Danko: Iná alternatíva ako trojkoalícia je vylúčená

Predseda SNS Andrej Danko informoval o záveroch zasadania predsedníctva strany. SNS nebude rozširovať svoj poslanecký klub, ubezpečil.

23.08.2016 12:41 , aktualizované: 13:42
Andrej Danko Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko informoval, že NS nebude rozširovať poslanecký klub.
debata (45)

SNS bude rokovať so Smerom a Mostom-Híd o vytvorení novej vládnej trojkoalície. Ako povedal Danko po rokovaní predsedníctva SNS na tlačovej besede, predsedníctvo SNS mu udelilo mandát podpísať trojkoalíciu Smer, SNS a Most-Híd. „SNS je stabilným partnerom, chce napĺňať svoje programové vízie a nevidí inú alternatívu v rokovaní s inou stranou,“ povedal s tým, že koalícia je v súčasnej dobe stabilná a na jeseň ju čaká plodné obdobie. Do parlamentu prídu na prerokovanie zákony, ktoré začnú riešiť problémy ľudí. Danko nevidí alternatívu k súčasnej vládnej koalícii. Nevie si totiž predstaviť diskusie o štáte so stranami, ktoré majú nízky počet členov ako sú SaS, OĽaNO a Sme rodina, navyše keď predseda strany si užíva život v Bruseli (Richard Sulík je europoslanec – poznámka redakcie). S xenofóbnou rasistickou stranou si zas Danko nevie spoluprácu predstaviť.

Iná vláda, ako zložená zo súčasných strán, nevie podľa Danka garantovať, že to, na čom sa dohodnú lídri, platí. „Vznikla nešpecifická situácia, keď chybami v komunikácii došlo k zániku jedného z partnerov (Sieť – poznámka redakcie). SNS nebude rozširovať svoj poslanecký klub. Bude disponovať len tými poslancami, ktorých získali v parlamentných voľbách,“ uviedol Danko. Zároveň oznámil, že nová koalícia podpíše novú Koaličnú zmluvu čoskoro.

Minulý týždeň odišla zo Siete pätica poslancov NR SR. Sieti tak v NR SR zostali dvaja poslanci. Päť poslancov na čele s Andrejom Hrnčiarom zároveň vstúpilo do poslaneckého klubu Most-Híd. Most-Híd má tak v klube 15 členov. Následne Most-Híd prejavila záujem o post ministra dopravy. Most-Híd mal doteraz v kabinete Roberta Fica dvoch členov vlády. Po rozpade Siete si robí nároky aj na tretí rezort. Navyše Fico po rokovaní Koaličnej rady oznámil, že predseda Siete a súčasný minister dopravy Roman Brecely ponúkol svoju ministerskú funkciu. Brecely oznámil, že Sieť má záujem o integráciu s niektorou vládnou stranou. Danko vylúčil, že by išlo o SNS.

SNS bude rešpektovať nomináciu Mosta-Híd na funkciu ministra dopravy. Predseda strany Béla Bugár už avizoval, že jeho strana navrhne na tento post súčasného štátneho tajomníka rezortu Árpáda Érseka.

Ministerstvo školstva má nájsť peniaze na gymnázium v Revúcej

Predsedníctvo SNS vyzvalo ministerstvo školstva, aby našlo financie pre prvé slovenské gymnázium v Revúcej. Ako povedal predseda SNS Andrej Danko po rokovaní predsedníctva na tlačovej besede, minister 20 000 eur na fungovanie gymnázia nájde. „Ak by také zdroje nenašiel, nájde ich SNS alebo ich dám z vlastných zdrojov,“ vyhlásil.

Prvé slovenské gymnázium v Revúcej bolo otvorené v roku 1862, počas jeho dvanásťročnej existencie na ňom vyštudovalo takmer 600 študentov, vrátane Martina Kukučína, Miloslava Hodžu či Samuela Daxnera. V tejto budove v súčasnosti sídli Múzeum Prvého slovenského gymnázia. V období silnejúceho národného útlaku v rokoch 1871 – 1873 bola postavená nová budova gymnázia. V súčasnosti je budova sídlom Prvého slovenského literárneho gymnázia s celoslovenskou pôsobnosťou s rozšírenou výučbou slovenského jazyka a literatúry.

Gymnázium na Železničnej ulici v Revúcej získalo od Ministerstva kultúry SR grant 30-tisíc eur na opravu murovaného oplotenia a prístupového chodníka. Zriaďovateľ gymnázia, ktorým je Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja však oznámil škole, že nebude realizovať verejné obstarávanie na zákazku a nesúhlasí s tým, aby sa vynaložili finančné prostriedky na opravu chodníka, keďže si myslí, že z dlhodobého hľadiska je existencia tejto školy neperspektívna. Škola má momentálne 29 žiakov. V prvom a druhom ročníku nemá študentov. Tento rok sa do nej hlásilo deväť žiakov, na otvorenie prvej triedy je ale potrebných sedemnásť.

SNS naďalej odmieta zvyšovanie koncesionárskych poplatkov

SNS nebude súhlasiť so zvýšením koncesionárskych poplatkov. Ako povedal na tlačovej besede predseda SNS Andrej Danko po rokovaní predsedníctva strany, odmietnutie zvyšovania koncesionárskych poplatkov je po tom, čo robil minister kultúry Marek Maďarič principiálna záležitosť.

"Sme dohodnutí s predsedom Smeru, že nájdeme finančné zdroje. Zvýšenie koncesií je úplne poslednou možnosťou, ale my sa na tom nezúčastníme,“ uviedol s tým, že situáciu v RTVS nevidí ako akútnu.

Vláda v stredu prerušila rokovanie o novele zákona zvyšujúcej koncesionárske poplatky za vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Premiér Robert Fico po rokovaní povedal, že Maďarič má jeho absolútnu dôveru, splnil si svoju úlohu a na rade je SNS.

Šéf rezortu kultúry si podľa predsedu vlády správne splnil úlohu, ktorá mu vyplývala z programového vyhlásenia vlády. Dodal, že na ciele v programovom vyhlásení naordinoval určité prostriedky. Návrh novely pred prázdninami vyvolal spor medzi ministrom kultúry Marekom Maďaričom a koaličnou SNS.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko #trojkoalícia