Beblavý: Štát sa zbaví mechanizmu na udržanie učiteľov

Štát sa ide zbaviť jedného z mála mechanizmov na udržanie učiteľov v školstve. Tvrdí to nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorý kritizuje návrh novely zákona o Fonde na podporu vzdelávania. Poslanec upozorňuje na to, že ministerstvo navrhuje, aby sa učiteľom pri splácaní pôžičky znížila istina len raz, a to po piatich odpracovaných rokoch o tri percentá. Zákon tak podľa neho už nebude obsahovať finančnú motiváciu pre učiteľov, aby v školstve ostali aj po piatich rokoch.

26.08.2016 11:01
debata (32)

"Ak má podľa dnešného stavu učiteľ pôžičku z fondu vo výške 15 000 eur, po piatich odpracovaných rokoch sa mu odpíše 300 eur, a potom ďalšie stovky eur za každý odpracovaný rok. Učitelia sú tak motivovaní zostať v školstve dlhodobo. Zároveň dnes platí, že ak dlžník pôžičky odíde zo školstva, začne platiť vyššie úroky.

Po ministerskej zmene zákona by to bolo jednorazovo po piatich rokoch 450 eur, potom už nič. Zároveň nemá už človek po odchode zo školstva platiť vyššie úroky," hovorí Beblavý s tým, že tým by došlo k popretiu zmyslu celého fondu – stabilizovať mladých učiteľov dlhodobo v školstve. Pre učiteľov pritom ide o nezanedbateľnú sumu peňazí. Kým v roku 2013 im podľa Beblavého odpísali 2 490 eur, o rok neskôr 175 130 eur a v roku 2015 až 914 327 eur.

Beblavý podáva k návrhu zmeny zákona zásadnú pripomienku, aby ministerstvo ponechalo v zákone doterajší systém odpisovania istiny. Pre zachovanie zdrojov Fondu na podporu vzdelávania však navrhuje, aby odpísanú sumu peňazí z učiteľských pôžičiek fondu každoročne refundovalo ministerstvo školstva.

„Tým sa zachovajú doterajšie výhody pre učiteľov a umožní sa plynulé pokračovanie v činnosti fondu,“ hovorí Beblavý a pripomína, že vláda SR sa v programovom vyhlásení zaviazala, že vytvorí predpoklady na zvýšenie atraktívnosti povolania učiteľa prostredníctvom jeho finančného ocenenia.

Nezaradený poslanec už minulý týždeň povedal, že návrh novely zákona o Fonde na podporu vzdelávania je neprijateľný. Kritizoval pritom plánované zvyšovanie úrokov pri pôžičkách pre študentov a učiteľov. Beblavý upozornil, že z tohto fondu dostávajú v súčasnosti študenti a učitelia zvýhodnené pôžičky.

Platia za ne úroky vo výške, za akú si aktuálne na finančných trhoch požičiava štát, čo je dnes 0,89 percenta. Podľa návrhu zákona budú študenti a učitelia platiť základnú sadzbu Európskej centrálnej banky zvýšenú o tri percentuálne body. To je v súčasnosti 3,05 percenta.

„Pri maximálnom úvere z Fondu 15 000 eur a maximálnej splatnosti 15 rokov by tak mohol klient fondu na úrokoch zaplatiť 3 710 eur oproti dnešným 1 029 eurám, teda o takmer 2 700 eur viac. Súčasný mechanizmus bol nastavený ako férový voči štátu aj študentom a učiteľom – platia cenu, za ktorú si zdroje požičiava štát. Podľa nového návrhu na nich chce fond tvrdo zarábať,“ dodal Beblavý.

Návrh novely zákona o Fonde na podporu vzdelávania predložilo ministerstvo školstva na medzirezortné pripomienkové konanie, ktoré sa dnes končí. Návrh prináša viacero zmien. Pôžičky z Fondu na podporu vzdelávania budú môcť žiadať okrem pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a doktorandov v dennej forme štúdia aj vysokoškolskí učitelia, mladí výskumní pracovníci a umeleckí pracovníci do 35 rokov, ktorí pôsobia na vysokých školách.

Nová úprava tiež uprednostňuje počet splnených prednostných kritérií v žiadosti o pôžičku pred váhou jednotlivého kritéria. Poradie kritérií bude mať význam len pri nedostatku peňazí vo fonde a súčasnej rovnosti počtu splnených kritérií.

Novela tiež stanovuje viacero termínov na podávanie žiadostí o pôžičku pre študentov aj učiteľov. Reflektuje tak požiadavku študentov, aby im pôžičky vyplácali v skoršom termíne a mohli ich použiť aj na úhradu školného.

Základným problémom fondu pri poskytovaní pôžičiek je podľa ministerstva nedostatok prostriedkov. Prejavuje sa to aj tým, že fond dokázal v akademických rokoch 2013/2014 až 2015/2016 uspokojiť len necelých 60 percent žiadateľov.

Nedostatok prostriedkov podľa ministerstva školstva v súčasnosti negatívne ovplyvňuje dlhodobý neúmerný pokles výnosov štátnych dlhopisov s desaťročnou splatnosťou, podľa ktorých sa stanovuje výška úročenia poskytovaných pôžičiek.

Ďalej sú to zákaz zhodnocovania voľných finančných prostriedkov fondu v komerčných bankách, nemožnosť od júna 2013 vyberať poplatky za vedenie a správu pôžičkových účtov či objem prostriedkov, o ktoré sa každoročne znižuje nesplatená istina pôžičiek poskytnutých pedagógom.

Medzi ďalšie príčiny podľa rezortu patria dĺžka odkladu splátok pôžičiek najmä v prípade študentov, čo sa prejavuje odloženou návratnosťou prostriedkov poskytnutých študentom v priemere o približne tri a pol roka. Predpokladaný dátum nadobudnutia účinnosti zákona je 1. januára 2017.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Fond na podporu vzdelávania #školstvo #Miroslav Beblavý