Úrad potvrdil pochybenia Kliniky Kostka, vraví Beblavý

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) potvrdil viaceré pochybenia Kliniky Kostka pri vyšetrení Vincenta Bujňáka, asistenta nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého. Informoval o tom v utorok Beblavý. "Dnes už máme čierne na bielom potvrdené úradom, že sa u Kostku podvádzalo a podľa vyjadrenia úradu by mal byť ďalej postihnutý," konštatoval opozičný poslanec.

30.08.2016 17:14
klinika kostka, rehabilitacia, fyzioterapia,... Foto: ,
Vincent Bujňák, asistent nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého, podal začiatkom tohto roka podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, v ktorom uviedol niekoľko porušení zákona pri jeho vyšetrení na Klinike Kostka.
debata (10)

Bujňák podal začiatkom tohto roka podnet na ÚDZS, v ktorom uviedol niekoľko porušení zákona. Ako priblížil Beblavý, podľa zistení ÚDZS nebol prítomný lekár, aj keď pri prvotnom vyšetrení aj pri podávaní niektorých terapií lekár prítomný byť musí. „Pacientovi boli podávané viaceré terapie s rovnakým účinkom, čo je pri jednej návšteve zakázané,“ upozornil poslanec. Taktiež dĺžka terapie bola dvojnásobná oproti tomu, aká by mala byť (111 minút oproti 60 minút).

Podľa nezaradeného poslanca tak Klinika Kostka podvádzala, keďže do zdravotnej dokumentácie Vincenta Bujňáka vykázala poskytnutie akupunktúry, aj keď túto výslovne odmietol a nebola realizovaná. Zlyhať mala podľa Beblavého aj Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), lebo zakontrahovala s Kostkom terapiu v trvaní troch hodín napriek tomu, že takáto terapia by mala trvať maximálne 60 minút a práve dĺžkou terapie zdôvodňovala vyššiu cenu.

Ministerstvo podnet zatiaľ nemá

ÚDZS postúpil svoje zistenia Ministerstvu zdravotníctva SR, pretože to vydalo klinike povolenie na prevádzkovanie. Zároveň, ako dodal Beblavý, sám úrad zvažuje sankcie.

Alena Michalicová z referátu komunikácie VšZP v reakcii konštatovala, že od 1. júla tohto roka poisťovňa nepokračuje v zmluve s poskytovateľom CPKSB v odbornosti fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia. „Z dôvodu zabezpečenia zdravotnej starostlivosti pre poistencov VšZP bude poskytovať iba zdravotnú starostlivosť v odbornosti psychiatria a neurológia v dvoch ambulanciách v Spišskej Belej,“ konštatovala.

Ako informoval komunikačný odbor rezortu zdravotníctva, k spomínanej veci ministerstvu doposiaľ nebol z ÚDZS doručený podnet. „V prípade doručenia Ministerstvo zdravotníctva SR pristúpi k prevereniu zistenia nedostatkov, ktoré spadajú do jeho kompetencie. Napríklad ako orgán dozoru môže v správnom konaní za porušenie povinností viesť zdravotnú dokumentáciu podľa osobitného predpisu uložiť pokutu až do výšky 9 958 eur,“ informoval komunikačný odbor.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou #klinika Kostka