Danko žiada Kisku, aby prehodnotil nevymenovanie ústavných sudcov

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko žiada prezidenta Andreja Kisku, aby prehodnotil svoje rozhodnutia o nevymenovaní ústavných sudcov. Zároveň ho žiada, aby mu dôkladne vysvetlil na jednotlivých prípadoch presné dôvody nevymenovania zvolených sudcov.

22.08.2016 15:28
debata (81)

Tento postup predseda parlamentu Danko zvolil aj preto, aby sa v prípade novej voľby ústavných sudcov v NR SR konečne sfunkčnila činnosť Ústavného súdu SR, keďže voľba sudcov v parlamente bola v súlade so zákonom a kandidáti splnili všetky požadované podmienky. Ústavnému súdu v súčasnosti chýbajú traja sudcovia.

Hovorca prezidenta Roman Krpelan uviedol, že prezident poskytne predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi kópie odôvodnenia svojich rozhodnutí. Zároveň bude predsedu Národnej rady SR informovať, že ústava ani zákon nedávajú možnosť prehodnotiť prijaté rozhodnutie v týchto prípadoch spôsobom, akým sa na prezidenta obrátil.

Kiska kandidátov nevymenoval

Prezident Andrej Kiska na začiatku júla informoval, že sa rozhodol nevymenovať nikoho z pätice kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR. Podpísal rozhodnutie o nevymenovaní trojice kandidátov Eva Fulcová, Miroslav Ďuriš a Juraj Sopoliga, tak, ako mu to uložil ústavný súd. Prezidentovi ÚS SR vyčítal, že svoje predchádzajúce rozhodnutie nezdôvodnil dostatočne a tak Kiska tentoraz svoje rozhodnutie podrobne zdôvodnil v každom jednom prípade.

Dôvody odmietnutia tejto trojice sú identické, ako boli pri prvom rozhodnutí, dodal prezident. Pri dvojici kandidátov Mojmír Mamojka a Jana Laššáková bral pri rozhodnutí prezident rovnako do úvahy ich doterajšie pôsobenie, výstupy z rokovania ústavnoprávneho výboru, ako aj výsledky osobného rozhovoru. „Zistil som, že existujú závažné dôvody na nevymenovanie týchto kandidátov za sudcov ÚS SR,“ vyhlásil v júli prezident.

„Zodpovednosť ústavného súdu je obrovská a proti jeho rozhodnutiam zásadne niet žiadneho vnútroštátneho opravného prostriedku,“ uviedol Kiska. Nároky na vynikajúcu odbornú úroveň, presvedčivosť a spoločenskú akceptovateľnosť vysoko prevyšujú bežné nároky na rozhodovanie všeobecných súdov a iných orgánov ochrany práva.

Tieto nároky nemôžu podľa Kisku spĺňať uchádzači, ktorí do svojho zvolenia za kandidátov napríklad neprejavili záujem o ústavné právo, ochranu ústavnosti a základných práv a slobôd, či už v profesionálnej praxi, alebo na akademickej pôde, dodal. Pre riadny chod ústavného súdu je nevyhnutné, aby jeho sudcovia ovládali judikatúru Ústavného súdu SR, Súdneho dvora Európskej únie a Európskeho súdu pre ľudské práva.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Andrej Danko #sudca Ústavného súdu