Nesrovnal sa pred poslancami zatajil

Kto vie, aký mal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal vo štvrtok program? Mestskí poslanci určite nie. Zbytočne na neho čakali v Primaciálnom paláci s množstvom otázok ku krádeži na magistráte, počas ktorej mala zmiznúť takmer tretina petičných hárkov.

25.08.2016 20:00
primacialny palac, mestske zastupitelstvo, Foto: ,
Okolo petičných hárkov bola vo štvrtok na zasadnutí mestského zastupiteľstva v Bratislave vášnivá diskusia.
debata (52)

Nesrovnal už týždeň nevie vysvetliť, ako sa to stalo. Nakoniec starostovia mestských častí skončili na Generálnej prokuratúre, kde podali trestné oznámenie. V tejto kauze je už tretie. Mestskí poslanci sa mali vo štvrtok zaoberať aj stratenými petičných hárkami. Podpismi na nich Bratislavčania podporili zákaz hazardu v celom meste. Po krádeži petícia nemá dostatok podpisov na to, aby sa ňou mohlo zaoberať zastupiteľstvo.

Nálada v sále bola výbušná nielen pre neprítomnosť Nesrovnala. Starostov pobúril jeho list, v ktorom sa primátor snažil vinu zvaliť na nich. Spochybnil v ňom spôsob odovzdania hárkov s podpismi vyše 136-tisíc obyvateľov hlavného mesta. Tie do podateľne magistrátu priniesli dvaja starostovia Ján Mrva a Peter Šramko spolu s dobrovoľníkmi.

„Tesne pred odovzdaním sme skontrolovali krabice s petičnými hárkami a sme si istí, že nedošlo z našej strany k žiadnemu pochybeniu. Naše čestné prehlásenia nie sú fiktívne,“ ozrejmil starosta mestskej časti Lamač Šramko v súvislosti s hárkami, na ktorých sú ich podpisy.

Rozhodli sa preto podať na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie, aby vyšetrovanie okolo petičných hárkov namierili správnym smerom. „V trestnom oznámení pána primátora sa uvádza, že mohlo dôjsť k strate, odcudzeniu, ale aj k nedodaniu petičných hárkov. My sme museli vyvrátiť tú poslednú možnosť, aby to pán vyšetrovateľ ani nevyšetroval,“ vysvetľuje starosta mestskej časti Vajnory Mrva.

Podľa Mrvu škatule na magistráte zvlášť neskontrolovali ani neodvážili. „Ako dôkaz dodávame videozáznam z odovzdávania hárkov, potvrdenie z magistrátu o odovzdaní aj kópie chýbajúcich hárkov,“ poukázal.

Ústavný právnik Eduard Bárány zhodnotil, že primátorova formulácia o pochybení starostov bola nadbytočná. „Ak je skutkový stav taký, že existujú kópie petičných hárkov a existuje doklad o prijatí určitého počtu hárkov, tak je málo pravdepodobné, že tie petičné hárky neexistovali,“ vysvetľuje.

Tvrdí však, že by sa nemal pripisovať veľký význam tomu, čo je napísané v trestnom oznámení. „Rozhodujúce je to, ako ho bude prešetrovať prokuratúra,“ konštatuje právnik s tým, že je okolo toho až príliš veľký rozruch z obidvoch strán.

Na bratislavskom magistráte bude prebiehať kontrola pravosti podpisov, ktorá bude trvať približne dva mesiace. Po oficiálnom skončení budú mať starostovia 30 dní, aby vykonali všetky úpravy a napravili chyby, ktoré budú zistené. Ak po tomto procese nebude dostatok podpisov, čo predstavuje 106-tisíc overených podpisov Bratislavčanov, magistrát môže celú petíciu „hodiť do koša“.

„Ten, kto má spochybňovať pravosť hárkov a podpisov, je asociácia hier, nie pán primátor. Ja mám za to, že to je obštrukcia zo strany magistrátu, aby sa to nestihlo,“ myslí si Mrva. Okolo hárkov bola na zasadnutí mestského zastupiteľstva vášnivá diskusia. Poslankyňa Lucia Štasselová  vyjadrila nespokojnosť vzhľadom na neprítomnosť hlavy magistrátu.

Primátor Nesrovnal však na zastupiteľstve nebol. Foto: SITA, Marko Erd
Ivo Nesrovnal, Primátor Nesrovnal však na zastupiteľstve nebol.

„Z interpretácie kompetentných ani nie je poriadne jasné, z akého dôvodu nebol pán Nesrovnal na mestskom zastupiteľstve,“ povedala s tým, že neodznel ani jeden priamy dôvod, prečo sa na zasadnutí nezúčastnil, pritom deň predtým sa k celej veci vyjadroval na Generálnej prokuratúre.

Primátora vo štvrtok čakali aj na pietnom akte kladenia vencov na Námestí SNP pri príležitosti 72. výročia Povstania. Neprišiel. Jeho neprítomnosť sa vysvetľovala účasťou práve na zasadaní mestského zastupiteľstva. Jeho námestník Milan Černý ho ospravedlňoval, že má iný pracovný program.

Štasselová mieni, že Nesrovnal by mal popremýšľať o odchode zo svojej funkcie. „Čím viacej sa dozvedám o informáciách v súvislosti s petičnými hárkami, tým som o pochybnostiach viacej presvedčená. Buď je tam nekompetentnosť riadenia, alebo je to zámer. Určite by mal Ivo Nesrovnal zvážiť, či zotrvá vo funkcii,“ vyzvala ho poslankyňa.

Poslanec Ján Hrčka na mestskom zastupiteľstve vyjadril počudovanie nad fungovaním magistrátu. „Ak toto dokáže magistrát hlavného mesta, tak ja potom neviem, či všetko, čo šlo cez podateľňu, bolo skontrolované, či sa potom nefalšujú aj iné veci,“ konštatoval s tým, že ak dokáže podateľňa dať potvrdenie o niečom, čo neskontrolovala, je možné predpokladať, že zodpovední ľudia  benevolentne konajú aj pri iných veciach.

Riaditeľ magistrátu Martin Maruška tvrdil, že na magistráte bol neporiadok od prvého dňa, ako tam prišiel. „Snažíme sa zaplátať všetky diery a nedostatky, ktoré sa v týchto systémoch nachádzajú. Ani vo sne by mi nenapadlo, že na takomto úrade bude niekto bojovať spôsobom, že sa tu jednoducho strácajú veci,“ poznamenal.

Zároveň poprel medializované informácie, že by podateľňa pri preberaní hárkov spravila chybu. „Podateľňa uvedené hárky nesčítava ani s nimi nemôže manipulovať. Môže to robiť oddelenie evidencie sťažností, ktoré patrí pod kanceláriu primátora podľa zákona,“ vysvetlil. Hárky vraj boli na toto oddelenie odovzdané do tridsiatich minút, pričom dodal, že „okamžite, ako bola strata hárkov zistená, pán primátor konal“.

Starosta Ján Mrva navrhol na rokovaní uznesenie, ktoré bolo prijaté 25 mestskými poslancami. „Požiadali sme pána Nesrovnala, aby požiadal pána predsedu vlády o zmenu v novele zákona o hazardných hrách, ktorá bude v septembri v Národnej rade. Chceme, aby bola vypustená potreba prijímania petície, tak ako to je vypustené v okolitých štátoch únie," pripomenul Mrva.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ivo Nesrovnal #petícia proti hazardu