Lajčák: V OSN hovoril o nešírení zbraní hromadného ničenia

Šírenie zbraní hromadného ničenia patrí podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka medzi najväčšie hrozby pre medzinárodný mier a bezpečnosť. Uviedol to v utorok v New Yorku, kde vystúpil v otvorenej diskusii Bezpečnostnej rady OSN na tému boja proti šíreniu zbraní hromadného ničenia. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

24.08.2016 10:20
lajčák, miroslav lajčák, Foto: ,
Podľa ministra zahraničných vecí neštátni aktéri využívajú pri svojich ilegálnych aktivitách nové technológie a nezriedka disponujú značnými finančnými a personálnymi zdrojmi, aby obišli kontrolné mechanizmy.
debata (29)

„Hrozbu, ktorú predstavujú tieto zbrane, ešte znásobuje riziko, že sa môžu dostať do rúk teroristov a neštátnych aktérov. Preto by malo byť hlavnou prioritou medzinárodného spoločenstva zabrániť tomu, aby sa tak stalo,“ zdôraznil Lajčák. Za účinný nástroj v tejto snahe označil rezolúciu BR OSN číslo 1 540, ktorá sa spolu s konvenciou o biologických a chemických zbraniach a zmluvou o nešírení jadrových zbraní stala súčasťou globálnej bezpečnostnej architektúry. Táto rezolúcia má teroristom a krajinám, ktoré im poskytujú zázemie, zabrániť v prístupe k zbraniam a materiálom hromadného ničenia.

„Zabrániť neštátnym aktérom pri získavaní zbraní hromadného ničenia nedokáže len jedna krajina, treba na to kolektívne úsilie a medzinárodnú spoluprácu všetkých štátov,“ dodal šéf slovenskej diplomacie. To by sa podľa jeho slov malo dosiahnuť aj revíziou a zlepšením rezolúcie, aby mohla byť uplatnená v čo najširšom rozsahu.

Lajčák v rámci svojho vystúpenia v Bezpečnostnej rade OSN poukázal aj na to, že neštátni aktéri využívajú pri svojich ilegálnych aktivitách nové technológie a nezriedka disponujú značnými finančnými a personálnymi zdrojmi, aby obišli existujúce kontrolné mechanizmy. „Toto je dôvod, prečo treba neustále modernizovať národné exportné kontrolné mechanizmy a venovať tomu aj dostatočné financie a ľudské kapacity,“ povedal kandidát Slovenska na post generálneho tajomníka OSN. Pripomenul tiež potrebu komunikovať s predstaviteľmi firiem, podnikov a občianskej spoločnosti s cieľom zvýšiť verejné povedomie o tom, aké riziko predstavujú citlivé komponenty v rukách teroristov a neštátnych aktérov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #OSN #Miroslav Lajčák