Potraviny po záruke neskončia v koši

Koniec plytvaniu potravín. Najmä tých s dlhou zárukou. Obchodníci dostanú možnosť darovať ich aj po záruke. A to nielen Potravinovej banke Slovenska, ale aj akejkoľvek charitatívnej organizácii, ktorá splní podmienky. Naklonené sú tomu reťazce aj charita.

22.08.2016 07:00
obchod, potraviny, nakupovanie, Foto:
Keď obchodník zbadá, že sa potravinám blíži dátum minimálnej trvanlivosti, môže ich darovať Potravinovej banke Slovenska (PBS).
debata (7)

Keď obchodník zbadá, že sa potravinám blíži dátum minimálnej trvanlivosti, môže ich darovať Potravinovej banke Slovenska (PBS). Nemusí tak urobiť, zákon to obchodom neprikazuje. Občianske združenie potom rozdá produkty charitatívnym organizáciám či sociálnym výdajniam.

„Za rok 2015 sme zhromaždili a rozdali asi 1 300 ton potravín,“ približuje Marko Urdzik z PBS. Organizácia môže od reťazca vziať len potraviny v záruke. To sa však pripravovaný zákon z dielne rezortu pôdohospodárstva chystá zmeniť.

Dnes platí, že ak obchodníci potraviny nestihnú v lehote predať alebo darovať, musia ich zlikvidovať na vlastné náklady. V opačnom prípade im hrozí sankcia až do výšky pol milióna eur. Za opakovane zistené nedostatky môžu reťazce zaplatiť aj dvojnásobok. Príkladom je spoločnosť Kaufland, ktorá minulý týždeň dostala miliónovú pokutu.

„Slovensko je jednou z posledných členských krajín EÚ, v ktorých je darovanie trvanlivých potravín zakázané, čo má za následok nadmernú tvorbu potravinového odpadu,“ konštatuje hovorca Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Milan Kisztner.

Novela sa preto Kisztnerovi pozdáva. „V roku 2015 obchodné reťazce združené v SAMO, Billa, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco, museli spolu zlikvidovať takmer 15-tisíc ton potravín v hodnote 12,5 milióna eur,“ upozorňuje Kisztner. Zároveň spresnil, že išlo jednak o trvanlivé produkty, ale aj o potraviny s maximálnou dobou spotreby.

Martina Merková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva, vysvetľuje, že dátumom spotreby sa označujú potraviny, ktoré sa rýchlo pokazia ako jogurty, bagety či zákusky. „Musia sa chladiť a ich záruka je pár dní,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Označovanie potravín

  • Dátum spotreby – označovaný ako „Spotrebujte do“ – uvádza dátum, dokedy je možné potravinu bezpečne skonzumovať. Označujú sa ním čerstvé potraviny ako mäso a mäsové výrobky, syry, jogurty, čerstvé ryby. Takéto potraviny by mali byť skonzumované pred uplynutím uvedeného dátumu. Potraviny po dátume spotreby sú škodlivé pre zdravie a treba ich zlikvidovať.
  • Dátum minimálnej trvanlivosti – označovaný ako „Minimálna trvanlivosť do“ – spotrebiteľ ho nájde na trvanlivých potravinách, ako napr. múka, ryža, cestoviny, olej, konzervy. Uvádza dátum, dokedy si potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu. Pri správnom skladovaní je konzumácia potravín po tomto dátume ešte stále bezpečná, napriek tomu ich musia obchodníci povinne likvidovať.
  • dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti sa tiež označuje ako záruka potraviny

Zdroj: retailmagazin.sk

Pri trvanlivej potravine zas výrobca určuje dátum minimálnej trvanlivosti. Múka, ryža, čaj, ale aj trvanlivé mäsové a mliečne výrobky tak vydržia týždne či mesiace. „Je to dátum, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti,“ dodáva Merková.

Novelu zákona o potravinách mala vláda prerokovať ešte minulý týždeň, ministerstvo pôdohospodárstva ju však nakoniec stiahlo. Na novele sa podľa hovorcu rezortu ešte pracuje, predloží sa v blízkom čase.

Ak zákon prejde, reťazce budú môcť trvanlivé potraviny odovzdať akejkoľvek charitatívnej organizácii. "Ušetrí sa tým čas a lepšie sa uspokoja konkrétne požiadavky v regiónoch, " myslí si Gabriel Csollár, predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko.

Charitatívna organizácia sa však najskôr bude musieť zaregistrovať na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva. Úrad následne každú výdajňu skontroluje, či spĺňa požiadavky na skladovanie a prepravu potravín. Za bezpečnosť potravín by mala zodpovedať práve organizácia.

Ján Michalský, hovorca Slovenskej katolíckej charity, si vie predstaviť takúto formu pomoci pre ľudí v núdzi. „V súčasnosti rozdávame potravinovú pomoc, čo je projekt v spolupráci s Ústredím práce, a vnímame, že je o ňu veľký záujem aj napriek tomu, že je adresovaná len vymedzenému okruhu záujemcov,“ hovorí Michalský.

Potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti sa podľa lekárky a odborníčky na výživu Jany Jurkovičovej netreba báť. Iné by to bolo, ak by išlo o potraviny označené maximálnou dobou spotreby. To, ako dlho trvanlivé potraviny vydržia aj po uplynutí lehoty, závisí od druhu.

„Cukor, ryža či cestoviny vydržia aj niekoľko rokov, zatiaľ čo trvanlivému mlieku by som dala pár týždňov,“ hovorí Jurkovičová. Ľudia si podľa nej pri kontrole kvality potraviny musia všímať, či produkt nie je farebne zmenený, či nezapácha, alebo na ňom nie je pleseň. „Bezpečnosť potraviny sa zvyšuje aj tým, že ju človek tepelne upraví,“ uzatvára lekárka.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny