Legendárny bombardér je hviezdou leteckých dní

Udalosť roka pre všetkých leteckých nadšencov sa blíži. Viac ako stovka lietadiel a piloti z trinástich krajín sa už počas víkendu predstavia na letisku v Sliači v rámci Medzinárodných leteckých dní SIAF 2016. Organizátori dúfajú, že minuloročných stotisíc návštevníkov bude prekonaných aj vďaka tomu, že predpovede hlásia ideálne počasie.

26.08.2016 08:30
SIAF 2016, lietadlo, bombardér, bombardér B-52, Foto: ,
Jedným z najväčších lákadiel leteckých dní SIAF 2016, ktoré budú cez víkend na letisku Sliač, je americký taktický bombardér B–52.
debata (93)

Jedno z najväčších lákadiel leteckého sviatku pristálo na Sliači už v stredu. Obrovský americký bombardér B-52 brázdi oblohu viac ako 60 rokov a na Slovensko zavítal opäť po ročnej prestávke. Stroj bude vystavený uprostred areálu, aby si ho návštevníci mohli kompletne obzrieť a nafotiť.

„Asi ako všetkých ma najviac zaujíma americký bombardér, predminulý rok som si nestihol pozrieť všetky detaily. Kompletná posádka vtedy stála celý deň pri lietadle, vysvetľovala, ukazovala a dávala autogramy. Boli veľmi ochotní. A teším sa aj na novinky v programe, napríklad španielsku akrobatickú skupinu,“ reagoval pravidelný návštevník leteckých dní Juraj z Nitry.

Podľa organizátorov je tento ročník lepšie prispôsobený všetkým skupinám návštevníkov od najmenších cez seniorov až po ľudí so zdravotným postihnutím, pre ktorých pripravili bezbariérový vstup do kabíny Albatrosu L-39. Program je tak nabitý, že pôvodný časový harmonogram museli organizátori predĺžiť.

„Zaujímavý bude určite súboj dvoch civilných akrobatov, guinnessový rekordér Zoltán Veres a Jurgis Kairys z Litvy. Akrobatické skupiny budú tento rok tri, španielska Patrulla Aguila, Red Devils a potom to budú Flying Bulls Aerobatic Team z Českej republiky, ktorí sľubujú zaujímavé vystúpenie, pretože obnovili svoj letový park a lietajú na nových strojoch. Predstavia sa aj naše Ozbrojené sily,“ vymenoval časť programu hovorca Medzinárodných leteckých dní SIAF Tomáš Kika.

Program bude oba víkendové dni takmer identický, akurát sobotné slávnostné otvorenie v nedeľu nahradí preletová skupina. Už po tretí raz sa v rámci podujatia bude udeľovať aj ocenenie Zlaté krídla za najväčšie letecké počiny na Slovensku, ako je napríklad letecká záchrana v horách alebo vývoj, výskum či výučba letectva na Slovensku. Odvážnejší diváci nemusia zostať iba pri sledovaní, môžu si vyskúšať vyhliadkové lety alebo súťažiť o let stíhačkou.

Úplnou novinkou tohtoročných leteckých dní je mobilná aplikácia, vďaka ktorej môžu mať návštevníci v telefóne k dispozícii mapu a všetky dôležité informácie o podujatí. Ak si nechajú zapnutú funkciu bluetooth pri prechode okolo vystavených lietadiel im budú automaticky naskakovať informácie o nich a ukážkach, ktoré prebiehajú.

Na letisko sa návštevníci dostanú dvoma bránami Zvolen a Banská Bystrica, nazvanými úplne logicky podľa smeru príchodu. „V okolí letiska budú vyhradené parkoviská pre širokú verejnosť, ale odporúčame návštevníkom, ktorí chcú cestovať pohodlnejšie, aby zaparkovali autá v Banskej Bystrici alebo vo Zvolene a nastúpili na niektorý z pravidelných kyvadlových autobusov, ktoré budú označené nápisom SIAF, takže budú neprehliadnuteľné,“ spresnil Kika.

Podľa primátora Sliača Daniela Dunčka je podujatie organizačne zvládnuté aj vďaka spolupráci s políciou. „Ide už o tradičné podujatie, takže organizátori v ňom majú prax. Sliačania sa niekedy sťažujú na hluk lietadiel, na druhej strane to znamená viac návštevníkov pre hotelierov aj pre všetkých, čo majú ubytovacie zariadenia alebo reštaurácie. Je to propagácia Slovenska, letectva a Sliača,“ zhrnul Dunčko.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Sliač #Medzinárodné letecké dni #SIAF