sú vyrovnané. Obidva majú po 15 poslancov. Čo to môže znamenať do budúcnosti?
Doterajšie viac ako korektné vzťahy SNS a Mostu-Híd zatiaľ zostávajú korektné. Vždy však takáto politická láska netrvá dlhšie ako do nasledujúcej volebnej kampane.

Predseda Siete Brecely ponúkol na koaličnej rade svoju demisiu. Dal sa očakávať tento jeho postoj?
Strana Sieť zrejme končí aj preto, že jej predsedovia boli politicky iba málo prezieraví. Predošlý predseda Radoslav Procházka sa pasoval za gazdu pravice a sotva prešiel cez päťpercentnú hranicu vstupu do parlamentu.

Nový líder Brecely ešte pred pár dňami oznamoval, že strata ministerského kresla a zúženie koalície môže vrhať na štát negatívne svetlo v čase predsedníctva v Rade EÚ a že môže ísť o hazard. Teraz jeho malú politickú skúsenosť vyvážil politický realizmus a jeho vyhlásenia sú vecné a konštruktívne.

Akú budúcnosť čaká Sieť?
Už na trnavskom sneme Siete pred týždňom sa delegáti pri voľbe nového predsedu Brecelyho fakticky rozhodli, že neusilujú o kompromis s Hrnčiarovou platformou, a tým aj o politickú revitalizáciu strany, ale domnievali sa, že novozvolený predseda bude zárukou úspešného finančného hospodárenia strany.

Zdá sa, že vedenie strany teraz skôr preferuje celonárodnú potrebu integrácie rozdrobených pravicových strán ako zachovanie integrity ministraničky. V tomto by mohla byť Sieť príkladom pre tie pravicové subjekty, ktoré síce disponujú istou dôveryhodnosťou vo verejnosti, chýba im však ideové a odborné zázemie, aby mohli výrazne zaujať.

Vo vyhlásení koalície, ktoré prečítal premiér Robert Fico, sa hovorí o záujme šéfa Siete využiť potenciál strany v niektorom z vládnych subjektov cestou integrácie. Čo na to hovoríte?
Bolo by to nielen posilnenie akcieschopnosti koalície, ale je to aj zodvihnutá rukavica, ktorú dlhšiu dobu hádže pravicovým subjektom premiér Fico. Ten poukazuje na potrebu nielen jednoty ľavice, ale aj pravicovej politiky opretej o stranu s výraznou podporou občanov.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Sieť #vládna koalícia #Roman Brecely