Harabinov senát vrátil kauzu exsudcu na začiatok

Prípad Igora Škultétyho, ktorého ako prvého sudcu obvinili v roku 2002 z korupcie, sa vracia po 14 rokoch na úplný začiatok. Rozhodol o tom päťčlenný dovolací senát Najvyššieho súdu pod vedením Štefana Harabina.

22.08.2016 12:58 , aktualizované: 19:25
debata

Ten v pondelok vyhovel dovolaniu bývalého bratislavského sudcu. Doteraz boli obvinení z brania úplatku len traja sudcovia. Právoplatne odsúdený bol len jeden, ktorý si svoj triapolročný trest odsedel. Druhého v júni oslobodil Najvyšší súd.

Škultétyho z funkcie sudcu odvolal koncom decembra 2013 prezident Andrej Kiska na základe právoplatného rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu z roku 2012.

Ten vtedajšieho sudcu petržalského okresného súdu odsúdil za korupciu na dva roky väzenia s podmienečným odkladom na 30 mesiacov. Zároveň mu uložil pokutu 3 319 eur a zakázal činnosť na päť rokov. Škultéty podal dovolanie, o ňom rozhodol Najvyšší súd včera. Exsudca sa roky bráni tým, že úplatok nikdy neprevzal a peniaze mu boli podstrčené.

Harabinov senát včera zrušil predchádzajúce rozsudky nielen Špecializovaného trestného súdu, ale aj odvolacieho senátu Najvyššieho súdu. „Toľko nezákonností ako v tomto jednom spise som doteraz za mojej kariéry nezažil,“ povedal po rozhodnutí Harabin.

Podľa jeho slov bol porušený zákon v neprospech obvineného. Bližšie dôvody rozhodnutia oznámi Najvyšší súd v písomne v odôvodnení, ktoré by malo byť známe do 30 dní. Päťčlenný senát zároveň prikazuje Špecializovanému trestnému súdu vec opäť prerokovať a rozhodnúť.

Advokát Jozef Herbulák pripomína, že dovolací senát musel mať vážne dôvody, ak právoplatný rozsudok zrušil. „Či to boli procesné chyby, alebo usvedčujúci dôkaz bol získaný nezákonným spôsobom a ďalšie dôkazy nestačili na odsúdenie, sa dozvieme až z odôvodnenia rozhodnutia,“ upozornil advokát.

Herbulák nevylúčil, že ak Škultéty neskôr na súde dosiahne oslobodenie, môže žiadať štát o odškodnenie. V ňom by mohli byť zahrnuté náklady na obhajobu, ušlý zárobok a prípadne aj nemajetková ujma. Podľa advokáta odhaľovanie korupcie je zložité, ak polícia neprichytí páchateľa priamo pri preberaní úplatku.

Na Škultétyho podali v roku 2002 obžalobu, podľa nej si mal za zníženie trestu pre páchateľa lúpeže vypýtať úplatok 100-tisíc Sk (3¤319 eur). Podľa obžaloby mal vo svojej kancelárii v roku 2002 prijať 70-tisíc Sk (2 223 eur) ako úplatok od hlavného svedka Jozefa K., ktorý vystupoval ako policajný agent.

Dovolací senát Najvyššieho súdu sa mal týmto prípadom zaoberať už 14. marca. Dvaja členovia Peter Hatala a Libor Duľa namietali postup predsedu senátu Štefana Harabina, ktorý určil termín prejednania veci na 11. h a zároveň na ten istý deň o 12. h určil termín verejného vyhlásenia rozhodnutia.

Podľa Duľu a Hatalu určenie týchto termínov tesne za sebou vyvoláva predstavu, že obsah rozhodnutia je už vopred daný, tvrdili to ešte v marci. Včera sa po rozhodnutí senátu nechceli vyjadriť. To, ako hlasovali jednotliví členovia senátu, nie je možné zverejniť.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Škultéry