Kaliňák sa vzdá policajnej inšpekcie

Minister vnútra Robert Kaliňák ustúpil tlaku koaličných partnerov. Tento týždeň pripustil, že policajná inšpekcia, ktorá spadá pod jeho rezort, prejde pod prokuratúru. Za jej preradenie sa zasadzujú tri vládne strany Most-Híd, SNS i Sieť. Inšpekcia preveruje pochybenia policajtov a kritici spochybňujú najmä jej nezávislosť.

26.08.2016 07:00
parlament, odvolavanie Kalinak, Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (50)

Koaliční partneri v posledných týždňoch vo svojich vyjadreniach opakovane avizovali zmeny v bezpečnostných zložkách, spomenuli aj policajnú inšpekciu. Nakoniec sa dohodlo, že zmenou jej postavenia sa bude zaoberať koaličná rada. Presné podmienky, kedy a ako by to malo prebehnúť, zatiaľ známe nie sú.

„Rezort vnútra si po dohodách a diskusiách s koaličnými partnermi vie predstaviť, že by inšpekcia spadala pod Generálnu prokuratúru, vnímame to ako posilnenie kontroly, čomu sa nebránime. Vec je ešte len v štádiu diskusií a príprav,“ reagovala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Presun inšpekcie by v praxi znamenal aj iný spôsob menovania policajných funkcionárov, ktoré má dnes pod palcom Kaliňák. Tiež sa uvažuje o tom, že by novú kompetenciu v tejto súvislosti získal parlamentný branno-bezpečnostný výbor.

Naň by sa mohli obrátiť ľudia, ktorí by boli nespokojní s tým, ako bol vyšetrený zásah polície. Tento návrh obsahuje aj programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa koalícia zaviazala, že na policajnú inšpekciu bude dohliadať špeciálny odbor prokuratúry.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár už vyhlásil, že prokuratúra je schopná aj ochotná vziať si do agendy trestné činy policajtov. „Narážky, že policajná inšpekcia je závislá od ministra vnútra, tak tých sa nezbavíme, kým sa systém nezmení,“ upozornil Čižnár. Pripomenul tiež, že kedysi trestná činnosť policajtov, vojakov či justičnej stráže spadala pod krajské prokuratúry. Tie by mali podľa neho viesť vyšetrovanie či dokazovanie v rámci výsluchov aj po novom.

Inšpekcia už dlhodobo čelí kritike verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej. Spor o jej nezávislosť, keďže policajti vyšetrujú trestné činy, ktoré páchajú ich kolegovia, riešil dlhé mesiace Najvyšší súd. Jej zaradenie pod ministra vnútra kritizoval tiež Výbor OSN proti mučeniu najmä pre nedostatočné vyšetrenie policajného zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou pred troma rokmi.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vo svojej pravidelnej správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry zase navrhol, aby vyšetrovanie skorumpovaných policajtov prešlo pod nový nezávislý úrad, ten by mal v dosahu nielen policajtov, ale aj vojakov a colníkov.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný už roky upozorňuje na to, že pochybenia policajtov by mal mať na starosti nezávislý orgán. Prokuratúru zaň však nepovažuje, keďže dozoruje vyšetrovanie trestných činov. „Nie je možné, aby aj dohliadali, aj vyšetrovali,“ myslí si analytik. Nesúhlasí ani s tým, aby o odvolaniach v prípade sťažností rozhodovali politici.

„To je protiústavné. Parlament nemá čo vyšetrovať a o odvolaniach proti rozhodnutiam iných orgánov má rozhodovať súd,“ upozorňuje Žitný. Pripomenul, že keď sa už vláda odhodlá urobiť takúto zmenu, musí sa na nej dohodnúť koalícia aj opozícia. "Je to kľúčová podmienka. Pretože pokiaľ by došlo k zmene vlády, opozícia to zruší a budeme tam, kde teraz,“ uzavrel Žitný.

Kaliňák sa pri sporoch o tom, či je policajná inšpekcia pod jeho rezortom nezávislá, obhajoval tým, že aj v iných európskych krajinách je zaradená pod ministerstvo vnútra. V európskej dvadsaťosmičke je takýto systém napríklad v Rakúsku či Maďarsku. V Nemecku ide o samostatný úrad a za svoju činnosť sa zodpovedá riaditeľovi federálnej polície, podobne je to i vo Francúzsku.

V Slovinsku policajtov preveruje samostatný úrad, ktorý spadá pod Špecializovanú prokuratúru, v Dánsku funguje nezávislý úrad zaradený pod rezort spravodlivosti. Vo Veľkej Británii a Severnom Írsku je 43 policajných služieb, každé z nich má nezávislé veliteľstvo, ktoré sa zaoberá sťažnosťami na prácu policajtov.

Na zákonnosť inšpekcie existovali rozporuplné verdikty Najvyššieho súdu. Spochybnil ju senát, ktorému šéfoval Štefan Harabin. Právny chaos ukončilo vlani Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu. To rozhodlo, že inšpekcia policajného zboru funguje podľa platných zákonov. Hrozilo totiž, že desiatky obvinených policajtov sa budú odvolávať na to, že ich vyšetroval nezákonný orgán.

Vlani bolo obvinených 121 policajtov, čo je o deväť príslušníkov viac ako rok predtým. Najviac rozšírená trestná činnosť policajtov je zneužívanie právomoci verejného činiteľa a korupcia. Korupcie sa týkalo 71 prípadov, čo je 49 percent z celkovej trestnej činnosti policajtov za rok 2015.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #policajná inšpekcia