Učitelia avizujú stupňovaný štrajk. Budú opäť zatvorené triedy?

"Doteraz deklarované navýšenie učiteľských platov je veľmi nízke, naša požiadavka je oveľa vyššia. Máme nádej, že ešte vyjednáme viac," konštatoval predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

25.08.2016 12:45
učitelia, štrajk, protest Foto: ,
Učitelia sa pripomenuli v uliciach Bratislavy aj 1. júla, teda v deň, keď sa Slovensko stalo predsedníckou krajinou Rady EÚ.
debata (126)

Ten v stredu spolu s ďalšími odborármi loboval u šéfa parlamentu Andreja Danka, aby aj on zatlačil v prospech učiteľov u ministra financií Petra Kažimíra (Smer) a ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS). Danko odborárom sľúbil, že ich požiadavky s Kažimírom a Plavčanom prerokuje.

Najväčší školský odborový zväz stále trvá od budúceho roka na 25-percentom náraste, čo by malo zvýšiť mesačnú výplatu o 150 až 200 eur. Rezort školstva však s ministerstvom financií momentálne rokuje iba o 6-percentnom zvýšení, ktoré v hrubom prinesie naviac od 36 do 70 eur.

„Rast platov o 6 percent je zabezpečený aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Okrem toho ministerstvo školstva rokuje s rezortom financií, aby sa platy v regionálnom a vysokom školstve zvýšili o 6 percent aj v roku 2017,“ spresnil komunikačný odbor rezortu.

Návrh rozpočtu na rok 2017, ktorý je už na svete, zatiaľ nepočíta s nárastom miezd v školstve. Ministerstvo však tvrdí, že zvýšenie bude. Spolieha sa na to, že ho dosiahne napríklad aj cez kolektívnu zmluvu, na čo však potrebuje krytie od ministerstva financií. Pripomenul, že k lepšiemu ohodnoteniu učiteľov sa vláda zaviazala aj v programovom vyhlásení.

Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) pripomína, že o 6 percentách sa vedelo už dávno. Podľa neho takýto nárast nie je ani zďaleka splnením sľubu, ktorý učitelia dostali po štrajku v roku 2012, že ešte v roku 2016 budú mať na výplatných páskach 1,2 -násobok priemerného platu, čo je dnes 867 eur. „Toto je zase iba zalepenie očí. Chýba tu razantné, odvážne riešenie, aby sa učitelské povolanie stalo atraktívnym, ako to odporúča Európska komisia. Prebiehajú rokovania, aj my budeme určite vyzývať vládu a bude prebiehať kolektívne vyjednávanie, budeme to všetko sledovať, ale momentálne je situácia určite neuspokojivá,“ reagoval Crmoman.

Majú sa teda rodičia pripraviť aj tento školský rok na zatvorené triedy? Iniciatíva slovenských učiteľov, ktorá má silné zázemie najmä v Bratislave, už ohlásila tzv. stupňovaný štrajk. Začne sa 13. septembra a znamená, že vyučovanie sa bude postupne skracovať. Znamená to, že školský deň sa bude najskôr začínať druhou vyučovacou hodinou, neskôr treťou hodinou atď. K štrajku začnú uverejňovať bližšie informácie a manuály pre učiteľov. Protest zrušia iba vtedy, ak sa splnia samotné požiadavky iniciatívy, ktorými sú zvýšenie platov učiteľov o 140 eur v roku 2016 a o 90 eur od 1. januára 2017, navýšenie rozpočtu školstva o 400 miliónov eur a zmena kreditového systému vzdelávania.

Bola to práve ISU, ktorá tento rok pred marcovými parlamentnými voľbami spustila ostrý štrajk. Trval tri týždne, zapojili sa doň len asi dve percentá základných a stredných škôl. Nakoniec učitelia zostali v štrajkovej pohotovosti. Situácie sa nakoniec chopil odborový zväz, ktorý spojil školské organizácie a ich zástupcovia podpísali vo februári deklaráciu. V nej v prípade miezd žiadajú od budúceho roka viac o 25 percent, potom každý rok navýšenie o 10 percent. S demonštráciami sa rozhodli počkať na návrh štátneho rozpočtu.

Odborári majú ešte naplánované stretnutie s Plavčanom. „Je treba o tom rokovať a predpokladáme, že rokovanie bude úspešné. Ideme naň s požiadavkami, ktoré sú aj v deklarácii,“ ozrejmil Ondek. Ak neuspejú, nevylučujú protesty, podľa Ondeka by však o nich musela rozhodnúť rada zväzu. Slovenská rektorská konferencia podľa jej prezidenta Rudolfa Kropila verí, že Plavčanovi sa podarí zabezpečiť navýšenie platov pre vysokoškolských učiteľov od januára budúceho roka. Pred štrajkami však konferencia uprednostňuje rokovania s vládou a partnerskými organizáciami. Tento rok sa platy pedagogických aj nepedagogických zamestnancov zvýšili o 4 percentá (v hrubom nárast mesačne od 25 do 60 eur), od septembra porastú učiteľom ešte o 6 percent, čo je asi od 36 do 70 eur.

Ekonomický analytik Pavol Kárász pripomína, že z hľadiska dlhodobého vývoja Slovenska je rozvoj školstva kľúčový. Na druhej strane je však podľa neho dôležité si uvedomiť, koľko peňazí je v rozpočte k dispozícii.

„Problematika školstva vyžaduje komplexné riešenie, na jednej strane rešpektovanie prioritného postavenia školstva, zvyšovanie efektívnosti financovania školstva a potom aj zvyšovanie kvality školstva, pretože tá za posledných 20 rokov upadla,“ povedal analytik. Poukazuje na to, že hospodáriť s peniazmi treba obozretne.

Ako sa zvyšovali platov učiteľov

  • Od januára 2016 – rástli o 4 percentá (cca od 25 do 60 eur mesačne v hrubom podľa tarifnej triedy a praxe)
  • Od septembra 2016 – zvýšia sa o 6 percent (cca od 36 do 70 eur v hrubom podľa tarifnej triedy a praxe)
  • Od januára 2017 – ministerstvo školstva rokuje s rezortom financií o 6-percentnom raste (cca od 36 do 70 eur v hrubom podľa tarifnej triedy a rokov praxe)
  • Roky 2018, 2019, 2020 – podľa ministerstva školstva je rast platov o 6 percent zabezpečený

Čo žiadajú učitelia

  • Signatári deklarácie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy a partnerských školských organizácií žiadajú od 1. januára 2017 zvýšenie o 25 percent (približne od 150 do 200 eur v hrubom podľa tarifnej triedy a praxe) a potom každoročne o 10 percent.
  • Iniciatíva slovenských učiteľov pôvodne žiadala od 1. februára 2016 plošný nárast o 140 eur a od 1. januára 2017 o 90 eur. Nakoniec sa pridala k deklarácii, trvá však aj na svojich požiadavkách.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #platy učiteľov #Pavel Ondek #štrajk učiteľov #Vladimír Crmoman